Peruničić: Ministarstvo nije dalo saglasnost da 80 bivših radnika ode u penziju, ne znaju koliko para treba

Bivši radnici rudarsko-metalskog sektora su naredni protest zakazali za srijedu 20. decembar, ispred zgrade Skupštine

8706 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih protesta radnika rudarsko-metalskog sektora, Foto: Boris Pejović
Sa jednog od prethodnih protesta radnika rudarsko-metalskog sektora, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije dalo saglasnost na izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (Zakon o PIO) kojim bi se omogućio odlazak u penziju 80 bivših radnika rudarsko-metalskog sektora, jer nisu znali koliko bi novca bilo potrebno za ovu mjeru.

To je "Vijestima" kazao predstavnik ove grupe radnika Željko Peruničić, nakon što su danas protestovali ispred zgrade ovog resora u Podgorici.

Izmjenama ovog zakona omogućio bi se odlazak u penziju za grupu od 80 radnika koji su ostali bez posla zbog prestanka proizvodnje u njihovim fabrika i rudnicima, bez krivice radnika.

Izmjene ovog Zakona sada je predložio poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović, a on je usvajan i početkom ove godine, ali ga tadašnji predsjednik Milo Đukanović nije potpisao zbog raspuštanja Skupštine.

Slična zakonska rješenja bila su na snazi preteklih godina, kada ih je iskoristilo oko šest hiljada radnika, ali ih tada ova posljednja grupa nije mogla iskoristiti. Oni sada ne mogu da nađu zaposlenje, ali ni da odu u penziju.

Peruničić je pojasnio da su se sastali sa predstavnicima Direktorata za PIO jer ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić nije u državi.

Peruničić je dodao da je za njihove potrebe neophodno oko 450 hiljada eura te da će zahtjevati i sastanak sa šefom poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Miodragom Lakovićem, kako bi cilj ostvarili.

Oni su naredni protest zakazali za srijedu 20. decembra, ispred zgrade Skupštine.

Ukoliko bi predložene izmjene bile usvojene, radnici bi u penziju mogli otići sa 25 godina radnog staža ili najmanje 15 godina provedenih na radnim mjestima, za koja se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Vlada je u obrazloženju navela da je protiv predloga jer bi se time privilegovali radnici iz ovog sektora u odnosu na ostale i zbog toga što bi to predstavljalo dodatni trošak za budžet.

Bonus video: