Pošti kredit od 1,8 miliona za novi IT sistem

”To Montenegro” plaćao osiguranje za “Čarlija” iako nije bio njegov avion

5108 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Vlada je juče dala saglasnost svom preduzeću Pošta Crne Gore da može uzeti kredit od 1,8 miliona eura kako bi kupila novi centralni poslovni informacioni sistem.

Kako je navedeno u obrazloženju, postojeći poslovni sistem, koji Pošta koristi je neadekvatan potrebama i zahtjevima procesa rada, godinama prouzrokuje probleme i poteškoće “na svim poljima rada i poslovanja društva”.

”Pošta Crne Gore u svojoj operativi koristi set različith softvera koji su nezavisni i nijesu integrisani. Veza između razvijenih sistema nije automatska, već se radi na manuelnom prebacivanju fajlova određenih formata”, navedeno je u obrazloženju.

Očekuju da će uvođenjem novog informacionog sistema poboljšati poslovanje i prihode, iz kojih će moći da vraćaju kredit za njegovu kupovinu.

”Usljed implementacije novog poslovnog sistema, Pošta će unaprijediti paletu usluga, uvesti nove poštanske servise, proizvode i koristiti mogućnosti koje pružaju onlajn servisi i elektronska trgovina. Na taj način će unaprijediti poslovanje sa postojećim i širiti mrežu potencijalnih klijenata, biće kompanija sa stabilnim i održivim poslovanjem, pri čemu će ostvariti veće prihode nego prethodnih godina”, naveli su iz ove državne kompanije.

Na osnovu sprovedenog postupka i odluku o izboru najpovoljnije ponude odobreno je kreditno zaduženje kod NLB banke u iznosu od 1.868.755,22 eura, sa rokom otplate od 72 mjeseca, grejs periodom od 12 mjeseci i fiksnom kamatnom stopom od 4,65 odsto.

Vlada je juče razmatrala zahtjev nacionalne avio-kompanije “To Montenegro” od 23. marta 2023. godine u kojem su tražili

da im Vlada refundira trošak premije osiguranja za avion “embraer”, popularnog naziva “Čarli” koji su plaćali u periodu od 2020. do 2023. godine u iznosu od 380 hiljada eura.

Ovaj avion je bio u floti bankrotiranog “Montenegro erlajnsa”, ali za njega nije otplatio sve rate kredita. On je sada u vlasništvu brazilske banke BNDS, a iz Vlade je najavljeno da planiraju da ga kupe za 5,2 miliona dolara.

”Napominjemo da je nacionalna avio-kompanija za račun Vlade platila “ground risk” premiju za pomenuti vazduhoplov i time zaštitila interes države i sačuvala njegovu tržišnu vrijednost. Takođe, podsjećamo da ukoliko je došlo do prestanka važenja polise osiguranja, sva dospjela premija bi bila obračunata po sistemu “pro rata” što bi iznosilo mnogo više troška od navedene sume”, kazano je u obrazloženju “ToMontenegra”.

Bonus video: