Đurović: Država neće praviti problem, ne postoje prepreke da Davidović preuzme Željezaru

Davidović je zajednno sa timom došao u Željezaru kako bi vidio u kakvom su stanju fabrička postrojenja i koliko će biti potrebno ulaganja da proizvodnju ponovo pokrenu

12397 pregleda 7 komentar(a)
Davidović sa radnicima nikšićke Željezare, Foto: Svetlana Mandić
Davidović sa radnicima nikšićke Željezare, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.07.2022. 13:30h

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik nadaju se da će do kraja sedmice sudbina fabrike biti riješena. To je, nakon razgovora sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem, kazao "Vijestima" predstavnik radnika Ivan Vujović.

"Sastanku su, poredradnika i ministra, prisustvovali zainteesovani investitor Miodrag Daka Davidović i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović.

"Ono što je najvažnije, i ministar i Đukanović su se usaglasili oko Davidovićevih zahtjeva i rekli su da neće biti prepreka da svi budu ispunjeni. Rekli su da nije problem da Davidović koristi vodu iz jezera Liverovići i da na zgradama, unutar kruga fabrike, postavi solarne panele", kazao je Vujović.

Radnici su prethodno predali zahtjev i urgenciju premijeru Dritanu Abazoviću da na dnevni red jutrošnje sjednice Vlade stavi njihov predlog da država garantuje Davidoviću da će moći graditi sopstvene izvore energije, navodeći da je cijena struje jedina prepreka u preuzimanju Željezare od turskog Tosčelika u vlasništvu Tosjali grupe.

"Đukanović je kazao da će Željezara plaćati struju kao i ostali privredni subjekti, a što se tiče gradnje vjetroelektrane, kada Davidović dobije sve dozvole i završi gradnju da su spremni da ih odmah priključe na mrežu i da otkupe svu energiju koju te vjetroelektrane proizvedu. Do kraja sedmice, Davidović će imati sastanak sa ministarkom Anom Novaković Đurović i sa direktorom CEDIS-a, jer su oni zaduženi za potrebne dozvole. Te vjetrioelektrane su na dugom štapu i očekujemo da sve ovo do kraja sedmice bude završeno. Zadovoljni smo jer se iskreno nadamo da će sve ovo biti završeno do kraja sedmice. Bitno je da država neće praviti problem, tako da mislimo da sada ne postoje prepreke da Davidović preuzme Željezaru“, kazao je Vujović.

Davidović je zajednno sa timom danas došao u Željezaru kako bi vidio u kakvom su stanju fabrička postrojenja i koliko će biti potrebno ulaganja da proizvodnju ponovo pokrenu.

Davidović je izrazio spremnost da kupi Željezaru za 15 miliona eura, dok je vlasnik ponudio cijenu od 25 miliona eura. Nakon sastanaka Vlade i vlasnika Željezare, kako su radnici saopštili, turska kompanija je najavila mogućnost niže cijene, a Vlada spremnost da jednim dijelom postane suvlasnik Željezare i na taj način pomogne Davidoviću da preuzme fabriku. Radnici od 2. juna danonoćno borave u upravnoj zgradi fabrike zbog najave menadžmenta da će od oko 250 zaposlenih otpustiti njih 229.

Tosčelik je u martu prošle godine obustavio proizvodnju, a početkom juna su najavili da će Željezara, kako su kazali radnici, ubuduće biti firma za prodaju metala i rude.

Bonus video: