Dobit CBCG za godinu uvećana za 2,4 miliona eura

CBCG lani imala dobit od 5,8 miliona eura, od čega polovinu novca treba da prebaci u državni budžet. Tvrde da nije mijenjana cjenovna politika prema klijentima. U poslovanju se bilježi rast prihoda, između ostalog i zbog većih kamata, dok se rast troškova poslovanja pravda velikom inflacijom, energetskom krizom i situacijom u Ukrajini

18933 pregleda 29 reakcija 10 komentar(a)
Promjene zakona da ne trpi državni budžet: Žugić sa viceguvernerima, Foto: Boris Pejović
Promjene zakona da ne trpi državni budžet: Žugić sa viceguvernerima, Foto: Boris Pejović

Centralna banka (CBCG) prošle godine je ostvarila neto dobit od 5,8 miliona eura, što je 2,4 miliona više nego godinu ranije kada je iznosila 3,4 miliona eura, pokazao je Izvještaj o finansijskom poslovanju.

Polovinu neto dobiti, shodno zakonu, vrhovna monetarna institucija treba da uplati u državni budžet, što je oko 2,9 miliona eura.

U prošloj godini CBCG je imala u odnosu na uporedni godišnji period veće prihode, ali i rashode. Uz to, zbog situacija na globoalnom nivou sa padom tržišne vrijednosti hartija od vrijednosti, vrhovna monetarna institucija bilježi veliki pad kapitala.

Iz CBCG tvrde da lani nijesu mijenjali svoju cjenovnu politiku prema klijentima.

“Ukupan neto dobit za posljednjih pet godina je na nivou od 22 miliona eura, a u periodu 2010. do 2022. godine ovaj iznos premašuje 31 milion eura”, naveli su iz CBCG.

Izvještaj o finansijskom poslovanju pokazao je da su ukupni prihodi CBCG u prošloj godini bili 21,08 miliona eura i u odnosu na uporedni godišnji period, kada je prihodovano 18,97 miliona, veći su za 23,22 odsto.

Na rashode je potrošeno 15,90 miliona i oni su za 6,27 odsto veći nego godinu ranije, kada je potrošeno 15,56 miliona eura.

Skok prihoda od kamata

U ukupnim prihodima od finansijskih prihoda ostvareno je 6,18 miliona, veći su na godišnjem nivou za 45,21 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u odnosu na plan za 92,19 odsto.

CBCG je objasnila da je više ostvareno u odnosu na plan i uporedni period zbog većeg ostvarenju prihoda od kamata, kao i evidencije dobitaka od ukidanja rezervisanja, dobitaka od prodaje finansijskih sredstava i pozitivnih kursnih razlika.

Najznačajnija stavka finansijskih prihoda, prihodi od kamata (prihodi od kamata na hartije od vrijednosti i prihodi od kamata na depozite) su bili 5,49 miliona eura i veći su u odnosu na planirane za 78,32 odsto, a za 82,57 odsto u odnosu na ostvarenje u prethodnoj godini.

“Povećanje u odnosu na plan, kao i u odnosu na prethodnu godinu dominantno je rezultat ostvarivanja većih prihoda od kamata na depozite počevši od jula, a zbog promjene monetarne politike Evropske centralne banke i postupnog povećanja referentnih kamatnih stopa”, objasnil isu iz CBCG.

Prihodi poslovanja i drugi prihodi za 2022. godini iznosili su 14,90 miliona i veći su za 7,15 odsto u odnosu na plan, a za 1,34 odsto u odnosu na ostvarenje u prethodnoj godini. Dominantna stavka u ovoj grupi prihoda su naknade po raznim osnovima i to za usluge platnog prometa, operacija sa gotovim novcem, za sprovođenje prinudne naplate, kontrole poslovanja, sprovođenje poslova fisklanog agenta...

“Razlog povećanja prihoda od poslovanja i drugih prihoda u odnosu na plan, kao i u odnosu na prethodnu godinu ogleda se u većem ostvarenju prihoda od naknada i prihoda od prodaje, uz nepromijenjenu cjenovnu politiku za usluge i servise koje CBCG pruža svojim klijentima”, objasnili su u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Prihodi od naknada za usluge platnog prometa ostvareni su u iznosu od 7,65 miliona eura i veći su za 6,25 odsto u odnosu na plan, a za 5,20 odsto u odnosu na ostvarenje za prethodnu godinu, za sprovođenje prinudne naplate ostvareni su u iznosu od 590,36 hiljada eura za usluge pretrage Kreditnog registra ostvareni su u iznosu od 668,31 hiljada eura...

“Naknada za kontrolu poslovanja, dozvole i odobrenja za 2022. godinu iznosi 3,61 milion eura, što je 13,06 odsto više u odnosu na ostvarenje u prethodnoj godini, zbog rasta aktive banaka kao osnova za obračun naknade.

Inflacija povećala troškove poslovanja

Ukupni rashodi za 2022. godinu iznosili su 15,90 miliona eura i veći su za 6,27odsto u odnosu na 2,16 odsto u odnosu na ukupno izvršene rashode u prethodnoj godini zbog, kako je objašnjeno, gubitaka od prodaje i umanjenja finansijskih sredstava, rashoda kamata bankama i finansijskih rashoda po osnovu negativne kamatne stope na hartije od vrijednosti i depozite, kao i blagog rasta troškova poslovanja zbog izraženih inflacionih kretanja.

Iz vrhovne monetarne institucije navode da troškovi poslovanja iznose 12,52 miliona eura i veći su za 3,55 odsto u odnosu na planirane, a za 9,40 odsto u odnosu na izvršenje u prethodnoj godini, što je dominantno uzrokovano, kako tvrde, rastom stope inflacije. Ovi troškovi su godinu tanije iznosili 11,44 miliona.

“Blagi rast učešća ovih troškova u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu rezultat je uticaja globalnih i lokalnih inflatornih kretanja, negativnih efekata izazvanih energetskom i krizom snabdijevanja i situacijom u Ukrajini”, naveli su iz CBCG.

Troškovi naknada izvršeni su u iznosu od 378,24 hiljade eura i veći su u odnosu na planirane za 43,82%, a za 78,67% u odnosu na izvršenje u prethodnoj godini. Objašnjeno je da je to rezultat većih troškova naknada bankama za iznošenje efektive i troškova održavanja kastodi računa.

Na administrativne troškove je potrošeno 640,61 hiljada eura i manji su za 1,67 odsto od plana i 9,81odsto su veći u odnosu na prethodnu godinu.

U CBCG kažu da su administrativni troškovi (kancelarijski materijal, troškovi energije, komunalne usluge, nematerijalne usluge i naknade drugim fizičkim licima) povećanje u odnosu na prethodnu godinu zbog porasta cijena energenata, usluga, kancelarijskog materijala usljed jačanja inflatornih pritisaka i obaveznosti primjene odredbi pojedinih zakonskih rješenja.

Ukupni kapital pao sa 77,99 miliona na 30,28 miliona

Ukupni kapital CBCG na kraju decembra prošle godine iznosio je 30,28 miliona eura i bilježi pad od 61,18 odsto u odnosu na uporedni godišnji period. Ukupni kapital na kraju 2021. je bio 77,99 miliona.

Iz vrhovne monetarne instititucije su objasnili da je kapital manji zbog gubitaka koje su imali usljed pada tržišne vrijednosti hartija od vrijednosti u koje je CBCG ulagala državni novac.

Zbog ovoga su predložene izmjene zakona o CBCG da se ne bi novac nadoknađivao iz državnog budžeta već da se ovaj gubitak drži na računu nerealizovanih revalorizacionih rezervi do momenta prodaje ovih hartija.To je u skladu sa konsultacijama sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Zaposlenima isplaćeno 8,93 miliona

Troškovi zaposlenih (bruto zarade, druga primanja, naknade povećanih troškova zaposlenih, ostali troškovi zaposlenih) iznose 8,93 miliona eura, i veći su u odnosu na planirane za 4,45 odsto, dok su za 5,60 odsto veći u odnosu na izvršenje u prethodnoj godini.

Iz CBCG su objasnili da je to rezultat primjene odredbi zakonskih propisa iz programa “Evropa sad”.

“Učešće troškova zaposlenih u ukupnim rashodima bilježi pad za šest procentnih poena u odnosu na 2020. godinu, dominantno iz razloga manjih isplata po osnovu drugih primanja i naknada povećanih troškova zaposlenih (službena putovanja i stručna osposobljavanja zaposlenih)”, navode iz vrhovne monetarne institucije.

Bonus video: