Upravi carina treba novi IT sistem

Nacionalno zakonodavstvo je u velikoj mjeri usaglašeno sa pravnom tekovinom Evropske unije
192 pregleda 0 komentar(a)
zgrada Uprave carina, Foto: Uprava carina
zgrada Uprave carina, Foto: Uprava carina
Ažurirano: 04.09.2017. 15:20h

Postizanje dovoljnog napretka u uspostavljanju informacionog sistema najzahtjevnije je mjerilo koje Crna Gora treba da ispuni da bi sa Evropskom unijom zatvorila pregovaračko poglavlje koje se odnosi na oblast carinske unije.

To Poglavlje 29 otvoreno je na Međuvladinoj konferenciji 16. decembra 2014. godine. Poglavlje sadrži tri mjerila za zatvaranje (dalje usklađivanja carinskih propisa sa pravnom tekovinom, konzistentna i efikasna primjena carinskih procedura i postizanje dovoljnog napretka u uspostavljanju IT sistema).

„Treće mjerilo je ujedno i najzahtjevnije jer pristupanje EU nije moguće bez pune implementacije ovih sistema u Crnoj Gori. Realizacija tog mjerila se odvija u saradnji sa EK, budući da se radi o veoma skupim projektima za čiju implementaciju se ponekad zahtijeva dug vremenski period. Činjenica da se radi o sistemima koji se od strane EU redovno nadograđuju predstavlja otežavajuću okolnost za njihovu realizaciju“, kazali su „Vijestima“ u Ministarstvu finansija.

Iz tog resora nijesu mogli precizirati kada to poglavlje može biti zatvoreno. Kako su objasnili, to zavisi od rezultata domaćih instituija, ali i dešavanja u državama članicama.

„Imajući u vidu da na dinamiku pregovaračkog procesa, osim rezultata domaćih institucija, u značajnoj mjeri utiču i dešavanja u EU i državama članicama, u ovom trenutku je nezahvalno davati tu procjene. Sve institucije maksimalno su posvećene kvalitetnom i efikasnom sprovođenju reformi usmjerenih na usklađivanje i primjenu evropskih propisa i standarda u ovoj oblasti. Ovo se, prije svega, odnosi na stalni rad na razvoju i nadogradnji IT sistema u cilju dostizanja evropskog nivoa i neometanog funkcionisanja jedinstvenog tržišta, kao i na dalje jačanje administrativnih kapaciteta nadležnih institucija.Uz to, Crna Gora postiže stalan i evidentan napredak u oblasti carinske unije, što je uostalom EK konstatovala u svim relevantnim dokumentima“, kazali su u ministarstvu.

Iz Ministarstva su pojasnili da će se danom ulaska u EU primjenjivati Zajednička carinska tarifa EU, te da će Crna Gora će kao dio jedinstvenog tržišta primjenjivati prema trećim zemljama carinske stope utvrđene navedenim propisom. Uz to, danom pristupanja počeće se primjenjivati i cijeli niz drugih mjera koje su dio pravne tekovine i odnose se na trgovinu s trećim zemljama, a ne tiču se carinskih davanja (npr. zabrane i ograničenja uvoza/izvoza).

„Nacionalno zakonodavstvo je u velikoj mjeri usaglašeno sa pravnom tekovinom. Naročito propisi koji se odnose na carinsku tarifu, postupak ostvarivanja carinskih povlastica”kazali su u ministarstvu.

Cijene domaćih proizvoda iz Evropske unije biće niže

Iz Ministarstva su kazali da su koristi u okviru carinske unije po ulasku Crne Gore u EU višestruke.

Kako ističu, usaglašavanjem s propisima i standardima u toj oblasti osiguraće se viši stepen zaštićenosti potrošača od opasnih proizvoda, nezakonite trgovine, prevara, terorizma i organizovanog kriminala.

„Cijene domaćih i proizvoda iz EU biće niže jer carinska unija predstavlja jedinstveno trgovinsko područje u kojem sva roba slobodno cirkuliše. Na kraju, može se očekivati i poboljšanje trgovinskog bilansa, budući da se pristupanjem olakšava izvoz domaćih proizvoda na tržište sa oko 500 miliona potrošača“, kazali su u ministarstvu.

Bonus video: