Čudna odluka ŽPCG: Za remont i „poboljšanje” lokomotive oko pola miliona eura

Željeznički prevoz mijenjao plan javnih nabavki, da bi nakon potpune popravke mašine u Ruminiji platila i dodatne radove poslije njenog puštanja u saobraćaj Iz ove državne kompanije nisu željeli da odgovore na pitanja “Vijesti”

36396 pregleda 39 reakcija 21 komentar(a)
Sporna lokomotiva puštena u saobraćaj, a čeka “dodatnu opremu”, Foto: FB Vozom kroz CG
Sporna lokomotiva puštena u saobraćaj, a čeka “dodatnu opremu”, Foto: FB Vozom kroz CG

Menadžment Željezničkog prevoza (ŽPCG) koji je za šest mjeseci ove godine ostvario minus od 155 hiljada eura, uprkos dotaciji Vlada od tri miliona eura za održavanje javne usluge, nastavlja sa praksom rasipanja novca kroz izmjene plana javnih nabavki gdje za već remontovana vozna sredstva (lokomotivu), na koja je potrošeno oko 420.000 eura, planira nabavka “dodatne opreme” koja košta 57.000 eura

Ovo su nezvanične informacije izvora “Vijesti” iz državne kompanije koji navodi da se “dodatna oprema” nabavlja nekoliko dana pošto je lokomotiva stigla sa remontovanja iz Rumunije i nakon što je puštena u saobraćaj.

“Vijesti” su u vezi ovog posla tražile objašnjenje od rukovodstva ŽPCG, ali je odgovoreno da nemaju komentar na pitanja.

“Lokomotiva koja nosi oznaku “461-040” remontovana je u Rumuniji u remontnom centru “SC Reloc SA”. Taj tender je bio raspisan na iznos oko 320.000 eura bez PDV-a, a rumunska firma je dobila posao za oko 290.000 eura. Kada na ovaj iznos dodamo PDV cifra je bila oko 350.000 eura. Tokom remonta otvorili su se i “dodatni radovi” iz ugovora u visini od oko 20 odsto čime se došlo do iznosa od oko 420.000 eura. Lokomotiva je vraćena sa remonta prije nekoliko dana i puštena u saobraćaj. Predsjednik odbora direktora Marko Bertanjoli, član odbora direktora Miralem Redžepagić i izvršna direktorka Ilinka Pavićević posjetili su remontni centar i po njivom povratku zaključuju da je potrebno lokomotivu ‘dodatnom opremom poboljšati’”, ispričao je izvor “Vijesti”.

Tako da je ukupan trošak za remont i popravku ove lokomotive, sa dodatnim radovima i opremom, sa prvobitno planiranih 320 hiljada, dostigao skoro pola miliona eura.

Izvor lista navodi da Odbor direktora mijenja plan javnih nabavki za ovu godinu i pod stavkom 159 dodaje 57.000 eura (bez PDV-a) za ugradnju “neke dodatne opreme” na elektrolokomotivi “461- 040”.

“Kratko rečeno lokomotiva je u saobraćaju već puštena nakon izvršenog remonta, pa je zaista nejasno kako će odraditi ‘ugradnju opreme’ kad lokomotova nije u Rumuniji”, istakao je izvor iz preduzeća.

“Vijesti” su ŽPCG-u poslale pitanje zbog čega je u plan javnih nabavki dodata ugradnja nove opreme na ovu lokomotivu ako je neposredno prije toga bila na kompletnom remontu u Rumuniji, da li je ova lokomotiva nakon remonta puštena u saobraćaj i gdje će biti obavljena ugradnja nove opreme na ovu lokomotivu u Crnoj Gori ili će ponovo ići za Rumuniju.

Pitanja za upravu su i ko je iz ŽPCG pregledao lokomotivu tokom ili nakon povratka sa remonta u Rumuniji, koliko je koštao remont ove lokomotive u Rumuniji i da li su tada obavljeni svi dodatni radovi na njoj i zašto je izmijenjen plan javnih nabavki za ovu godinu.

“Ne ulazeći u problematiku zbog koje se baš sada naprasno interesujete za popravku lokomotive, a s obzirom da su se vozna sredstva popravljala i prethodnih godina, kada javnost nije pokazala ni trunku empatije, a s obzirom da su ugovori operativno/poslovne informacije koje su dobile relevantne institucije kojima smo zakonski obavezni da dostavimo, ovim putem vas obavještavamo da nemamo komentar na vaša pitanja”, odgovoreno je zvanično iz ŽPCG.

Kratko rečeno lokomotiva je u saobraćaju već puštena nakon izvršenog remonta, pa je zaista nejasno kako će odraditi ‘ugradnju opreme’ kad lokomotova nije u Rumuniji”, istakao je izvor iz preduzeća.

Doskorašnji izvršni direktor ŽPCG Slaven Šestović, koji je smijenjen u martu ove godine, uspio je da firmu izvuče iz minusa, ali je ona po dolasku Bertanjolija (predstavnik manjinskih akcionara) na mjesto predsjednika Odbora direktora i Pavićevićke ponovo prema podacima sa sajta Montengroberze o šestomjesečnom poslovanju u minusu.

Podaci iz polugodišnjeg finansijskog izvjerštaja ukazuju da je glavni razlog ovogodišnjeg minusa rast “ostalih troškova” na 300 hiljada eura, iako su u istom periodu lani iznosili 49 hiljada.

Bilans poslovanja Željezničkog prevoza za prošlu godinu, pod rukovodstvom Šestovića, je više od milion eura dobiti, na šta je dominantno uticalo povećanje prihoda od prodaje karata, povećan je i broj prevezenih putnika, troškovi su ostali na istom nivou kao godinu ranije, ukupni dug kompanije je bio 15 miliona i smanjen je za dvije godine 5,7 miliona.

Bonus video: