Šehović o predlogu za povećanje akciza: Opet na neozbiljan način o ozbiljnim stvarima

Lider SD-a podsjeća da je Skupština identičan predlog odbila krajem 2021. godine, te pitao kako će isti ti poslanici danas glasati

4854 pregleda 16 komentar(a)
Šehović, Foto: Luka Zeković
Šehović, Foto: Luka Zeković

Predlog za vanredno povećanje akciza na cigarete udar je po džepu građana slabije platežne moći, a ozbiljne stvari ponovo se predlažu na neozbiljan način, kazao je predsjednik i poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar predložio je Skupštini amandman na izmjene Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na duvanske proizvode vanredno od 1. juna, odnosno ubrzava usklađivanje visine akciza na standardom Evropske unije.

"Dan pred glasanje stiže nam prvi prekonoćni 'reformski' predlog nove većine, kojim se drastično povećavaju akcize na cigarete i udara po džepu građana slabije platežne moći! Cijene će porasti od 0,4 do 0,5 eura po paklici, što će Crnu Goru učiniti najskupljom u regionu", naveo je Šehović na Tviteru.

Kazao je da je povećanje akciza predloženo bez konsultacija sa privredom, "bez stručnih analiza, sa prstom na čelo", te ukazao na rizik od ponovnog oporavka ilegalnog tržišta.

Podsjeća da je Skupština identičan predlog odbila krajem 2021. godine, te pitao kako će isti ti poslanici danas glasati.

Bonus video: