Rastući troškovi energije: Na ugalj se više ne možemo osloniti

Postoje bolje alternative - sistemi daljinskog grijanja na obnovljive izvore energije koji nisu naučna fantastika i za koje je vrijeme da postanu stvarnost

3634 pregleda 0 komentar(a)
Mervan Adrović tokom obilaska postrojenja, Foto: Cee Bankwatch
Mervan Adrović tokom obilaska postrojenja, Foto: Cee Bankwatch

Ove zime, rastući troškovi energije predstavljaju oštar podsjetnik da se jednostavno ne možemo osloniti na ugalj i druga fosilna goriva za grijanje.

Ali odlazak od fosilnih goriva u sistemima grijanja nije samo pronalaženje vlastitog izvora energije s kontrolisanim i stabilnim cijenama, već i način na koji značajno smanjujemo emisije ugljen dioksida, koje čine 50 posto ukupnih emisija u zemljama zapadnog Balkana.

Postoje bolje alternative - sistemi daljinskog grijanja na obnovljive izvore energije koji nisu naučna fantastika i za koje je vrijeme da postanu stvarnost.

To je saopšteno nakon obilaska sistema daljinskog grijanja drživih modela u Danskoj i Švedskoj, koji su organizovali CEE Bankwatch Network, Aarhus centar (BiH) i Ekosvest (SMK), predstavnika Pljevalja i opština Živinica i Tuzla (BiH) i Kočana i Bitolja (SMK).

”Tokom protekle sedmice, zvaničnici su imali priliku da vide solarnu mrežu daljinskog grejanja i skladište toplotne energije u gradu Marstal, kao i sistem zasnovan na toplotnim pumpama na tržnici u Kopenhagenu i najveći svjetski sistem grijanja bez fosilnih goriva, u Lundu, Švedska. Neki od ovih sistema su u funkciji skoro deset godina i pokazuju da održivo daljinsko grijanje na obnovljivim izvorima funkcioniše kao izvodljivo, pristupačno i isplativo rješenje u gradovima”, saopšteno je nakon obilaska.

Gradonačelnici i predstavnici lokalnih vlasti, kako se navodi, podijelili su svoja iskustva o prelasku sa sistema grijanja na fosilna goriva na druge na obnovljive izvore energije, uključujući moguće izvore finansiranja.

”Posjeta je bila vrlo uspješna. Vidio sam samo ono što sam gledao u časopisima o energiji i zahvalan sam CEE Bankwatch Net što mi je omogućio da se sam uvjerim u koristi čistih tehnologija, a moj zadatak je da sve ovo što sam vidio pokušam primijeniti u svom gradu i državi“, rekao je Mervan Avdović, izvršni direktor opštinskog preduzeća Grijanje Pljevlja.

Bonus video: