Samoproglašeni Odbor za odbranu prava srpskog naroda pozvao na protest: Podržavaju Lekića za izvršnog direktora Rudnika

Iz Odbora direktora Rudnika uglja saopštili su da odluke donose isključivo na osnovu zakona vodeći se interesima kompanije

14840 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Sa prethodnog protesta, Foto: Goran Malidžan
Sa prethodnog protesta, Foto: Goran Malidžan

Samoproglašeni Odbor za odbranu prava srpskog naroda pozvao je ponovo građane na protest koji će se održati sjutra u devet sati ispred Upravne zgrade Rudnika uglja, kada bi Odbor direktora trebao da donese odluku o izboru izvršnog direktora najveće pljevaljske komapnije.

Odbor za odbranu prava srpskog naroda podržava izbor Milana Lekića za izvršnog direktora, koji je bio na čelu Rudnika uglja do prije nešto više od dva mjeseca.

Njega je Odbor direktora smijenio krajem avgusta nakon što je inspekcija utvrdila da je na tu funkciju izabran bez prethodnog javnog oglasšavanja tog radnog mjesta.

“Uprkos svim našim upozorenjima i bratskim sugestijama, zvanična Podgorica ne odustaje od potrebe da potčini pljevaljski narod svojim prizemnim interesima. U maniru klasičnih kolonijalnih upravnika, ne obazirući se na interese i prosperitet našeg grada, određene strukture među kojima posebno nečasnu ulogu igra aktuelni ministar sporta Dragoslav Šćekić, vrše pritisak na članove Odbora direktora pljevaljskog Rudnika uglja u susret sjutrašnjoj sjednici na kojoj će biti izabran izvršni direktor. Pritisci su pojačani nakon predloga Кomisije za imenovanje koja je preporučila Odboru direktora da je kandidat Milan Lekić najbolji i najkompetentniji od svih za tu najodgovorniju funkciju u kompaniji. Poručujemo ministru Šćekiću i svim njegovim jaranima koji učestvuju u ovim nečasnim zakulisnim radnjama da relaksiraju članove Odbora direktora i dopuste im da odlučuju po zakonu i njihovoj ličnoj savjesti”, navodi se u pozivu Odbora.

Ističu i da Pljevljaci neće posmatrati “ovu ujdurmu skrštenih ruku”.

“Znali su Pljevljaci da kažu ne i tirjaninu Milu Đukanoviću, znaće i jednom ministru sporta Šćekiću. Nećemo dozvoliti ponižavanje dostojanstva našeg grada i ovog naroda. Zato, u ponedjeljak, 6. novembra, u 9 časova, okupićemo se ispred upravne zgrade Rudnika uglja, kako bismo zaštitili čast naših Pljevalja i sačekali odluku Odbora direktora”, stoji u saopštenju.

Odbor direktora: Odluke se donose isključivo na osnovu zakona vodeći se interesima kompanije

Iz Odbora direktora Rudnika uglja saopštili su da odluke donose isključivo na osnovu zakona vodeći se interesima kompanije.

“Povodom najavljenog protesta grupe građana, te neprimjerenih pritisaka na članove Odbora direktora, još jednom saopštavamo javnosti da Odbor direktora odlučuje isključivo na osnovu zakona i vodeći se interesima kompanije, a nikako na osnovu protesta, molbi, zloupotrebe institucija, želja pojedinaca i organizacija. O apsurdu tvrdnje da zvanična Podgorica vrši pritisak želeći da potčini pljevaljski narod svojim prizemnim interesima, najbolje govori činjenica da su svi prijavljeni kandidati za funkciju izvršnog direktora kompanije Pljevljaci. Kako ovaj saziv Odbora direktora itekako vodi računa o interesima Pljevalja i Pljevljaka, građani mogu biti sigurni da će biti izabran najbolji kandidat. Zakonitim izborom na najbolji način čuvamo Odbor direktora, Rudnik uglja i Pljevlja”, navodi se u saopštenju Odbora direktora Rudnika uglja.

Odbor direktora je pozvao “kolege rudare da odgovorno i predano rade svoj posao, da ne posežu za bilo kakvim zabranjenim djelovanjima čime bi izložili sebe radno-pravnoj ili drugoj sankciji, niti da radno vrijeme koriste za političko djelovanje u interesu pojedinaca”.

Na konkurs za izbor izvršnog direktora Rudnika uglja, prijavilo se jedanaest kandidata a Komisija za imenovanje predložila Odboru direktora da Lekića izabere za izvršnog direktora

Socijalistička narodna partija ima dva člana u Odboru direktora Rudnika uglja, Miloša Ostojića i Tamaru Cmiljanić. Osim njih članovi odbora direktora Rudnika uglja su Tanja Šljivančanin (URA), Nikola Miličić (URA), Emir Bidžan (BS).

Bonus video: