Na crnu listu dospjela i "Solar gradnja"

Uprava prihoda i carina objavila listu najvećih poreskih neplatiša koji duguju
gotovo 350 miliona eura. Raste poreski dug “Plantaža”, među dužnicima sva četiri željeznička preduzeća i Aerodromi Crne Gore.

54849 pregleda 72 reakcija 31 komentar(a)
“Solar gradnja” duguje 270,53 hiljade eura (ilustracija), Foto: greenenergy.com
“Solar gradnja” duguje 270,53 hiljade eura (ilustracija), Foto: greenenergy.com

Ukupni poreski dugovi prema državi, prema novoj crnoj listi koju je objelodanila Uprava prihoda i carina sa presjekom na kraj septembra, iznosi gotovo 350 miliona eura.

Od te sume 200 najvećih poreskih dužnika duguje ukupno 168,63 miliona eura a gro njihovog poreskog duga je po osnovu akciza, poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit pravnih lica, koncesija i poreza na promet nepokretnosti. Osim njih, na listi je i 100 neplatiša u stečaju čija dugovanja iznose skoro 110 miliona.

Listu čine i 50 onih koji duguju po osnovu poreza i doprinosa iz i na lična primanja, dok njihov ukupan udio u dugu je 71,25 miliona eura.

Montenegro erlajns u stečaju i dalje na vrhu

Prema svim listama, najveći pojedinačni dužnik je bivši državni avio-prevoznik u stečaju “Montenegro erlajns”, a ta kompanija duguje više od 16 miliona eura za poreze i doprinose. Sličan iznos duguje i firma u stečaju iz Herceg Novog, “Pantomarket”.

Među državnim kompanijama najveći dug imaju “Plantaže 13. jul” a on iznosi oko 12,57 miliona eura. Ta firma ima reprogram duga od prošle godine a njena dugovanja su od juna, kada je objavljena posljednja crna lista, uvećana za 707 hiljada eura. Reprogram predstavlja plaćanje poreskog duga na rate.

Iznos od 11,2 miliona eura duguje i firma “Spic ronghe international (Montenegro) limited” registrovana u Podgorici, koja je učestvovala u gradnji vjetroparka na brdu Možura. Prema podacima iz centralnog registra, to preduzeće se bavi posredovanjem u prodaji mašina i industrijske opreme, brodova i aviona, a izvršni direktor joj je Rajko Stanišić. Osnivač preduzeća je “Spic ronghe international financial leasing limited” iz Hong Konga.

Osim “Plantaža”, na crnoj listi državnih dužnika našlo se i nekoliko državnih preduzeća - Aerodromi Crne Gore (ACG), “Solar gradnja”, Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS), Željeznički prevoz (ŽPCG), Željeznička infrastruktura (ŽICG), ali “Montekargo” koji je u reprogramu duga od prošle godine.

Državna firma za ugradnju, nabavku i održavanje fotonaponskih sistema “Solar gradnja” dospjela je na crnu listu 200 najvećih poreskih dužnika u zemlji pri čemu duguje 270,53 hiljade eura. Tu firmu je za potrebe sprovođenja projekta ugradnje solar panela formirala Elektroprivreda sredinom 2021. godine.

Među željezničkim kompanijama, najviše za poreze i doprinose duguje ŽPCG, odnosno 6,38 miliona, dok firma ŽICG duguje gotovo 4,8 miliona eura. Više od četiri miliona duguje i OŽVS dok “Montekargo” u reprogramu, mora da isplati 1,16 miliona eura.

Osim ovih državnih preduzeća, 4,64 miliona eura duguju i “Aerodromi Crne Gore”. Oni dug vraćaju po reprogramu iz 2022, dok se on odnosi na ranije neobračunate ili pogrešno obračunate poreske obaveze, od prethodne do 2018. godine.

Duguju i “Vektra”, “Tehnoput” i “Cijevna komerc”

Firme biznismena Dragana Brkovića prema zbiru listi ukupno duguju 22,89 miliona eura. “Vektra Jakić” kojoj je ukinut reprogram duguje oko 11,9 miliona, a Uprava prihoda i carina od kraja 2021. u ovoj kompaniji traži stečaj radi duga za porez i koncesije. Osim te, firma “Vektra Montenegro”, koja je u stečaju, dužna je više od šest miliona eura, dok Brkovićeva “Vektra Boka” duguje oko 4,74 miliona eura.

Među najvećih 200 dužnika na crnoj listi našlo su se i podgoričko preduzeće koje se bavi izgradnjom puteva “Tehnoput” koje duguje više od 6,2 miliona eura. Rješenje o reprogramu je prošle godine ukinuto kompaniji “Cijevna komerc”, koja pripada poslovnoj grupi biznismena Danila Petrovića, a ona po ovoj listi duguje više od 3,77 miliona eura.

Značajan novac i dalje duguje i “Radoje Dakić” u stečaju, a taj iznos trenutno je viši od 12 miliona eura, dok nikšićki “Rudnici boksita”, koji su takođe u stečaju, duguju 9,47 miliona eura. Osim njih, u stečaju je i bolnica Meljine, a dužna je gotovo četiri miliona eura.

U reprogramu je sa druge strane, trenutno Institut “Simo Milošević” koji prema listi duguje više od tri miliona eura, dok je u istoj situaciji i Univerzitet “Mediteran” koji duguje malo manje od milion. Na listi se našla i “Port of Adria” koja upravlja kontejnerskim terminalima u Luci Bar i u vlasništvu je turske kompanije “Global Ports”, i koja reprogramom duguje 1,15 miliona eura.

Na bijeloj listi skoro 650 firmi

Osim crne, Uprava prihoda i carina je objavila i bijelu listu u kojoj se navode svi oni koji su prijavili porez, izmirili dospjele poreske obaveze za kvartal, koji upošljavaju više od 10 radnika... Takvih obveznika je bilo 648, a presjek za bijelu listu takođe je rađen na kraju septembra.

Među njima su između ostalih i firma za prevoz “Aloexpress”, građevinske “Bemax” i “Briv construction”, CKB, “Crnogorski elektroprenosni sistem, Telekom”, “HD Laković”, “Morsko dobro”, naftna kompanija “Jugopetrol”, kao i apoteke “Montefarm”...

Među željezničkim kompanijama, najviše za poreze i doprinose duguje Željeznički prevoz 6,38 miliona, dok Željeznička infrastruktura duguje gotovo 4,8 miliona eura. Više od četiri miliona duguje i Održavanje željezničkih voznih sredstava, dok "Montekargo" u reprogramu mora da isplati 1,16 miliona eura

Bonus video: