Đukanović i Rajković ostali bez Košljuna, pa nižu gubitke

Kompanija Mila Đukanovića i Vuka Rajkovića više nema imovinu, ukupni gubitak joj je 9.722.367 eura, a iz kompanije kažu da svi dugovi koji se tiču zemljišta mogu biti rezultat neažurnosti administracije institucija

24169 pregleda 21 reakcija 19 komentar(a)
Atraktivno zemljište na ulazu u Budvu, Foto: Vuk Lajović
Atraktivno zemljište na ulazu u Budvu, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Global Montenegro” odlazećeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića nakon što je ostala bez velikog zemljišnog kompleksa od dva hektara na ulazu u Budvu u podnožju brda Košljun, time i bez kompletne imovine, niže loše poslovne rezultate, pa je i prošlu godinu završila u minusu od 4.838 eura.

To piše u bilansu uspjeha koji je prikazan u finanijskom iskazu koji je kompanija dostavila Upravi prihoda i carina, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kako piše u dokumentu, kompanija više nema imovinu, a ukupni gubitak joj je 9.722.367 eura.

Dugoročni krediti su 5,4 milion eura, a kratkoročne obaveze 506 hiljada eura.

Budva
foto: Vuk Lajović

Time je firma nastavila da niže loše poslovne godine. Minus firme 2021. godine je bio 5.612.060 eura, 2020. “Global Montenegro” je završio sa negativnim poslovnim rezultatom od 96.520 eura, 2018. minus je iznosio 247 hiljada eura, 2017, 253 hiljada, dok je godinu ranije on bio 67 hiljada eura.

Đukanovićeva kompanija bila je do kraja septembra 2021. vlasnik zemljišnog kompleksa od 20 hiljada kvadrata.

Atraktivni plac tada je preuzela podgorička kompanija “HoldCo east”, uknjiživši se kao vlasnik nekretnine. Prethodno, firma je krajem 2020. na sebe preuzela sve kreditne obaveze od pet miliona eura koje je imala kompanija šefa DPS-a. Đukanovićeva firma nije vratila milionske kreditne obaveze, na koliko se “Global Montenegro” zadužio prije više od deceniju i po kada je trgovao plac u Budvi od mještana. “HoldCo east” plac je prodala ruskom državljaninu Dmitriju Judinu, koji se 21. marta prošle godine uknjižio kao vlasnik nekretnine.

Đukanović i Rajković
Đukanović i Rajkovićfoto: Boris Pejović

Prodaja zemljišnog kompleksa dogodila se nakon što je Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao podgoričkoj kompaniji “HoldCo east” urbanističko tehničke uslove kojim je predviđeno da se na dva hektara može izgraditi rezidencijalni kompleks od 41 vile.

Ruski državljanin je u međuvremenu predao idejno rješenej za gradnju kompleksa upola manje kvadrature od onog što je dozvoljeno, ali je glavni državni arhitekta Vladan Stevović odbio da da zeleno svjetlo.

Đukanovićeva firma ostala je dužna Opštini Budva porez na nepokretnost za 2021. godinu, zbog čega je Uprava lokalnih javnih prihoda pokrenula postupak prinudne naplate, ali dugovanje još nije naplaćeno.

”Vijesti” su nedavno objavile da je Đukanovićeva kompanija dužna još oko 11,7 miliona eura kompaniji “HoldCo East”, iako je ta firma zaplijenila nekretninu u Budvi.

Osnivač firme “HoldCo East” je firma “Seta Montenegro”, a njen vlasnik je “Seta HoldCo S.A.R.L.” iz Luksemburga.

”Vijesti” su pitanja o spornom dugu, kome i po kom osnovu duguju, poslali kabinetu predsjednika Đukanovića početkom prošle sedmice, ali nekoliko dana kasnije odgovor je poslao njegov poslovni partner i kum Vuk Rajković, koji se i dalje vodi kao direktor firme, iako su njegov udio još 2016. zaplijenili javni izvršitelji.

Rajković je naveo da su 2008. godine uzeli kredit u iznosu od pet miliona eura, a “Global Montenegro” kao sredstvo obezbjeđenja dao je zemljište.

Planovi firme, kako kaže Rajković, nisu se “realizovali željenom dinamikom, što je za posljedicu imalo narastanje obaveza prema banci, dominantno zbog visine kamatne stope koja je bila značajno veća u odnosu na današnje”.

”U međuvremenu, banka je prebacila pojedine kreditne aranžmane, uključujući i aranžman sa ‘Global Montenegrom’, na posebnu firmu ‘Heta Asset Resolution’. Koliko nam je poznato, ‘Heta Asset Resolution’ je prodala cio svoj portfelj kompaniji ‘HoldCo East’, koja je tako postala i vlasnik potraživanja od firme ‘Global Montenegro’. ‘HoldCo East’ je odlučila da potraživanje realizuje kroz prinudnu naplatu, odnosno da preuzme zemljište koje je služilo kao obezbjeđenje kredita. U skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju, kroz postupak izvršenja brišu se potraživanja nastala u periodu nakon upisa hipoteke od strane banke, koje je kasnije preuzela firma ‘Heta Asset Resolution’, a nakon toga kompanija ‘HoldCo East’. S druge strane, danom preuzimanja vlasništva nad zemljištem, povjerilac ‘HoldCo East’ dobio je u vlasništvo zemljište oslobođeno svih tereta, ograničenja i zabilježbi”, naveo je Rajković u odgovoru.

Rajković: Preuzeli su zemljište bez ikakvih dugovanja za poreze

On je kazao da se iz lista nepokretnosti može vidjeti da ne postoji nijedna zabilježba, teret ili potraživanje za bilo koji dug koji se odnosi na period dok je firma “Global Montenegro” bila vlasnik zemljišta.

”Nakon što je ‘HoldCo East’ postala vlasnik zemljišta u septembru 2021. godine, isto je prodala novom vlasniku u martu 2022. godine. Razliku između naplaćenog duga u vidu preuzimanja vlasništva nad zemljištem i ostatka potraživanja, firma ‘HoldCo East’ vodi kao vanbilansno potraživanje. Kada je u pitanju firma ‘Global Montenegro’, nemamo više nekretnina u svom vlasništvu, niti imamo dugovanja po osnovu poreskog potraživanja. Svi navodni dugovi po predmetnom osnovu mogu nastati kao rezultat neažurnosti administracije nadležnih institucija”, naveo je Rajković.

Bonus video: