Sumnja da je Nuhodžić zloupotrijebio službeno vozilo - van radnog vremena mercedes učestvovao u saobraćajnoj nesreći

Automobil vozio bivši predsjednik Odbora direktora Rešad Nuhodžić, bez jasnog službenog naloga, a u limuzini bio i njegov rođak, poslanik DPS-a Mevludin Nuhodžić, sa suprugom. Komisija za ispitivanje poslovanja u željezničkim preduzećima traži da se dodatno ispita saobraćajna nesreća iz 2016. godine

48838 pregleda 87 komentar(a)
Nije kazao na koju je službenu obavezu išao vozilom tog dana: Rešad Nuhodžić, Foto: Luka Zekovic
Nije kazao na koju je službenu obavezu išao vozilom tog dana: Rešad Nuhodžić, Foto: Luka Zekovic

Postoji osnovana sumnja da je bivši predsjednik Odbora direktora “Montekarga” Rešad Nuhodžić (DPS) zloupotrijebio službeni položaj jer je koristeći skupocjeni “mercedes”, van radnog vremena, učestvovao u saobraćajnoj nesreći.

To piše u izvještaju Komisije za ispitivanje poslovanja u državnim željezničkim preduzećima iz septembra prošle godine, u kojem je precizirano da se saobraćajna nezgoda, za koju Nuhodžić nije kriv, desila u nedjelju 24. jula 2016. godine, u 21 sat, a da je automobil havarisan.

Komisija je tada dala preporuku da se protiv Nuhodžića pokrene potupak.

Iz kabineta izvršnog direktora “Montekarga” Vladimira Božovića “Vijestima” su kazali da rade internu reviziju svih akata iz prethodnog perioda i da će ispitati i ovaj slučaj.

U službenom vozilu “Montekarga”, u trenutku nesreće, s Rešadom je bio i njegov rođak Mevludin Nuhodžić, tada poslanik DPS-a i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, i Mevludinova supruga Aida Nuhodžić.

Mevludin je tri mjeseca kasnije u Vladi Duška Markovića postao ministar unutrašnjih poslova. Saobraćajna nezgoda se desila kod Međurječja, kada su se Nuhodžići službenim vozilom “Montekarga” vraćali iz Bijelog Polja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prema izviđaju policije, tužilaštvo je optužni predlog podiglo protiv vozača iz drugog vozila Njegoša Kuveljića iz Prijepolja.

Izvor “Vijesti” iz kompanije naveo je da su tokom istrage Komisije došli do saznanja da je troje Nuhodžića tog dana službenim “mercedesom” išlo na svadbu u Bijelo Polje, odnosno da je do saobraćajne nesreće došlo prilikom povratka u Podgoricu, ali da nije bilo dovoljno dokaza da se to tada navede u izvještaju. Navodno, bilo je potrebno samo utvrditi da oni tog dana nijesu imali nikakvih službenih obaveza za “Montekargo”.

Obojica Nuhodžića demantovali su da su tog dana bili na svadbi u Bijelom Polju...

Nema traga o službenom putu, za "mercedes" dobili siću

Komisija za ispitivanje poslovanja u željezničkim preduzećima za šest mjeseci mandata tokom prošle godine napisala je veliki broj izvještaja, otkrivši brojne nepravilnosti u radu od 2016. do 2021. godine, o kojima su “Vijesti” već pisale.

Slučajem saobraćajne nesreće u neradnu nedjelju bavili su se zbog sumnji da je Rešad Nuhodžić, osoba na najodgovornijoj poziciji u “Montekargu” - državnoj kompaniji za teretni željeznički transport, zloupotrijebio službeni “mercedes”.

Komisija u izvještaju navodi da nije mogla dobiti službeni nalog za Rešada Nuhodžića od stručnih službi “Montekarga”, na osnovu kojeg bi neosporno mogla utvrditi svrhu službenog putovanja. Navode i da postoji osnovana sumnja da je službeno vozilo korišćeno u privatne svrhe, jer su prevožene osobe koje nisu zaposlene u toj firmi, ali i zbog toga što je Nuhodžić rodom iz Bijelog Polja, gdje ima i kuću.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Službeni automobil “mercedes E200 CDI”, kojim je te noći upravljao Rešad Nuhodžić, “Montekargo” je kupio 2010. godine za 34.390 eura. Nakon nezgode, prodali su ga kao havarisano vozilo za 3.505 eura, a od osiguranja je naplaćeno 10.439 eura.

Pravilnik neprecizan, državna uredba jasna

U izvještaju piše i da je “važeći pravilnik o korišćenju službenih automobila” iz 2009. godine i danas važeći, ali “dosta pravno neprecizan i nejasan”.

”Jer se nije moglo utvrditi da li predsjednik Odbora direktora... može koristiti službeni automobil od 00 do 24 sata i u vrijeme vikenda, a da za to nema nalog za korišćenje službenog automobila s precizno navedenim službenim kretanjem.”

Komisija se, međutim, poziva na član 9 Uredbe o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, kojim je definisano da se “prevozno sredstvo ne može koristiti u privatne svrhe”, kao i da “ukoliko se utvrdi da je odgovorno lice prevozno sredstvo koristilo u privatne svrhe, starješina organa oduzima ovlašćenje za korišćenje, a protiv odgovornog lica preduzima mjere u sladu sa zakonom”.

Uredba omogućava da se službeno vozilo nalogom može dati u stalnu službenu upotrebu, ali Komisija “Montekarga” navodi da nije mogla dobiti nikakav dokaz da je postojao ili da je moguće izdat takav nalog u slučaju Nuhodžića.

Zbog toga je Komisija preporučila sadašnjem izvršnom direktoru “Montekarga” Božoviću da “kompletnu dokumentaciju da svom pravnom timu kako bi sagledao mogućnost za pokretanje radnji” protiv Nuhodžića, zbog moguće zloupotrebe službenog položaja.

Zadužili su i aktuelni Odbor direktora da u što kraćem roku usvoji novi pravilnik o korišćenju službenih vozila.

Prijepoljac prešao u drugu traku

U službenoj zabilješci policije koja je obavila uviđaj, navodi se da se nezgoda desila na magistralnom putu gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat, da je kolovoz bio mokar usljed kiše, a da je vidljivost bila smanjena jer je bila noć. Piše i da su prije dolaska policije Mevludin i Aida Nuhodžić prevezeni u Klinički centar zbog pružanja medicinske pomoći, jer su zadobili lakše tjelesne povrede.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Na osnovu izjave svjedoka koji se kretao iza vozila Kuveljića, konstatovano je da je njegovo vozilo, krećući se iz pravca Podgorice prema Kolašinu, po izlasku iz desne krivine, desnim zadnjim točkom kačilo desnu ivicu puta, nakon čega je izgubio kontrolu nad vozilom, prešao u lijevu kolovoznu traku i prednjim dijelom automobila udario u službeni “mercedes” kojim je upravljao Nuhodžić.

Nema naloga za vozilo, Nuhodžić tvrdi da nije bio na svadbi

Rešad Nuhodžić bio je predsjednik Odbora direktora “Montekarga” od marta 2014. do marta 2017. godine. Na kraju 2016. godine “Montekargo” je imao poslovni gubitak od pola miliona eura, dok je akumulirani gubitak iznosio tri i po miliona eura.

Nakon toga postao je državni sekretar u tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja i turizma, a od oktobra 2018. bio je direktor Uprave javnih radova do februara prošle godine.

U odgovoru na pitanje “Vijesti” po kom osnovu je tog dana, u nedjelju oko 21 sat uveče, koristio službeni “mercedes”, Nuhodžić je odgovorio da je bio predsjednik Odbora direktora i da je službeno vozilo koristio u skladu s Pravilnikom o korišćenju putničkih vozila “Montekarga”, ne precizirajući kakav službeni posao imao tog dana.

Pravilnik predviđa da službena vozila “služe za efikasnost kod vršenja poslovnih aktivnosti od značaja za društvo”, kao i da se vodi evidencija o korišćenju vozila koja mora sadržati razloge korišćenja i relacije na kojima će se koristiti.

Komisija navodi da u ovom slučaju nije mogla naći takvu evidenciju.

Rešad Nuhodžić tvrdi da je neistina da je bio na svadbi, odnosno da se vraćao s veselja kada se dogodila saobraćajna nesreća.

Rešad Nuhodžić
Rešad Nuhodžićfoto: Boris Pejović

”I nemam saznjanje da su moj rođak Mevludin Nuhodžić i njegova supruga Aida bili na svadbi”, kazao je on “Vijestima”.

Navodi da je nakon uviđaja, nalaza i mišljenja vještaka, utvrđena odgovornost vozača drugog automobila, te da nije bilo njegove odgovornosti i da nije vođen postupak protiv njega.

”Kako je u saobraćajnoj nezgodi predmetno vozilo havarisano, osiguravajuća kuća vozila kojim je upravljao vozač okrivljen za izazivanje saobraćajne nezgode je nadoknadilo pričinjenu štetu ‘Montekargu’. Pitanje moje odgovornosti se uvijek pokreće kad god se pomenu imenovanja na željeznici, mada, i ovaj put neosnovano, jer nijesam zainteresovan za angažman ni u jednom od četiri željeznička društva”, rekao je Rešad Nuhodžić.

Nije odgovorio na dio pitanja da li je upoznat s propisima o korišćenju službenih vozila i mogućim zloupotrebama, i da li je tim povodom disciplinski, prekršajno ili na bilo koji način kažnjen.

Mevludin Nuhodžić: Boljela me leđa, pa me rođak povezao

Mevludin Nuhodžić, aktuelni poslanik DPS-a i zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, kazao je “Vijestima” da je tog dana bio sa suprugom u službenom vozilu kojim je upravljao njegov rođak Rešad Nuhodžić, tada predsjednik Odbora direktora “Montekarga”.

”U Bijelo Polje sam pošao svojim vozilom. S obzirom da duže vrijeme imam zdravstvene probleme (bolovi u kičmi) i nijesam mogao upravljati svojim vozilom, za Podgoricu sam sa suprugom pošao s rođakom Rešadom Nuhodžićem. Nijesmo bili na svadbi, niti mi je poznato da je on bio. Nakon saobraćajne nezgode, zbog povreda, supruga i ja smo prebačeni u Klinički centar, gdje nam je ukazana pomoć”, kazao je Mevludin Nuhodžić.

Mevludin Nuhodžić
Mevludin Nuhodžićfoto: Luka Zeković

On je naveo da je nakon nesreće tražio informacije o zdravstvenoj situaciji porodice koja je bila u drugom vozilu, da je s njima ostao u kontaktu i da se ni on ni supruga, kao oštećene osobe, nijesu pridruživali krivičnom gonjenju Prijepoljca, protiv kojeg je istražni tužilac iz Kolašina podigao optužni predlog.

Montekargo: Bavićemo se i ovim slučajem

Iz “Montekarga” navode da su u vezi s događajem i na osnovu dopisa od 19. avgusta prošle godine, uputili izjašnjenje Ministarstvu kapitalnih investicija, koje se odnosilo na činjenice o prodaji automobila kojeg je dužio Nuhodžić, a koje je havarisano.

Navode da im tada nije traženo izjašnjenje u vezi sa samom saobraćajnom nesrećom, niti su imali uvid i raspolagali dokumentacijom koja se odnosi na taj događaj.

”Na osnovu ovog izjašnjenja uslijedile su preporuke Komisije za ispitivanje poslovanja u željezničkim preduzećima od 27. septembra 2021. godine, kojim preporučuju izvršnom direktoru da cjelokupnu dokumentaciju proslijedi svom pravnom timu, a kako smo u vezi s tim događajem već imali analizu i izjašnjenje, nije bilo potrebe za novim ispitivanjem okolnosti u vezi sa saobraćnom nesrećom, a nakon toga i prodajom predmetnog automobila, kako je prvobitno utvrđeno da je auto prodat u havarisanom stanju za iznos od 3.505 eura, a da je od osiguravajuće kuće na ime naknade štete po polisi osiguranja firmi isplaćen iznos od 10.439,46 eura, o čemu je obaviještena i pomenuta komisija”, saopštili su “Vijestima” iz “Montekarga”.

Nuhodžić ostavio firmu u ogromnim gubicima: Montekargo
Nuhodžić ostavio firmu u ogromnim gubicima: Montekargofoto: Luka Zeković

Navode da su se u prošloj godini borili s brojnim naslijeđenim problemima u kompaniji, zbog čega je sprovođenje preporuka Komisije prolongirano, ali ne i zapostavljeno.

”Kako je firma u prethodnom periodu u potpunosti akcenat stavila na finansijsku stabilizaciju društva, remont vagona i lokomotiva i vraćanje nagomilanih dugova, tako su aktivnosti u vezi s navedenim preporukama prolongirane, ali ne i zapostavljene, to će u narednom periodu svakako biti preduzete aktivnosti u vezi s tim, a ono što možemo sa sigurnošću reći je da se vrši detaljna revizija svih internih akata i pravilnika društva u cilju njihove izmjene i dopune ili stavljanja van snage, a među kojima je svakako i pravilnik o upotrebi službenih automobila. Ono na šta moramo ukazati je to da je od preuzimanja kompanije od strane novog menadžmenta marta 2021. godine se detaljno vodi računa o poštovanju Zakona i internih akata u pogledu upotrebe službenih automobila i dnevnica za službena putovanja, čime su spriječene bilo kakve zloupotrebe u vezi s tim”, naveli su iz državne kompanije.

Bonus video: