Prema Monstatu cijene više 17 odsto

Prema njihovoj statistici najveća godišnja stopa inflacije zabilježena je kod grupe proizvoda: mlijeko, sir i jaja, te kod čvrstih goriva (drvo, pelet), čija je cijena porasla čak gotovo 50 odsto

5428 pregleda 17 komentar(a)
Mjesečna inflacija tek 0,1 odsto (ilustracija), Foto: Shutterstock
Mjesečna inflacija tek 0,1 odsto (ilustracija), Foto: Shutterstock

Potrošačke cijene u decembru 2022. godine su u odnosu na isti mjesec godinu ranije u prosjeku veće za 17,2 odsto, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Prema njihovoj statistici najveća godišnja stopa inflacije zabilježena je kod grupe proizvoda: mlijeko, sir i jaja, te kod čvrstih goriva (drvo, pelet), čija je cijena porasla čak gotovo 50 odsto. Neznatno preko 30 odsto su još rasle cijene hljeba i žitarice, odnosno rente koje plaćaju stanari za primarno boravište.

Statistika pokazuje da je povrće za godinu dana poskupilo 29,7 odsto, voće za 27 odsto, dok je cijena šećernih proizvoda veća za 23,4 odsto. Ulja i masti su poskupjeli za 21,4 odsto, a meso koje ima jednu od najznačajnih uticaja na inflaciju za petinu.

Ukupno, cijena hrane i bezalkoholnih pića u decembru prošle godine je za 28,9 odsto veća nego u decembru 2021. godine.

Za navedeni period cijene za stanovanje, vodu i struju su porasle 16,2 odsto, usluge smještaja 24,2 odsto, namještaja 13,4 odsto, prevoza 12 odsto koliko i odjeće. Gorivo je za isti period poskupjelo 11,2 odsto.

Cijene su jedino niže, od značajnijih kategorija, kod snabdijevanja vodom i to za 8,4 odsto.

Kada je u pitanju mjesečna inflacija ona je gotovo neprimjetna, jer su cijene u decembru u odnosu na novembar u prosjeku više za tek 0,1 odsto.

Primjetno je da su za taj period renta za stonovanje poskupjela za 9,1 odsto, nakon čega slijede usluge smještaja, gdje je zabilježen rast od 4,5 odsto.

U navedenom intervalu cijene goriva i maziva za motorna vozila su niže za 6,2 odsto, a Monstat bilježi i da su ulje i masti pojeftinili za 1,5 odsto.

”Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama stvarne rente koju plaćaju stanari za primarno boravište, usluge smještaja, mlijeko, sir i jaja, povrće, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, održavanje i popravka vozila, čvrsta goriva i meso”, naveli su iz Monstata.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Potrošačke cijene u periodu januar-decembar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 13 odsto.

47,8

odsto su za godinu dana porasle cijene mlijeka, sira i jaja

Bonus video: