Terminal za tečni gas u Luci Bar bi pozicionirao CG kao energetsko čvorište Zapadnog Balkana

Na sastanku su, naglašavaju iz Ministarstva, dogovoreni i konkretni koraci u pravcu realizacije ove ideje

7035 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Aleksandar Damjanović razgovarao je sa predstavnicima Stejt departmenta o mogućnosti izgradnje LNG terminala (terminala za tečni gas) u Luci Bar, koji bi Bar i Crnu Goru pozicionirao kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana.

Na sastanku su, naglašavaju iz Ministarstva, dogovoreni i konkretni koraci u pravcu realizacije ove ideje.

Iz resora Damjanovića je saopšteno da su tema sastanka bili ekonomski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sa naglaskom na saradnju u oblasti energetike.

Zajednički je, kako navode, ocijenjeno da su pitanja energetske bezbjednosti, diversifikacije i transformacije ka obnovljivim izvorima i tzv. "čistoj" energiji od neprocjenjivog značaja za obje države.

"Takođe je razgovarano i o potencijalnom učešću američkih kompanija u ovom, ali i u drugim energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima, a ministar Damjanović je iskazao spremnost Crne Gore da se, u partnerstvu sa američkim kompanijama i uz podršku američkih razvojnih agencija, pristupi realizaciji konkretnih projekata", saopšteno je iz Ministarstva.

Damjanović se sastao sa Majklom Traktonom, direktorom Kancelarije za investicione poslove, Džejom Lovelom, zamjenikom direktora Biroa za energetiku, Džonatanom C. Tompsonom, direktorom Programa za olakšavanje poslovanja Kancelarije za komercijalne poslove, Majklom R. Rusekom, finansijskim ekonimistom u Birou za ekonomiju i privredne poslove i Tomom Murom, savjetnikom za evropsku energetiku u Birou za energetiku.

Sastanku je prisustvovao i Nebojša Todorović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u SAD.

Bonus video: