Rakočević: Krivična prijava SDT-u protiv direktora Rudnika, elektroenergetski sektor u problemu

"Dva su aspekta u prijavi - jedan je nabavka dampera za potrebe Rudnika uglja po cijeni od oko 3,5 miliona eura, iako su isti damperi samo godinu ranije nabavljeni za oko 2,5 miliona eura... Drugi dio u prijavi odnosi se na ugovor s EPS-om, kojim je Rudnik uglja prodavao ugalj toj kompaniji za 25 eura po toni, a tržišna cijena je 45 eura", naveo je Rakočević

10416 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Demokratska partija socijalista (DPS) podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv direktora Rudnika uglja Pljevlja Milana Lekića, zbog toga što je, kako tvrde, svojim postupcima pričinio štetu interesima te kompanije.

Kako je na pres-konferenciji saopštio poslanik DPS-a Nikola Rakočević, predmet krivične prijave su nabavka dampera za Rudnik uglja i prodaja uglja Elektroprivredi Srbije (EPS).

"Ono što smo sačinili u krivičnoj prijavi ukazuje na ozbiljne probleme. Dva su aspekta u prijavi - jedan je nabavka dampera za potrebe Rudnika uglja po cijeni od oko 3,5 miliona eura, iako su isti damperi samo godinu ranije nabavljeni za oko 2,5 miliona eura. S jednom kompanijom iz Bosne i Hercegovine (BiH) potpisan je ugovor koji je nekome pričinio korist od milion eura. Pozivamo SDT da pokrene istragu. Drugi dio u prijavi odnosi se na ugovor s EPS-om, kojim je Rudnik uglja prodovao ugalj toj kompaniji za 25 eura po toni, a tržišna cijena je 45 eura. Vidi se ogromna diskrepanca, i jasno je da se na taj način pribavila određena protivpravna korist kompanijama u vlasništvu druge države i nanijela šteta državnom preduzeću. Pozivamo SDT, ali i sve odgovorne medije, da otvore oči", poručio je.

Rakočević je ocijenio da je elektroenergetski sektor Crne Gore u ozbiljnom problemu, dodajući da je, kako je naveo, posebno problematično poslovanje Rudnika uglja i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

"Resorni ministar je kazao da su ova preduzeća u minusu od 29 miliona eura, što znači da imaju 89 miliona eura gubitaka u odnosu na prije dvije godine. Zaposleno je oko 1.500 novih lica u ovim kompanijama, zadužuju se kod komercijalnih banaka da bi servisirali obaveze za plate... Regulatorna agencija za energetiku je uočila pad investicija u energetskom sektoru. Ovo ne govorimo da bismo ubirali političke poene, nego da ukažemo na jako loše trendove", istakao je.

Iz DPS-a su danas saopštili da je jasno zašto nadležni ćute na ponašanje Lekića, inače funkcionera Demokratskog fronta (DF), i zašto premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović "pokušava da relativizuje skandalozne podatke o poslovanju elektroenergetskog sektora".

"Politički procesi kojima svjedočimo i zavisan odnos Abazovića od DF-a, daju objašnjenje ovakvog njegovog odnosa prema problemima u ovom sektoru. DPS neće da ćuti i mirno gleda pokušaj da se elektroenergetski sistem uništi, da se jedno javno preduzeće uruši pod teretom partijske eksploatacije, zapošljavanja rođaka, stranačkih funkcionera... Takođe, nećemo ćutati na pokušaj da se resursi ove države poklanjaju drugoj državi, da ih naši građani plaćaju po nekoliko puta većoj cijeni od giganta kakav je EPS, samo zato što je to partijski interes rukovodstva Rudnika uglja i što se na taj način namiruju neki drugi dugovi", poručili su u saopštenju.

Bonus video: