Zbog političkih prepucavanja, zaposleni u Upravi za ugljovodonike bez plata

U Upraviza ugljovodonike nema ko da potpiše platne liste pošto je institucija bez direktora, a sistematizacijom nije predviđeno mjesto pomoćnika direktora. Premijer Dritan Abazović stopirao je predlog Ministarstva kapitalnih investicija da se Bogdan Fatić (DPS) izabere za direktora

49541 pregleda 34 komentar(a)
Fatiću v.d.mandat istekao krajem januara:Ibrahimović i Abazović, Foto: Savo Prelević
Fatiću v.d.mandat istekao krajem januara:Ibrahimović i Abazović, Foto: Savo Prelević

Zaposleni u Upravi za ugljovodonike od kraja januara nijesu primili plate jer nema ko da potpiše platne liste, pošto ova uprava nema direktora, o čemu su zaposleni obavijestili “Vijesti”.

Sa ovom situacijom su upoznati Vlada i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) koji do danas nijesu riješili ovaj problem, niti ima naznake kad će zaposleni dobiti plate.

MKI je predložilo početkom marta da Vlada izabere vršioca dužnosti direktora Bogdana Fatića na puni mandat jer je prvorangirani na raspisanom konkursu Uprave za ljudske resurse, ali premijer Dritan Abazović na toj sjednici nije stavio predlog na glasanje već je rekao da mu daju drugo ime.

Fatić je funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) i u Upravu je došao za vršioca dužnosti nakon podnošenja ostavke na mjesto poslanika DPS-a u parlamentu.

”Vijesti” su juče zvanično uputile pitanja kabinetu premijera i Generalnom sekretarijatu Vlade, šta su Vlada i MKI preduzeli u vezi s rješenjem problema isplate zarada zaposlenima u Upravi za ugljovodonike i kada zaposleni mogu očekivati isplatu. Sa zvanične mail adrese Vladinog biroa za odnose sa javnošću je odgovoreno da su pitanja upućena MKI.

Iz resora kojim rukovodi ministar Ervin Ibrahimović, kome su isto “Vijesti” poslale pitanja šta su taj resor i Vlada preduzeli u vezi s rješenjem ovog problema i kada zaposleni u ovoj Upravi mogu očekivati isplatu zarada, su kazali da očekuju konsultacije u Vladi gdje će predložiti rješenje da bi se izašlo iz ove situacije.

”MKI je u okviru svojih nadležnosti, a nakon procedura u skladu sa konkursom koji je sprovela Uprava za ljudske resurse predložilo Vladi kandidata za mjesto direktora Uprave za ugljovodonike, ukazujući naročito na problem sa zaradama zaposlenih. Kao što znate, predlog nije dobio saglasnost Vlade. Očekujemo da nakon konsultacija u Vladi predložimo rješenje, kako bi se što prije izašlo iz ove situacije, posebno imajući u vidu nezavidni status u kojem se zaposleni trenutno nalaze”, kazali su iz ministarstva.

Uprava za ugljovodnike je formirana zbog poslova koji se odnosi na istraživanje nafte i gasa u crngorskom podmorju.

”U Upravi za ugljovodonike radi sedmoro zaposlenih na neodređeno vrijeme kojima je 31. januara isplaćena zarada. Dvoje kolega koji su angažovani po ugovoru o djelu zadnju zaradu primili su krajem prošle godine. Razlog kašnjenja zarade zaposlenih je u činjenici da je Uprava od 28. januara 2023. godine, kada je istekao polugodišnji mandat vršioca dužnosti direktora Bogdana Fatića, bez starješine organa koji jedini u ovom organu ima ovlašćenje da potpiše zarade zaposlenih. Kao resorno ministarstvo u čijoj je nadležnosti Uprava za ugljovodonike, MKI je sve vrijeme u toku sa problemom neisplaćenih zarada zaposlenih. Komunikacija na ovu temu traje od kraja januara, ali nije bila putem dopisa, već u formi telefonskih razgovora sa sekretarkom ministarstva Mirsadom Bošnjak, od koje nijesmo dobili rješenje za ovu situaciju. Sa ovim problemom upoznat je i zamjenik generalnog sekretara Vlade, Ilir Harasani, sa čijim kabinetom smo imali intenzivnu komunikaciju, ali bez konačnog rješenja”, ispričala je jedna od zaposlenih u Upravi “Vijestima” koja je željela da ostane anonimna.

Prema njenim riječima, MKI je informisan i o preprekama pri obavljanju svakodnevnih radnih zadataka, koji proizlaze iz okolnosti da Uprava nema starješinu organa.

”Uprava za ugljovodonike je bez starješine od 28. januara kada je završen polugodišnji v. d. mandat Bogdana Fatića. Javni konkurs za mjesto direktora Uprave raspisan je 19. decembra prošle godine i trajao je do 9. januara”, kazala je zaposlena u Upravi.

Na sjednici Vlade 7. marta državni sekretar MKI Admir Šahmanović zvanično je kandidovao Fatića za direktora.

”Predlažem dvije tačke, predlog za postavljanje generalnog direktora Direktorata za inspekcijske poslove u MKI Mirsada Ćatovića i predlog za imenovanje direktora Uprave za ugljovodnike Bogdana Fatića. Napominjem da su oba kandidata prošla zakonske procedure, odnosno, konkurs u Upravi za kadrove i posebno bih napomenuo situaciju u Upravi za ugljovodnike gdje nema ko da potpiše plate službenicima jer tako je urađeno da nema pomoćnika, niti iko drugi ima tu nadležnost”, kazao je Šahmanović.

Abazović mu je odgovorio da dostave drugi predlog.

”Što se tiče direktora za ugljovodnike, dajte neki drugi predlog. To je to. Razumijem potrebu za plate, ali dajte drugi predlog. Nema razloga da sada to obrazlažemo. Mislim da je svima jasno da se radi o poznatim imenima i to je to”, kazao je Abazović.

Bonus video: