Samostalni sindikat Fonda rada traži da Pekić kaže ko na nju vrši pritisak

Samostalni sindikat Fonda rada obećao zaštitu zamjenici predsjednika Upravnog odbora i pozvao je da saopšti

7416 pregleda 4 komentar(a)
UO žalbe uputio na pogrešnu adresu: Fond rada, Foto: Savo Prelević
UO žalbe uputio na pogrešnu adresu: Fond rada, Foto: Savo Prelević

Samostalni sindikat Fonda rada pozvao je zamjenicu predsjednika Upravnog odbora te institucije Nađu Pekić da saopšti ko joj je nametnuo i vršio pritisak na nju da potpiše odluku o imenovanju Vesne Ćalović za direktoricu.

“Sindikat je o ovom čudnom i nesvakidašnjem događaju upoznao premijera i pravosudne organe”, saopšteno je juče iz te radničke organizacije.

“Vijesti” su prethodno objavile da je Pekić potpisala odluku o imenovanju Ćalović, ali i da je tim dokumentom ostalim kandidatima onemogućeno pravo na žalbu, s obzirom na to da su u pravnoj pouci usmjereni na pokretanje spora pred Upravnim sudom, iako nije nadležan.

Na pitanje “Vijesti” zbog čega kandidate usmjerava na Upravni sud, kad je nadležna Vladina Komisija za žalbe, Pekić je odgovorila da je po struci psiholog, da Fond nema predsjednika Upravnog odbora, pa je njoj kao potpredsjednici “bilo nametnuto da potpiše dokument”.

Samostalni sindikat poručuje da su u toj organizaciji mislili da je “vrijeme pritisaka i direktiva za nama, ali očito nije”.

Obećali su da će i Sindikat i zaposleni zaštititi Pekić, ukoliko saopšti ko joj je “nametnuo” da potpiše odluku o imenovanju Ćalović.

“Samostalni sindikat Fonda rada zaprepašten je izjavom gospođe Pekić da joj je bilo nametnuto da potpiše dokument o imenovanju direktora. Pitamo se kako je moguće da neko Vladinom predstavniku u Upravnom odboru smije i može da nametne ili vrši pritisak kako da se ponaša i kako da donosi ovako bitne odluke”, poručili su.

Najavili su i da će zahtijevati od Pekić da “shodno Zakonu o radu sazove hitnu sjednicu Upravnog odbora”.

“I odgovori i pojasni zaposlenima i crnogorskoj javnosti o kakvom ‘nametu’ je bilo riječi”, najavili su iz sindikata.

Upravni odbor je odluku o imenovanju direktora proslijedio Upravi za ljudske resurse.

U dokumentu, u koji “Vijesti” imaju uvid, pravna pouka upućuje ostale dvije kandidatkinje Anu Mrdović i Jelisavetu Zorić Jović da se na odluku žale Upravnom sudu.

Taj sud se početkom godine oglasio kao nenadležan u slučaju izbora trećerangiranog kandidata na konkurs za direktora Zavoda za zapošljavanje Gorana Folića. Utvrđeno je da je Vladina Komisija za žalbe nadležni organ, kojem se obraćaju kandidati nezadovoljni ishodom konkursa. U slučaju Zavoda za zapošljavanje, žalbe su tek nakon oglašavanja Upravnog suda kao nenadležnog, proslijeđene Vladinoj Komisiji, pa je izbor Folića poništen godinu nakon donošenja što je postavljen za direktora.

Žalbe su najavljene i u slučaju izbora direktora Fonda rada, pa se može ponoviti isti scenario.

Bonus video: