NVO Buša: Potrebne hitne mjere za očuvanje buše i zetske žuje

U pismu ove NVO, upućenom Ministarstvu, navedeno je da je stanje u ovoj oblasti više nego alarmantno i da je potrebno povećati podsticaje iz budžeta za uzgoj autohtonih vrsta

6826 pregleda 2 komentar(a)
Buša nekada bila dominantna sorta, Foto: NVO Buša
Buša nekada bila dominantna sorta, Foto: NVO Buša

Nevladina organizacija (NVO) Buša iz Herceg Novog apelovala je na Ministarstvo poljoprivrede da preduzme hitne mjere na očuvanju najugroženijih autohtonih vrsta domaćih životinja, posebno goveda rase buša i ovaca rase zetska žuja.

U pismu ove NVO, upućenom Ministarstvu, navedeno je da je stanje u ovoj oblasti više nego alarmantno i da je potrebno povećati podsticaje iz budžeta za uzgoj autohtonih vrsta.

"Naša je obaveza da se uloži napor kako bi se ove rase sačuvale od potpunog nestanka. Najkritičnije stanje i najugroženiji su goveče rase buša i ovca zetska žuja. Potrebno je preduzeti hitne mjere na njihovom očuvanju", naveli su.

Kako dodaju, nebrigom ljudi koji su godinama radili na njihovoj zaštiti danas su ove životinje blizu potpunog nestanka.

"Na papiru ima oko 110 grla buše, od čega je većina mješanci koji su tu samo da bi se popunio broj na spisku. Ovce žuje ima samo jedno stado", poručuju iz NVO Buša.

Predlažu da se oformi komisija koja bi obišla sva upisana grla za premiju 2024. godine i u komisiju uključe i njihove predstavnici koji, kako tvrde, imaju adekvatno znanje iz ove oblasti.

"Ukloniti grla koja ne odgovaraju rasi, a već se nalaze na spiskovima za premiju jer je poznato da su do sada premije dobijsli farmeri koji nisu imali adekvatna grla kao tipične predstavnike te rase".

Da bi se očuvao postojeći broj i u budućnosti povećao, potrebno je, smatraju u NVO Buša, zainteresovati nove farmere da uzgajaju ove rase.

"Kako nema značajnije ekonomske dobiti u držanju ovih rasa, neophodno je farmere stimulisati adekvatnim premijama za držanje ovih životinja da bi oni bili makar na pozitivnoj nuli u ekonomskom smislu. Prvenstveno povećati premije kao što su to uradile zemlje u regionu, Srbija i Hrvatska, a samim tim značajno se povećao i broj buša, pa u Srbiji sada ima preko tri hiljade evidentiranih grla, a u Hrvatskoj oko 5 hiljada".

Podsjećaju da je na početku sprovođenja projekta očuvanja autohtonih vrsta, prije 15 godina, Crna Gora imala značajno veći broj grla u odnosu na ove dvije zemlje. Iz NVO Buša predlažu da iznos premije za bušu po kategorijama u 2024. godini bude 400 eura za grla starija od dvije godine, 240 eura za grla starosti od šest mjeseci do dvije godine i 160 eura za grla starosti do šest mjeseci.

"Da se odobri pravo na premiju rase buše bez obzira na brojno stanje svim vlasnicima grla ako ta grla ispunjavaju sve standarde rase, bilo da je jedno ili više, ako vlasnik ima jedno ili dva grla koja ispunjavaju kriterijume neophodno je da se ta grla sjemene sjemenom rase buša i priloži potvrda veterinara o osjemenjavanja kao dokaz.

Iz NVO Buša upozoravaju da je ostalo samo jedno stado zetske žuje i da premiju treba povećati na 50 eura po grlu.

Zetska žuja
Zetska žujafoto: Privatna arhiva

"Ne može se isti iznos premije dati za zetsku žuju kojih ima oko 60 jedinki i takozvanoj piperskoj žuji koje u jednom stadu ima oko 500 jedinki. Ovdje su očigledno u pitanju neki čudni odnosi i talovi. Značaj očuvanja ove rase je toliko veći jer ova rasa postoji samo u Crnoj Gori nigdje drugo. Ovdje je nastala i ovdje obitava".

Pitaju da li se radi o nekim zakulisnim radnjama i dogovorima između davalaca i primalaca premija, pa se premije daju za pipersku žuju, koja nije ni priznata kao rasa.

"Da li se na ovaj način nastoji prikriti nestanak zetske žuje", pitali su.

Dodaju da je i balkanska koza ugrožena vrsta u Crnoj Gori i njeno brojno stanje je jako loše. U 2021. godini evidentirana su samo dva stada za premiju.

"Kod premija za balkansku kozu javlja se jedna neobjašnjiva, naučno neopravdana stvar. Pravo na premiju za balkansku kozu za 2022. i 2023. godinu imaju samo koze crvene boje dlake. Molimo vas da izvršite napore da se ovo ispravi za uslov za ostvarivanje prava na premije za 2023. godinu. Na ovaj način dolazi do nepravednog diskriminisanja farmera koji imaju vrhunske predstavnike balkanske koze, ali u drugim bojama, a znamo, a i naučno je dokazano da se balkanska koza u Crnoj Gori javlja u svim bojama i nijansama, u zavisnosti od lokaliteta držanja".

Ako je, kako kažu, crveni tip balkanske koze najugroženiji, onda na nju dodatno povećati premiju, a ne nikako kao ove godine da ona dobija, a druga balkanska koza ne. Iz NVO Buša predlažu da se organizuje u Nikšiću ili Podgorici sajam autohtonih rasa Crne Gore da se prvi put javnost upozna sa ovom ovim prirodnim bogatstvom.

Podsjećaju da je Ministarstvo u ovoj godini za očuvanje genetskih resursa opredijelilo 100.000 eura iz budžeta, a uvidom u dokumentaciju vidi se da su raznim davanjima za genetske resurse dali 38 hiljada eura.

"Iz navedenog se vidi da je ostalo neraspoređeno 62.000 eura".

"Za ovu godinu za ovce, koze, magarci izdvojeno je 23.310 eura. Za buše je izdvojeno 41.690 eura. Kvalitetnom raspodjelom bilo je novca da za isplatu po našem predlogu – po kategrijama krave, junice, telad, ukupno 69.000 eura i ostaje 31 hiljada eura, a sve ostalo je potrebno 23.000. Sve zajedno je 92.310 eura. Zaključak je da Ministarstvo nije vodilo dobru politiku za očuvaje genetskih resursa", kazali su iz NVO Buša.

Bonus video: