Nakon decenija obećanja: Niče sportska zona u Kolašinu - tereni za košarku, odbojku, tenis, mali fudbal, tribine

Šetalište pored Tare na kojem je minulih godina istovarana zemlja iskopana iz tunela Klisura, koji je dio budućeg puta od Kolašina do Berana, do sada je bio potpuno neiskorišćeno, a sada se planiraju brojni sadržaji

33998 pregleda 60 reakcija 27 komentar(a)
Sadašnji izgled šetališta, Foto: Dragana Šćepanović
Sadašnji izgled šetališta, Foto: Dragana Šćepanović

Raspisivanjem tendera za prvu i drugu fazu objekata u kolašinskoj sportskoj zoni stvoreni su uslovi za početak realizacije dijela ambicioznih, godinama unazad najavljivaniih planova za uređenje prostora uz šetalište pored Tare.

Vrijednost radova prve dvije faze je oko 1,69 miliona eura.

Prostor pored šetališta, na kojem je minulih godina istovarana zemlja iskopana iz tunela Klisura, koji je dio budućeg puta od Kolašina do Berana, do sada je bio potpuno neiskorišćen. Ukupna površina, na kojoj će se u budućnosti, u više faza, graditi sportska infrastruktura, ali i urediti javne površine, je oko 77.304 metara kvadratnih. Prema projektnoj dokumentaciji, objekat će zauzeti deseti dio te površine.

Kako je “Vijestima” kazala glavna administratorka u Opštini Kolašin Lidija Lašić, prva faza podrazumijeva izgradnju dva terena za košarku i dva za odbojku, sa pratećim objektima, tribinama i ogradom.

”Druga faza obuhvata izgradnju dva terena za tenis, takođe sa pratećim objektima, tribinama i ogradom. Pored ove dvije faze izgradnje objekata, koje su dio glavnog projekta za sportsku zonu, nezavisno od toga je raspisan i tender za izgradnju po jednog terena za mali fudbal i odbojku. Vrijednost tog drugog tendera je 47.795 eura”, rekla je Lašić.

Radovi prve dvije faze uređenja glavnog projekta izvodiće se prema projektu koji je uradio NRA ATELIER iz Podgorice. Rok za izvršenje ugovora je pola godine. Radovi terena za mali fudbal i odbojku iz posebnog tendera, trebalo bi da budu završeni mnogo ranije.

Projektovani izgled šetališta
Projektovani izgled šetalištafoto: NRA Atelier

Urbanističkim konceptom sportske zone na tom prostoru trebalo bi da se izgrade ukupno po dva trena za košarku, odbojku i tenis, zatim fudbalski teren sa tribinama i drugim sa atletskom stazom. U budućnosti, u okviru javne zone u tom dijelu grada trebalo bi da budu izgrađene i pješačke i trim staza, amfiteatar, te jezero koje će biti klizalište tokom zime. S obzirom na to da na faznost izgradnje, kako piše dokumentaciji, može uticati dosta aspekata, postoji mogućnost da se svaki objekat gradi zasebno i da se redosljed izgradnje objekata u okviru zone može, shodno tome, mijenjati.

Kako je ranije saopšteno, nova kolašinska vlast nije zatekla gotov revidovan projekat, pa je i raspisivanje tendera za sportske terene bilo uslovljeno tim teškoćama. Naime, pravo svojine nad zemljištem na kojem treba da se grade tereni tek nedavno je preneseno na Opštinu. Minulih sedam godina pravo svojine nad skoro 30.000 kvadrata u sportskoj zoni imala je država, jer je na taj način trebalo 2015. godine da bude prebijen poreski dug po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa.

Projektovani izgled šetališta
Projektovani izgled šetalištafoto: NRA Atelier

Iz opštinskog budžeta ove godine za sportsku infrastrukturu obezbijeđeno je 400.000, a iz državnog 600.000 eura. Novac iz državne kase obezbijeđen je zahvaljujući amandmanu na zakon o budžetu, koji je podnio sadašnji predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović, dok je bi poslanik.

Ranije, više puta amandmanima su podršku države za gradnju sportskih terena na Lugu pokušali su da izdejstvuju i poslanici Socijaldemokratske partije (SDP).

Martinović je u februaru kazao da će “novac opredijeljen za sportsku infrastrukturu za ovu godinu biti utrošen u ono čemu je namijenjen”. Tereni koji budu građeni, rekao je on, “biće u funkciji svih sportista Kolašina, ali i promocije sportskog turizma”.

Na zaokruživanje sportske infrastrukture se dugo čeka.

”Zaokruživanje sportske infrastrukture, kao uslovu da Kolašin postane idealno mjesto za pripreme sportista”, obećano je još prije deceniju. Tadašnji predsjednik Opštine Darko Brajušković obećao je da će se “nova strategija u turističkoj prezentaciji Kolašina zasnivati na maksimalnom angažovanju svih raspoloživih kapaciteta lokalne uprave na promociji grada kao idealnog mjesta za pripreme”.

Za vrijeme bivše vlasti napravljen je i “spisak” onoga što tom gradu nedostaje da bi privukao sportiste. Kako su govorili, gradu su potrebna još dva-tri fudbalska terena, uz modernizaciju postojećih, zatim stadion sa atletskom stazom i uslovna staza za trčanje, kao što je nekada bila trim staza.

Iz prethodne vlasti su precizirali i da je gradu potrebno još smještajnih jedinica, koji su namjenski organizovane za smještaj sportskih ekipa. Vizija je bila da taj grad bude baza za pripreme mlađih reprezentativnih selekcija u svim dvoranskim sportovima i da se cijele godine okupljaju na pripremama pioniri, kadeti, juniori, mlade selekcije…

Uprkos tome, godinama ništa nije činjeno da bi se napravio korak bliže ka tom cilju, pa je i prenos prava svojine nad zemljištem u sportskoj zoni na Opštinu završen tek prošle godine za vrijeme mandata Marte Šćepanović. Za sve protekle godine nije započeta ni više puta obećavana rekonstrukcija Doma mladih i Gorštaka, objekta koji je i građen da bude smještaj za sportiste koji koriste sportsku halu u neposrednoj blizini. Taj objekat, kako je obećano još 2013. godine, nakon rekonstrukcije, trebalo je da ima 50 soba za sportski turizam. Dom mladih i Gorštak građen je istovremeno kad i sportska hala, krajem devedesetih prošlog vijeka. Već nakon deceniju, zgrada je bila ruinirana i od tada ne služi ničemu.

Dijela parcela u blizini sadašnje sportske zone lokalna uprava se odrekla još 2007. godine. Tada su se “trampili” sa Zoranom Ćoćom Bećirovićem, pa je on postao vlasnik nekoliko parcela u tom dijelu grada, a u neposrednoj blizini sportske hale i Doma mladih i Gorštaka. Bećirović je zauzvrat ustupio lokalnoj upravi staru klanicu i zemljište oko nje, koje je nekada pripadalo “Sinjajevini”, OUUR-u nekadašnje “Veletrgovine”. I to zemljište do sada je neprivedeno namjeni.

Za sve protekle godine nije započeta ni više puta obećavana rekonstrukcija Doma mladih i Gorštaka, objekta koji je i građen da bude smještaj za sportiste koji koriste sportsku halu u neposrednoj blizini.

Dom mladih i Gorštak građen je istovremeno kad i sportska hala, krajem devedesetih prošlog vijeka. Već nakon deceniju, zgrada je bila ruinirana i od tada ne služi ničemu.

Bonus video: