Prošle godine na radnom mjestu poginulo osam radnika: Najviše u građevinarstvu, teške povrede i u ugostiteljstvu

Iz inspekcije zaštite na radu navode da su prošle godine imali 22 uviđaja o nesrećama na radu, što je smanjenje od 68 odsto u odnosu na referentnu 2008. godinu, kada je zabilježen najveći broj povreda na radu. U odnosu na tu godinu broj smrtnih povreda je smanjen za 58, a teških povreda za 73 odsto

28665 pregleda 3 komentar(a)
Sa nesreće na gradilištu magistralnog puta u Gornjoj Gorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa nesreće na gradilištu magistralnog puta u Gornjoj Gorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Na radnom mjestu prošle godine poginulo je osam radnika dok je 16 zadobilo teške tjelesne povrede, pokazuju podaci Inspekcije za zaštitu i zdravlje na radu i Rudarske inspekcije.

U oblastima iz nadležnosti Inspekcije zaštite na radu bilo je šest smrtnih slučajeva, 14 teških tjelesnih povreda i dvije kolektivne povrede na radu, dok je Rudarska inspekcija, koja samostalno ima nadležnost nad zaštitom na radu u rudnicima, kamenolomima i prilikom izgradnje tunela.

"U jednom slučaju je prilikom intervencije na samouslužnom aparatu za kafu došlo do smrtnog slučaja, ali je obdukcija utvrdila da je smrt nastupila od srčanog udara. U drugom je došlo do obrušavanja zemlje i zatrpavanja dvoje zaposlenih (na gradilištu magistralnog puta za Danilovgrad u Gornjoj Gorici), a u trećem je viljuškar koji je ostavljen upaljen uzrokovao prignječenje zaposlenog. U četvrtom je zaposleni na gradilištu pao sa visine, a u petom slučaju je lom stakla uzrokovao povredu praćenu velikim gubitkom krvi i smrt zaposlenog", naveli su iz Inspekcije zaštite na radu.

Povezani članci

16. Mart 2022.

Obrušena zemlja zatrpala dva čovjeka

Rudarska inspekcija je zabilježila smrtne slučajeve dva strana radnika koji su učestvovali u gradnji tunela.

"U tunelu "Klisura" desila se teška povreda na radu sa smrtnim ishodom stranog državljanina zaposlenog kod podizvođača radova, gdje je utvrđena najvećim dijelom lično njegova odgovornost, jer je najvjerovatnije zaspao na radnoj mašini, iako je na mašini pisalo da je zabranjen boravak lica u radnom krugu mašine. Njega nije vidio rukovalac te mašine, zaposlen kod drugog podizvođača, pri čemu je došlo do teških povreda sa smrtnim ishodom. U tunelu "Preslo" prilikom završne faze izgradnje auto-puta Bar - Boljari, došlo je do teške povrede na radu sa smrtnim ishodom stranog državljanina zaposlenog u domaćem privrednom društvu, kada ga je udario kamionom. Vozač kamiona bio je angažovan kod drugog podizvođača radova na auto-putu Bar - Boljare", navedeno je iz Rudarske inspekcije.

U nadležnosti Rudarske inspekcije bile su dvije teške povrede, a desile su se u kamenolomima - jedan radnik je povrijeđen prilikom montaže dampera, a drugi kada je svojom greškom krenuo u rikverc kamionom niz kosinu, pri čemu se kamion prevrnuo.

U svim ovim slučajevima, kako navode iz Rudarske inspekcije, nadležna tužilaštva su u saradnji sa njima pokrenula izviđajne postupke radi utvrđivanja odgovornih i mogućnosti postojanja krivičnih djela. Gdje je bilo moguće inspekcija je posebno pokretala prekršajne postupke i pisala naloge.

Iz inspekcije zaštite na radu navode da su prošle godine imali 22 uviđaja o nesrećama na radu, što je smanjenje od 68 odsto u odnosu na referentnu 2008. godinu, kada je zabilježen najveći broj povreda na radu. U odnosu na tu godinu broj smrtnih povreda je smanjen za 58, a teških povreda za 73 odsto. Kod jedne kolektivne povrede stradala su dva radnika.

Najviše nesreća desilo se u građevinarstvu 38 odsto, prerađivačkoj djelatnosti 11 odsto, elektroinstalaterskoj djelatnosti 11 odsto, trgovini 11 odsto, hotelsko-ugostiteljskoj djelatnosti 11 odsto, drvnoj industriji šest odsto, komunalnim djelatnostima šest odsto, i u uslužnim djelatnostima šest odsto.

Iz inspekcije navode da oni utvrđuju koje mjere zaštite i zdravlja nijesu bile obezbijeđene, da izvještaje dostavljaju nadležnom tužilaštvu, a da sudovi utvrđuju odgovornost pravnih, odgovornih, kao i pojedinačnu odgovornost fizičkih lica.

Više nepravilnosti nego kontrola

Inspekcija zaštite na radu tokom prošle godine je obavila 2.570 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrdila 2.981 nepravilnost, što znači da je bilo kontrola u kojima je utvrđeno više nepravilnosti.

Njeni inspektori izdali su 596 prekršajnih naloga, na osnovu kojih su izrečene kazne vrijedne 181.790 eura.

Rudarska inspekcija je obavila 72 inspekcijska nadzora, u kojima su utvrđene 44 nepravilnosti. Izadali su 40 ukazivanja na nepravilnosti, u jednom slučaju stranom privrednom društvu izrekli zabranu izvođenja radova.

Izdali su 18 prekršajnih naloga na ime pravnih i odgovornih lica u istim, dok vrijednost kazni zbog nepridržavanja propisa o zaštiti i zdravlju na radu iznosi 14.870 eura.

Nepravilnosti su se, kako navode, uglavnom odnosile na nepoštovanje mjera zaštite i zdravlja na radu, kao i neposjedovanja potrebne dokumentacije iz ove oblasti.

Povređivali se i neprijavljeni radnici, jedan zvanično bio "turista"

Iz Rudarske inspekcije su naveli da su imali slučajeva da su se u firmama iz njihove nadležnosti povređivale osobe koje nisu bile prijavljene kod tog poslodavca.

Oni pojašnjavaju da je Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu definisano da se zakon primjenjuje na zaposlene koji imaju potpisan jedan od ugovora iz Zakonu o radu.

U slučajevima kada su se prilikom izvođenja radova povrijedile osobe koje nisu bile prijavljene kod poslodavaca i nisu imali status zaposlenog, Rudarska inspekcija navodi da nije mogla da postupa jer nije imala nadležnost, zbog čega je o tome obavještavala Inspekciju o radu.

Imali su slučaj i da je usljed nesreće povrijedio stranac koji je u Crnoj Gori zvanično boravio kao turista i nije bio prijavljen kao radnik, zbog čega su jedino mogli da obavijeste Inspekciju za strance.

Bonus video: