Četiri regulatora planiraju da potroše 7,7 miliona eura

Predlozi finansijskih planova za 2023. pokazuju da se najviše rashoda odnosi na bruto zarade

3805 pregleda 1 komentar(a)
Predlozi finansijskih planova ušli u skupštinsku proceduru (ilustracija), Foto: Shutterstock
Predlozi finansijskih planova ušli u skupštinsku proceduru (ilustracija), Foto: Shutterstock

Četiri regulatorne agencije - za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, tržište osiguranja,elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i elektronske medije, planirale su da za sljedeću godinu zbirno potroše 7,7 miliona eura, dok će isto toliko iznositi i prihodi.

Ovo se navodi u predlozima njihovih finansijskih planova koji su ušli u skupštinsku proceduru zajedno sa planovima rada za 2023. godinu.

Prema predlozima finansijskih planova, Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) će potrošiti 1,57 miliona, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) 3,93 miliona, Agencija za nadzor osiguranja (ANO) 1,13 miliona, a Agencija za elektronske medije (AEM) 1,09 miliona eura.

REGAGEN je za sljedeću godinu planirala da prihoduje 1,57 miliona eura, uglavnom od godišnjih naknada za korišćenje izdatih licenci i za korišćenje statusa zatvorenog distributivnog sistema. Rashodi poslovanja projektovani su na 1,44 miliona eura, što je za četiri odsto više nego lani, dok se dodatnih 132 hiljade odnose na rezerve i amortizaciju.

Za pokriće troškova i naknada zarada, uključujući i doprinose na teret poslodavca, planirano je izdvajanje od 941 hiljadu eura. Zarade se odnose na 42 zaposlena, od čega njih 19 radi u sektoru energetike u stručnoj službi, a 23 zaposlena (uključujući i pet mandatnih pozicija) predstavljaju “zajedničke resurse”.

Državna revizorska institucija (DRI) je za prethodnu godinu dala REGAGEN-u uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja, uz obavezu da u narednih šest mjeseci sprovede 18 preporuka, dok je na finansijsko poslovanje dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje.

”REGAGEN će utvrditi akcioni plan za realizaciju preporuka DRI i blagovremeno izvještavati DRI o realizaciji istih”, navodi se u finansijskom planu ove agencije.

EKIP projektuje 3,93 miliona prihoda. Njihovu strukturu čini naknade za poslove regulacije i nadzora tržišta elektronskih komunikacija i to od 1,73 miiona, dok se od naknada za korišćenje radio-frekvencija očekuje 1,49 miliona eura, što je na prošlogodišnjem nivou.

Planirani rashodi ove agencije za 2023. godinu iznose 3,93 miliona, uključujući rezervu, od čega će na bruto zarade zaposlenih i članova Savjeta otići 1,99 miliona eura.

”Prosječno radno iskustvo zaposlenih u Agenciji je 20 godina, odnosno prosječno uvećanje neto zarade na osnovu radnog iskustva je 15,04 odsto. Planirane bruto zarade su manje za 5,49 odsto od zarada iskazanih u finansijskom planu agencije za 2022. godinu”, piše u predlogu izvjetašaja EKIP-a.

Dodatnih 114.800 eura planirano je na rashode za službena putovanja, dok su rashodi za materijal i usluge 131 hiljada eura.

ANO planira da ostvari 1,14 miliona eura, prvenstveno po osnovu godišnje naknade za vršenje nadzora nad poslovanjem i licenciranjem kompanija na tržištu osiguranja.

U predlogu izvještaja se navodi da su prilikom planiranja tržišne premije za 2022. godinu, koja predstavlja osnov za obračun prihoda u 2023. godini, uzete analize i projekcije po kojima bruto fakturisana premija ostvarena na tržištu osiguranja u 2021. godini iznosi 99,8 miiiona, dok je ona za prvih osam mjeseci ove godine 74,1 milion eura.

Izdaci za bruto zarade zaposlenih planirani su u iznosu od 661.436 eura, a rashodi za materijal i usluge 191.655 eura.

Predlog finansijski plan AEM-a za 2023. godinu predviđa prihode od 1,09 miliona. Skoro dvije trećine ovih prihoda se odnose na naknade za pruženje AVM usluga na zahtjev, odnosno 710.325 eura, dok ostali dio prihoda čine naknade za emitovanje. Ukupni rashodi su 1,09 miliona eura, od čega se polovina odnosi na zarade direktora i 26 zaposlenih.

Pošta Crne Gore kasni sa cjenovnikom univerzalnih usluga

EKIP u planu rada ukazuje da Pošta Crne Gore nije donijela cjenovnik univerzalnih poštanskih usluga usklađen sa zakonom i kriterijmima koje svojim pravilnikom propisuje regulator.

”Agencija će u toku 2023. godine nastaviti aktivnosti na regulaciji cijena univerzalne poštanske usluge. Pored zakonskih nadležnosti Agencije u domenu regulacije navedenih cijena je ovlašćena da može u cjelosti ili djelimično izmijeniti cjenovnik univerzalne poštanske usluge, prije njegovog objavljivanja, ako cijene nijesu utvrđene u skladu sa zakonom. U cilju praćenja stanja, kretanja, odnosno razvoja tržišta poštanskih usluga, kao i regulacije istog, Agencija vrši periodične analize poštanskog tržišta”; piše u planu EKIP-a.

Kako se navodi, naredne godine će regulator izraditi analizu cijena univerzalnih poštanskih usluga Pošte Crne Gore, u sklopu koje će se izraditi uporedna

analiza ovih cijena sa cijenama istih usluga u zemljama regiona i pojedinim zemljama EU.

Za rješavanja stambenih pitanja 184.000 eura

Četiri regulatora planiraju zbirni trošak od 184 hiljade eura za stambeni fond, odnosno za pomoć u rješavanju stambenih pitanja zaposlenih.

Trošak ANO za ove potrebe iznosi 57 hiljada eura.

EKIP je za ovu namjenu planirao 70 hiljada eura, a u finansijskom planu piše da se taj novac dodjeljuje na osnovu pravilinka i to u vidu kredita sa kamatom.

REGAGEN, koji ima 35 zaposlenih, shodno njihovom pravilniku na bruto iznos zarada zaposlenih za ove potrebe izdvaja 5,5 odsto, što primijenjeno na plan iznosi 47.299 eura.

Za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u narednoj godini AEM planira da potrošiti 10.000 eura.

Bonus video: