CEFTA nastavlja da širi CEFTA-TCT Zelene koridore sa EU

„Inicijativa omogućava ubrzanje carinskih procedura i drugih formalnosti na prelazima i olakšava izvoz iz zemalja CEFTA-e, jer SEED+ sistem povezuje carinske uprave članica CEFTA-e i EU“, dodaje se u saopštenju

1379 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tradicionalni događaj CEFTA Week ove godine će biti održan u Briselu, a centralna konferencija pod nazivom CEFTA: Odskočna daska ka jedinstvenom tržištu Evropske unije (EU) planirana je za petak.

Na marginama konferencije, carinske uprave Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske i Crne Gore potpisaće memorandume o razumijevanju, čime će biti prošireni CEFTA-TCT Zeleni koridori sa EU.

Iz CEFTA-e su objasnili da je širenje inicijative prema državama članicama EU počelo u julu ove godine, uspostavljanjem elektronske razmjene podataka između Sjeverne Makedonije i Grčke, a nastavljeno je u septembru uspostavljanjem Plavih traka između Albanije, Crne Gore i Italije.

„Inicijativa omogućava ubrzanje carinskih procedura i drugih formalnosti na prelazima i olakšava izvoz iz zemalja CEFTA-e, jer SEED+ sistem povezuje carinske uprave članica CEFTA-e i EU“, dodaje se u saopštenju.

Direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić, podsjetio je na ključne prednosti SEED rješenja - fleksibilnost i prilagodljivost potrebama carinskih uprava koje ga koriste, u cilju smanjenja formalnosti prilikom transporta robe.

„Pored skraćivanja čekanja na prelazima, efikasnog olakšavanja transporta i trgovine i smanjenja vremena čekanja, preduzeća sada dobijaju nove mogućnosti da sa EU tržištem bolje iskoriste integrisane lance nabavke. Sve su to velike i trajne koristi za ljude na Zapadnom Balkanu, kao i trgovinske tokove iz CEFTA regiona ka EU”, rekao je Đikić.

Direktor Carinske uprave Hrvatske, Mario Demirović, kazao je da zeleni koridori, kao važan alat koji podržava nesmetanu i efikasnu trgovinsku i transportnu integraciju zemalja CEFTA-e sa susjednim zemljama EU, dokazano pružaju značajan potencijal za saradnju između carina.

„U tom smislu, memorandumi o razumijevanju će nam pružiti neophodan instrument za dalje olakšavanje legitimne trgovine, osiguravajući njenu sigurnost i smanjenje ilegalne trgovine. Paralelno, to će dodatno produbiti našu carinsku saradnju sa BiH i Crnom Gorom, u potpunosti u skladu sa carinskim zakonodavstvom EU", saopštio je Demirović.

Direktor crnogorske Uprave prihoda i carina (UPC), Vladimir Bulajić, kazao je da mu je zadovoljstvo što potpisuje memorandum o razumijevanju o elektronskoj razmjeni podataka između UPC i Carinske uprave Hrvatske u okviru inicijative za proširenje Zelenih traka između Crne Gore i Hrvatske

„Potpisivanje ovog memoranduma ima za cilj jačanje partnerske mreže, smanjenje carinskih prevara, ubrzanje carinskih procedura na samoj granici, kao i pojednostavljenje i olakšanje drumskog saobraćaja između naše dvije zemlje“, dodao je Bulajić.

On je rekao da je UPC, potpisivanjem ovog, kao i ranije potpisanog memoranduma sa Agencijom za akcize, carine i monopole Italije, dala puni doprinos saradnji carinskih službi, čiji je osnovni zadatak i misija da osiguraju neophodnu ravnotežu između zaštite društva s jedne strane i olakšavanja trgovine s druge strane.

„Stalni sekretarijat Transportne zajednice, prema riječima njegovog direktora, Mateja Zakonjšeka, pozdravlja potpisivanje memoranduma o razumijevanju i pohvaljuje vizionarske odluke koje su donijeli direktori carinskih organa Hrvatske, BiH i Crne Gore.

„Ovo predstavlja odskočnu dasku ka još boljem upravljanju granicama i dovodi do smanjenja vremena čekanja na transportu tereta. Transportna zajednica nastavlja da podržava sve strane za potpuno proširenje Zelenih koridora, dok sve komponente ne budu uspostavljene", rekao je Zakonjšek.

Uz ove važne sporazume, CEFTA Sekretarijat i Agencija za akcize, carine i monopole Italije potpisali su sporazum o partnerstvu, koji precizira odredbe o saradnji u implementaciji SEED+ aktivnosti sa CEFTA stranama.

Prema riječima generalnog direktora Agencije za akcize, carine i monopole Italije, Marcella Minenne, Zapadni Balkan je fundamentalna regija za Italiju i EU, kao što su evropske institucije isticale u više navrata.

„Takođe, smatramo da treba podsticati proces proširenja. Nakon skoro 20 godina, mislimo da je vrijeme da pošaljemo jasnu poruku kako bismo postigli čvršću integraciju ekonomija Zapadnog Balkana i EU. Naši napori idu u tom pravcu", poručio je Minenne.

U okviru CEFTA Week-a, sjutra će biti održan sastanak na visokom nivou programa SEED+ pod nazivom Dostignuća, izazovi i put naprijed, na kojem će se okupiti direktori carina, veterinarskih, fitosanitarnih i agencija za lijekove.

Bonus video: