Igor Čađenović za „Vijesti”: „Plantaže” su na putu oporavka

Kompanija nakon dvije godine kašnjenja izmirila sve dugove prema radnicima i redovno plaća obaveze prema dobavljačima. Izvoz u prvih pola godine čini gotovo 45 odsto ukupne prodaje i veći je za osam procenata finansijski, odnosno za pet količinski, u odnosu na isti period lani

30878 pregleda 120 reakcija 31 komentar(a)
Polako se rješavaju nagomilani dugovi iz prethodnog perioda: Čađenović, Foto: Luka Zekovic
Polako se rješavaju nagomilani dugovi iz prethodnog perioda: Čađenović, Foto: Luka Zekovic

Prodaja proizvoda “Plantaža” porasla je za 14 odsto od početka godine. Nakon dvije godine kašnjenja isplaćene su sve obaveze prema radnicima. Kompanija sada redovno izmiruje dugove prema bankama i dobavljačima. Radimo sve da 2022, za koju moramo reći da je izuzetno teška i izazovna u proizvodnom smislu, bude posljednja godina sa negativnim rezultatom, kazao je u intervjuu “Vijestima” izvršni direktora “Plantaža” Igor Čađenović.

Kompanija je 2022. godinu završila sa gubitkom od 12,9 miliona eura, na što je uticala šteta od osam miliona eura usljed vremenskih nepogoda, visoki opštinski porezi na nekretnine, rast cijena ambalaža, zaštitnih sredstava i goriva, kao i troškovi rezervacije od preko pet miliona eura zbog rasta procijenjene vrijednosti nekretnina. Na gubitke utiču i brojne dubioze naslijeđene iz prethodnih godina.

Koliko je iznosila vrijednost prodaje proizvoda “Plantaža” za prvih šest mjeseci ove godine, i koliko je to u odnosu na isti period prošle godine?

Vina “Plantaža” su brend koji zavređuje veliko povjerenje potrošača i izvoze se u preko 40 zemalja širom svijeta. Malo je toga sa ovih prostora referentna tačka za kvalitet, kao što su to naša vina.

Uprkos brojnim izazovima sa kojima se svakodnevno suočavamo, prihodi od flaširanih proizvoda rastu iz godine u godinu. U 2022. godini od svih proizvoda prihodovano je 24,7 miliona eura, što je za 7% više u odnosu na godinu koja joj je prethodila. Trend rasta nastavlja se i u tekućoj godini. Za prva dva kvartala prodaja ostvaruje dobre rezultate i prihodi od prodaje su 14% veći u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

Posebno ohrabruju rezultati na domaćem tržištu, gdje za prvih pola godine bilježimo rast prihoda od 22%. Sve kategorije proizvoda ostvaruju rast prodaje osim rakija, kako zbog trendova na tržištu tako i zbog visoke akcize. Posebno nas raduje činjenica što naša “classic” i “premium” serija vina, kao i maslinovo ulje, ostvaruju značajan rast.

Vjerujem da su ovakvi pokazatelji rezultat svakodnevnog rada na terenu i ozbiljnog bavljenja postojećim tržištima ali i kontinuiranih napora da se našim vinima obezbijedi plasman na nova tržišta. Ukoliko turistička sezona ispuni očekivanja, a nadamo se da hoće, i ukoliko ne bude značajnijih oscilacija na stranim tržištima, očekujemo da će 2023. biti uspješnija od prethodne.

Čađenović
Čađenovićfoto: Luka Zeković

Da li imate podatke koliko je u ovom periodu iznosio ukupan izvoz i da li je u ovom periodu počeo plasman proizvoda na neka nova tržišta?

Izvoz u prvih pola godine čini gotovo 45% ukupne prodaje i veći je za 8% finansijski, odnosno 5% količinski u odnosu na isti period prošle godine. I pored puno izazova na ino tržištima, koji su rezultat globalne političke i ekonomske nestabilnosti, vjerujemo da će se ovaj trend nastaviti do kraja godine.

Kao što sam rekao, u kontinuitetu radimo na otvaranju novih tržišta, s tim da moramo imati u vidu da je ulazak na svako novo tržište proces, koji traje i zahtijeva velika ulaganja. U ovoj godini prvi kontejner sa našim vinima otpremljen je u Keniju, a brzo očekujemo i otpremu robe za Tursku.

Da li su u ovom periodu smanjeni dugovi kompanije, odnosno da li su izmirene obaveze prema zaposlenima i da li se redovno plaćaju rate za poreski dug prema reprogramu sa Upravom prihoda, kao i obaveze prema dobavljačima i bankama?

Aktuelni saziv Odbora direktora i menadžment Plantaža posvećeno i kontinuirano rade na finansijskoj konsolidaciji, povećanju efikasnosti, optimizaciji i smanjenju troškova. Naš cilj je da Plantaže u narednom periodu, u kontinuitetu, ispoljavaju tendencije rasta i razvoja na svim nivoima.

Za sada možemo reći da smo izuzetno zadovoljni sa prihodima od prodaje proizvoda i usluga za prvih pola godine. Pokazatelji govore da su oni za 14% veći u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Važno je naglasiti da smo u prvih šest mjeseci tekuće godine uspjeli da uspostavimo redovnost u isplati zarada zaposlenima, nakon više od dvije godine, i da u ovom trenutku nema dugovanja po tom osnovu.

Prošle godine smo imali blokade banaka koje su značajno ugrožavale tekuću likvidnosti što ove godine nije slučaj, s obzirom na to da nemamo kašnjenja po osnovu postojećih kreditnih aranžmana. Od momenta kada su krajem 2022. godine sprovedeni reprogrami kod svih poslovnih banaka kod kojih imamo kreditna zaduženja, obaveze prema kreditorima se isplaćuju u roku od 30 dana. Takođe, značajna sredstva smo usmjerili i na plaćanje dugova prema dobavljačima.

Proizvodnja se odvija planiranom dinamikom i to su sve pokazatelji koji ohrabruju i nagovještavaju da će naredne godine biti godina oporavka za Plantaže. Pozitivan trend reflektuje se i kroz vrijednost akcija “Plantaža” na berzi, pa je u tom smislu u posljednjih nekoliko dana bilo realizovanih prodaja akcija kompanije na berzi po cijeni od 0,30 eura, što je u poređenju sa prethodnim periodom i realizovanim prodajama u vrijednosti od 0,12 eura ohrabrujući pokazatelj.

Čađenović
Čađenovićfoto: Luka Zeković

Prema dosadašnjim rezultatima i najavama, kako očekujete da će kompanija završiti ovu godinu?

Iako svi dosadašnji pokazatelji ukazuju na pozitivna kretanja, još je rano i nazahvalno govoriti o tome kakvi će rezultati biti u krajnjem, jer to u mnogome zavisi od niza faktora i okolnosti na koje ne možemo uticati i koji, u znatnoj mjeri, opredjeljuju predznak rezultata poslovanja. Jedan od faktora su i vremenske prilike koje će pratiti ovogodišnju proizvodnu godinu i samo ta činjenica u mnogome otežava bilo kakve dugoročne projekcije i zato ćemo ostati rezervisani po ovom pitanju do kraja godine.

Svakako, mi smo apsolutno posvećeni tome i radimo sve da 2022., za koju moramo reći da je izuzetno teška i izazovna u proizvodnom smislu, bude posljednja godina sa negativnim rezultatom.

Da li kompaniji nedostaje sezonske radne snage i kako rješavate taj problem?

Duboko smo svjesni činjenice da je danas jako teško doći do radne snage i na sve načine pokušavamo da iznađemo adekvatna rješenja kako bi obezbijedili kontinuirani proces proizvodnje. Nabavkom nove mehanizacije (9 novih atomizera), priključnih mašina i hemijskih desikanata i poboljšanjem uslova u ovoj godini, nastojali smo da smanjimo potrebu za angažovanjem sezonske radne snage za obavljanje pojedinih agrotehničkih operacija, koje su odrađene u optimalnim agrorokovima.

Trenutno je u “Plantažama” aktuelna berba breskve za koju nam treba sezonska radna snaga i koristim i ovu priliku da pozovem sve zainteresovane da se prijave za ovaj posao, kao i za predstojeću berbu grožđa.

Berba breskve krenula ranije nego prethodnih godina (ilustracija)
Berba breskve krenula ranije nego prethodnih godina (ilustracija)foto: Boris Pejović

Kiše otežavale posao u vinogradu i voćnjacima

Kako je veoma kišno proljeće i početak ljeta uticalo na vinograde i voćnjake “Plantaža”?

Sigurno da će proizvodna 2023. godina ostati upamćena kao veoma izazovna za gotovo sve poljoprivredne proizvođače, a naročito za proizvođače grožđa i voća, kako u Crnoj Gori tako i u zemljama regiona. Ovakvi uslovi nijesu zapamćeni dugi niz godina, čineći ovu godinu izuzetno specifičnom i teškom, prije svega, sa aspekta očuvanja zdravstvenog stanja zasada. Samo u periodu od 1. aprila do 16. juna, u Podgorici su bila 32 kišna dana.

Pored učestalih padavina, višednevna nepovoljna kombinacija i drugih meteoroloških parametara, dugotrajna vlažnost lisne mase, visoka vlažnost vazduha i južni vjetar, onemogućili su blagovremenu primjenu zaštite u fazi kada je vinova loza najosetljivija na pojavu i razvoj bolesti. Na površini od preko 2.000 hektara zasada, jedan tretman zaštite je trajao preko 20 dana (što bi u optimalnim uslovima trebalo da traje 7-8 dana).

I pored navedenih okolnosti uradili smo sve da tome adekvatno odgovorimo i sačuvamo ovogodišnju proizvodnju. U konačnom, prinosi i kvalitet grožđa i konzumnog voća, biće određeni vremenskim prilikama u danima koji su pred nama.

Čađenović
Čađenovićfoto: Luka Zeković

Breskve idu za Hrvatsku, stono grožđe za Srbiju

Da li je u toku berba bresaka, nektarina i kajsija, koliki rod očekujete? Da li se prodaju samo na domaćem tržištu ili idu i za izvoz?

Berba breskve u “Plantažama”, koja se prostire na površini oko 80 hektara, počela je 29. maja. Kod većine sorti ovogodišnje berba je krenula ranije u odnosu na prethodne godine. Sa trenutno angažovanih oko 30 radnika na berbi, dinamika je veća nego prethodno godine i trudimo se da uberemo što više konzumnih plodova prve klase.

Najveći dio dnevne berbe breskve i nektarine, zahvaljujući turističkoj sezoni, realizuje se na domaćem tržištu, dok se viškovi plasiraju na tržišta regiona, za sada je to hrvatsko. Očekujemo da će se kada počne berba kardinala, stonog grožđa, pored Hrvatske ono plasirati i na tržište Srbije i drugih zemalja regiona.

Bonus video: