Kuljača: Sezona u Budvi kasnila, ali smo zadovoljni rezultatima

Direktor TOB kazao da je periodično dolazilo do pada popunjenosti, ali da su prihodi porasli

3545 pregleda 14 komentar(a)
Nemanja Kuljača, Foto: TO Budva
Nemanja Kuljača, Foto: TO Budva

Glavna turistička sezona je kasnila, ali generalno ne možemo biti nezadovoljni rezultatima.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao direktor Turističke organizacije Budva Nemanja Kuljača.

“Došlo je do određenih pomjeranja i to se pored vremenskih prilika odrazilo na trenutno stanje, kao što je bio slučaj i prošle godine kada je špic sezone počeo oko 20. jula, što se naknadno teže nadoknađuje”, naglasio je Kuljača.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o hoteliima, periodično je dolazilo do pada popunjenosti, ali je i tada finansijsko stanje bilo bolje u odnosu na prošlu godinu.

“Od početka januara prihodi su u svim hotelima veći u odnosu na prošlu, ali i 2019. godinu. Tako, na primjer, u hotelima Hotelske grupe “Budvanska rivijera” za prvih sedam mjeseci ove godine ostvaren je porast prihoda od 94 odsto u odnosu na prošlu i od 22 odsto u odnosu na 2019. godinu”, kazao je Kuljača.

Dodaje da hotelijeri ističu da je ovo prva godina od završetka pandemije u kojoj je zabilježen veći broj organizovanih dolazaka turista posredstvom turirstičkih agencija, “dok je last minute i walk in rezervacija bilo manje”

“Ono što nas sve raduje da su jako o dobra očekivanja od postsezone, posebno u hotelima koji se orijentišu na MICE turizam. U septembru i oktobru će se značajno promijeniti struktura turista, očekuje se veći broj gostiju iz zapadne i centralne Evrope”, kazao je Kuljača.

Što se tiče ugostitelja, kako naglašava Kuljača oni su zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom.

“Svi mjeseci, osim jula, bili su iznad očekivanja, a očekuju i dobru postsezonu. Cijene u postsezoni neće biti niže zbog inflacije koja se ne smanjuje. Prema posljednjim izjavama privatnih izdavaoca, sezonom su zadovoljni ukoliko se zanemari “julska rupa” koja je uticala na blago kašnjenja glavne sezone”, kazao je Kuljača.

On je naglasio da je prema posljednjim podacima Turističke organizacije, na području od Jaza do Buljarice registrovano 23.382 gosta, što je čak za 38 odsto bolja popunjenost smještajnih kapaciteta nego početkom septembra prošle godine.

“U privatnom smještaju je registrovano 10.929, uglavnom inostranih gostiju, što je za trećinu više nego u istom period prošle godine. Odličnu popunjenost prvih dana septembra bilježe i hotelijeri, u čijim objektima se trenutno odmara 11.957 gostiju, ili za čak 42 odsto više nego lani”, kazao je Kuljača.

On je najavio i organizovanje manifestacija tokom postsezone, a primjer produžetka sezone u Petrovcu je organizovanje prve “Petrovačke lignjade”, koja će se održati u subotu, 23. septembra”, kazao je Kuljača.

“Takmičenje je nastalo kao ideja potpredsjednika MZ Petrovac Dušana Gregovića, koji je svoju zamisao izložio Savjetu MZ, gdje su članovi sa velikim zadovoljstvom podržali ovaj predlog i predstavili ga Turističkoj organizaciji i Opštini, koji su podržali projekat”, kazala je predstavnica MZ Petrovac Ksenija Baković Šoljaga.

Bonus video: