Dok za remont jahti stiže do kraja juna

Dok je prije nekoliko mjeseci kupila kompanija “Adriatic 42” iz Tivta, koncesionar brodogradilišne luke u Bijeloj

5007 pregleda 4 komentar(a)
Novi dok već brendiran oznakama koncesionara iz Tivta, slijedi tegljenje remorkerom od Turske do Bijele, Foto: Čitalac Vijesti
Novi dok već brendiran oznakama koncesionara iz Tivta, slijedi tegljenje remorkerom od Turske do Bijele, Foto: Čitalac Vijesti

U brodogradilištu “Hat-san Shipyard” iz Altinove u Turskoj privode se kraju pripreme za tegljenje velikog plutajućeg doka koji je tamo prije nekoliko mjeseci kupila kompanija “Adriatic 42” iz Tivta - novi koncesionar brodogradilišne luke u Bijeloj.

Plutajući dok dužine 180 i širine 37 metara ima nosivost od 10.000 tona, a proteklih je mjeseci u Turskoj obnovljen i brendiran bojama i oznakama svog novog vlasnika te će uskoro u teglju remorkera krenuti na nekoliko stotina morskih milja dugačko putovanje do svog novog doma - zaliva Boke Kotorske.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, dolazak doka u Bijelu se očekuje oko 26. juna, a u međuvremenu je “Adriatic 42” ovdje već pripremio sve potrebne infrastrukturne uslove u smislu pilona i tzv. utvrdica preko kojih će dok biti fiksiran na poziciji gdje će raditi.

Ubuduće će ovaj značajni tehnički plovni objekat biti okosnica kapaciteta novog remontnog brodogradilišta za super i megajahte u Bijeloj, a što ga tamo otvara kompanija “Adriatic 42”. Iz te kompanije nisu saopštili kolika je vrijednost ove investicije, osim da je graditelj doka kojeg su kupili tursko brodogradilište “Hat - San Shipyard” iz Altinove.

Plutajući dok je dugačak 180 metara, širok 37 metara i ima nosivost od 10.000 tona, što mu omogućava da primi i najveće jahte na svijetu. Za njegovo korišćenje i sigurne operacije “Adriatic 42” je već angažovao nekoliko iskusnih radnika iz Bijele koji su upravljali radom plutajućih dokova u nekadašnjem Jadranskom brodogradilištu koje je otišlo u stečaj.

Dok koji je tivatska firma nabavila je polovni i za vlastite protrebe ga je 2017. izgradilo brodogradilište “Hat-San” iz grada Altinova na obali Mramornog mora u sjeverozapadnoj Turskoj. Dok koji dolazi u Bijelu opremljen je i sa dvije mobilne elektrohidraulične dizalice nosivosti po 10 tona. Ovakvi dokovi u Turskoj se inače grade po projektnoj dokumentaciji koju je sertifikovao renomirani japanski registar brodova NKK (Nippon Kaiji Kyokai).

Ovaj dok biće prvo plovilo takve vrste koje dolazi u Crnu Goru nakon 1981. godine, kada je bivše vojno brodogradilište Arsenal dobilo novosagrađeni plutajući dok kapaciteta 3.500 tona, a koji je za Tivćane tada napravljen u Trogiru.

Vlada Crne Gore dala je koncesiju od 30 godina na Brodogradilište Bijela. Koncesija je data konzorcijumu koji čine kompanija “Drydocks World”, dio “DP World grupe” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i “Adriatic Marinas - Porto Montenegro”, a oni su formirali zajedničku firmu “Adriatic 42” koja će realizovati taj projekat. Prema tom aranžmanu, koncesionar ima obavezu da u roku od tri godine od preuzimanja lokacije u Bijeloj realizuje investicioni program vrijedan najmanje 20 miliona eura.

Bonus video: