Rast cijena u februaru 6,7 odsto

Na godišnju stopu inflacije najviše uticao rast cijena goriva i osnovnih životnih namirnica

3896 pregleda 7 komentar(a)
Cijene ulja za godinu porasle više od 40 odsto (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Cijene ulja za godinu porasle više od 40 odsto (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Cijene u februaru u Crnoj Gori bile su veće za 6,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci koje je juče objavila Uprava za statistiku Monstat.

Za godinu dana najviše su porasle cijene jestivih ulja i masti za 41,7 odsto, a zatim goriva za motorna pozila za 26,2 odsto, povrća 23,3 odsto, hljeba i žitarica za 19,8 odsto, kafe, čaja i kakaoa za 10,5 odsto, voća za 10,4 odsto, šećera i slatkiša za 9,9 odsto, mlijeka, sira i jaja za 9,4 odsto, čvrstih goriva za 7,8 odsto, usluga smještaja i sredstava za održavanje stana za 7,3 odsto, mesa za 6,1 odsto,...

Da zvanična godišnja stopa inflacije bude značajno niža od rasta osnovnih namirnica i energenata, uticala je metodologija odnosno ponderi (procijenjeni procenat udijela u ukupnoj potrošnji) koji su dodijeljeni svakom od proizvoda i usluga sa liste, ali i pad cijena nekih roba i usluga.

Na primjer, ponder za gorivo je 6,45 odsto, odnosno Monstat je procijenio da u ukupnoj potrošnji prosječnog domaćinstva toliko odsto treba da čini gorivo. Kako je rast cijena goriva iznosio 26,2 odsto, ovaj energent u ukupnoj inflaciji učestvuje sa 1,45 procentnih poena. Kod hljeba i žitarica ponder je 6,01 odsto, pa je njegov udio u inflaciji 1,15 procentnih poena.

Da stopa godišnje inflacije bude niža uticao je i pad cijena snabdijevanja vodom za 7,5 odsto, motornih vozila za 6,8 odsto, paket aranžmana za 7,3 odsto, opreme za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike za 3,9 odsto, usluga za održavanje i popravku stanova za 1,9 odsto, telefonske i telefaks opreme za 4,4 odsto.

Cijene u februaru u odnosu na januar ove godine (mjesečna stopa inflacije) veće su za 1,5 odsto. Prema podacima Monstata, gorivo je u februaru u odnosu na januar poskupilo za 6,3 odsto, povrće i voće za po 5,4 odsto, mlijeko, sir i jaja za 2,4 odsto, meso je 1,8 odsto, hljeb i žitarice za 1,3 odsto,...

Jaja poskupljuju za 25 odsto

Udruženja proizvođača konzumnih jaja Crne Gore saopštilo je da će povećati cijene svojih proizvoda za 25 odsto.

Oni navode da su skoro svi inputi koji se koriste u proizvodnji, kao što su hrana za živinu i žitarice, značajno poskupili, što im je povećalo troškove proizvodnje.

”Cijena stočne hrane koja je osnovni input je povećana za oko 50 odsto u posljednjih šest mjeseci, cijena ambalaže je povećana za 60 odsto, gorivo i ostali energenti za 30 odsto, transport 40 odsto. Osim tržišnog povećanja cijena, suočeni smo i sa nestašicom navedenih inputa, pa smo prinuđeni da tražimo i druga tržišta koja su udaljenija što dodatno povećava cijenu”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: