Domaći farmeri i mljekari traže količinsko ograničenje uvoza jogurta i sprečavanje prodaje po damping cijenama

"Supstitucijom uvoza domaćom proizvodnjom novac ostaje u državi, a finansijski benefiti za državu i cijelo društvo su višestruki"

10681 pregleda 33 reakcija 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Aktuelna situacija u sektoru proizvođača i prerađivača mlijeka je veoma problematična, i, kako ističu iz tog sektora, upitan je opstanak farmi i mljekara. Njihov težak položaj i inicijativu da nešto urade kako bi se situacija promijenila prepoznali su i podržali ministar poljoprivrede Vladimir Joković, a očekuju da to isto uradi i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj, sa kojim, domaći farmeri, ove sedmice očekuju sastanak.

Uvjereni su da će Đeljošaj, imajući u vidu činjenicu da potiče iz poljoprivrednog područja, u potpunosti prihvatiti predlog farmera i mljekara o količinskom ograničenju uvoza jogurta, ali i promijenio zakonski okvir sa ciljem sprečavanja prodaje po damping cijenama.

„Supstitucijom uvoza domaćom proizvodnjom novac ostaje u državi, a finansijski benefiti za državu i cijelo društvo su višestruki. Mljekari procjenjuju da afirmativan stav ministara iz nove vlade prema domaćem mljekarstvu predstavlja znak podrške svim poljoprivrednim proizvodjačima u Crnoj Gori“, stoji u saopštenju za javnost koje potpisuju Tadija Šljukić, ispred Udruženje mljekara Crne Gore, Vlado Lakić u ime Udruženje stočara Danilovgrada i Boško Miličić, predsjednik Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući povećanju otkupne cijene mlijeka, povećanju premija po litru mlijeka, po grlu i hektaru, subvencioniranjem kupovine steonih junica, otkup mlijeka u ovoj godini je porastao više od deset odsto. Međutim, kako su istakli, to nije olakšalo poslovanje domaćih farmera, zbog toga se i nadaju da će njihovi predlozi biti usvojeni kako bi se ojačao domaći farmer i mliječno stočarstvo u Crnoj Gori.

„Domaća industrija mlijeka poslednju deceniju ide silaznom putanjom. Osnovni razlog za ovo je nedovoljna zainteresovanost države za sektor mliječnog govedarstva i nedovoljna budžetska podrška, prekomjerni uvoz mliječnih proizvoda od strane multinacionalnih kompanija (samo je uvoz jogurta za 15 godina porastao 2,3 puta), prodaja uvoznih proizvoda po damping cijenama“, stoji u saopštenju.

Podsjećaju da je ruralni dio Crne Gore prilično brdovit, tako da domaće mliječno govedarstvo ne može biti dovoljno konkurentno sa istim u ravničarskim krajevima u regionu i šire.

„Mnogo lošiji prirodni uslovi u Crnoj Gori trebalo bi biti kompenzirani većom budžetskom podrškom poljoprivredi u odnosu na države koje imaju daleko bolje prirodne uslove za razvoj poljoprivrede. Nažalost, situacija je obrnuta i procentualno učešće poljoprivrede u zajedničkom budžeta EU je dvadeset puta veće od procentualnog učešća agrobudžeta u budžetu Crne Gore“, stoji u saopštenju.

Ističu da je uvoz mliječnih proizvoda nekontrolisan i prekomjeran, a često su i cijene uvezenih mliječnih proizvoda na domaćem tržištu niže od cijena istih proizvoda u zemljama proizvodnje.

„Inostrani konsultat koji je dobar poznavalac poljoprivrednik prilika u EU, informišući ga o situaciji u našoj poljoprivredi i tržišnim okolnostima, izgovorio je sledeću misao: 'Mljekari u Crnoj Gori su junaci, kada uspijevaju da prežive u ovakvim tržišnim okolnostima'. Čini se da razumijevanje problema i preduzimanje aktivnosti u pogledu agrobudžeta u poslednje dvije godine, obećanja i očekivanja od agrobudžeta u narednoj godini, su nagovješaj boljih dana za mliječno govedarstvo i uopšte domaći sektor mlijeka“, zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Šljukić, Lakić i Miličić.

Bonus video: