Vlada šalje zaključak, Petričevićeva prolongira?

Izvršna vlast danas treba da verifikuje zaključak kojim je obavezala Upravu prihoda i carina da dostavi u roku od pet dana predlog odluke o zahtjevu kompanije “Džek pot” za produženje koncesije za priređivanje igara na sreću u kazinu hotela “Falkenštajner”. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, šefica UPC, u međuvremenu je, u utorak donijela rješenje o formiranju radnog tima “za rješavanje predmeta iz oblasti igara na sreću koji su aktuelni duži vremenski period”, u kojima je i “Džek pot”

8899 pregleda 14 komentar(a)
lada danas treba da verifikuje zaključak: sjedište Uprave prihoda i carina, Foto: BORIS PEJOVIC
lada danas treba da verifikuje zaključak: sjedište Uprave prihoda i carina, Foto: BORIS PEJOVIC

Vlada na današnjoj sjednici treba da verifikuje zaključak kojim je obavezala Upravu prihoda i carina (UPC) da joj u roku od pet dana dostavi predlog odluke o zahtjevu kompanije “Džek pot” za produženje koncesije za priređivanje igara na sreću u kazinu hotela “Falkenštajner” u Bečićima nakon čega ova državna uprava treba da izvrši svoju obavezu.

”Poslovnikom Vlade je propisano da se zaključci sa prethodne sjednice verifikuju na narednoj sjednici, što znači da će sjutra biti verifikovani zaključci sa prethodne sjednice. Nakon toga se potpisuju i dostavljaju nadležnim organima na postupanje”, rečeno je juče “Vijestima” u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja u odgovoru na pitanje da li je vršiteljka dužnosti direktorka UPC Milena Petričević postupila po zaključku Vlade.

Iz Ministarstva su kazali da će u slučaju da Petričevićeva ne postupi po zaključku dalje korake definisati u saradnji sa Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Crne Gore.

Rješenje

Vlada je prošle sedmice na sjednici obavezala UPC da joj u roku od pet dana dostavi predlog odluke o zahtjevu kompanije “Džek pot” za produženje koncesije za priređivanje igara na sreću u kazinu hotela “Falkenštajner” u Bečićima.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz Vlade, Petričevićeva je, u međuvremenu, u utorak donijela rješenje o formiranju radnog tima “za rješavanje predmeta iz oblasti igara na sreću koji su aktuelni duži vremenski period”.

U sastavu tog tima su Snežana Vukajlović (predsjednica) i četiri člana - Željka Dragaš, Ilda Suruliz, Dragoljub Nikolić i Halima Ademović. Dragaš i Suruliz su iz Sektora za igre na sreću.

"Džek pot" je tražio izuzeće Ćetkovića iz odlučivanja po zahtjevu za koncesiju što je Petričevićeva prihvatila

Zadatak radnog tima, kako je rekao izvor “Vijesti” jeste vođenje upravnog postupka u predmetima iz oblasti igara na sreću koji su aktuelni u radu Sektora za igre na sreću duži vremenski period. U rješenju se ne navodi koliko je tih predmeta i njihova imena, ali je istaknuto da prioritet ima zahtjev kompanije “Džek pot” koja je 1. oktobra prošle godine podnijela zahtjev za dodjelu prava koncesije za priređivanje igara na sreću u kazinu hotel “Falkenštajner” u Bečićima.

Vlasnici kompanije “Džek pot” su Branislav Mićunović i Sava Grbović.

”Prioritet u redosljedu postupanja po tim predmetima treba da bude u odnosu na zaključke izvještaja o kontroli Odjeljenja za unutrašnju kontrolu UPC od 28. 3. 2022. godine gdje je navedeno da je potrebno prioritetno odlučiti po zahtjevu kompanije “Džek pot”. U rješenju je navedeno da radni tim počinje sa radom danom donošenja rješenja, odnosno, petog aprila i da ovlašćeni službenik Sektora za igre na sreću Dragaš ima obavezu da najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja rješenja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku postupi po zahtjevu “Džek pota” od 1. oktobra prošle godine i okonča upravni postupak i donese odgovarajuće rješenje”, navodi izvor “Vijesti”, dodajući da je “radni tim u obavezi da dostavlja Petričevićevoj izvještaj o radu nakon rješavanja svakog pojedinačnog predmeta”.

Stručna saradnja

Petričevićeva je, kako objašnjava izvor “Vijesti”, u novom rješenju navela da se raspušta radni tim za rješavanje predmeta iz oblasti igara na sreću koji su aktuelni duži vremenski period, a koji je formiran 23. novembra prošle godine.

Tim timom je predsjedavao vršilac dužnosti pomoćnika Sektor za igre na sreću Andrija Ćetković.

Izvor “Vijesti” navodi da je Petričevićeva u rješenju navela da je za rješenje određenog broja predmeta iz oblasti igara na sreću “potrebna stručna saradnja državnih službenika iz različitih unutrašnjih organizacionih jedinica u pogledu vođenja upravnog postupka za donošenje upravnih akata s vremenskim prioretetom postupanja po zahtjevu koji je “Džek pot” podnio”.

Istog dana kada je Vlada donijela odluku da Patričevićeva dostavi predlog odluke o zahtjevu kompanije “Džek pot” Petričevićeva je javnost obavijestila da je njena unutrašnja kontrola “utvdila činjenično stanje” u tom predmetu i da je donijela četiri mjere tim povodom.

Mjere su pokretanje disciplinskog postupka protiv pet službenika Sektora za igre na sreću, da radni tim koji je formiran u Upravi, u novembru 2021. godine postupi u sladu sa obavezom dostavljanja izvještaja o radu Petričevićeve. Treća mjera je da ovlašćeni postupajući službenik Sektora za igre na sreću postupi po zahtjevu koncesionara i okonča upravni postupak i donese odgovarajuće rješenje u skladu sa Zakonom o upravnom postupku. Četvrta mjera je da Sektor za igre na sreću sprovede postupak konkursa u skladu sa članom 11, stav 1 i 2, Zakona o igrama na sreću.

Ćetković je ranije predložio da se koncesionaru kompaniji “Džek pot” ne izađe u susret za produženje koncesije jer je to pravo već jednom iskoristio, a to je i stav Ministarstva finansija i socijalnog staranja kojim rukovodi Milojko Spajić.

Ćetković je nakon njenog istupa u javnosti uputio dopis Petričevićevoj u kojoj je upozorava da u slučaju afere “Džek Pot” svojim postupcima krši zakon, narušava kredibilitet te institucije i potencijalno pravi višemilionsku štetu državi. Dopis je poslao i na više adresa u Ministarstvu finansija, uključujući i ministra Milojka Spajića.

Bonus video: