Danci bi uložili 50 miliona u “Plantaže”

"Riječ je o 'Agrovoltacs' projektu, koji bi sistemski riješio nekoliko problema sa kojima se susreću 'Plantaže' u proizvodnji grožđa i preradi vina, a ekonomski doprinosi daljem oporavku kompanije i stvaranju dodatne vrijednosti

18676 pregleda 47 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Savjetnik predsjednika države za regionalni razvoj Aleksandar Stijović kazao je “Vijestima” da su predstavnici danske kompanije Macorn Holdings ApS, koja posluje kao dio grupacije pod vlasništvom TFE invest ApS, zvanično kontaktirali Kabinet predsjednika u vezi namjere da pokrenu svoju investiciju u kompaniji “Plantaže” i da je on ispred Kabineta predsjednika pomogao u povezivanju i održavanju sastanka sa Ministarstvom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem.

"Riječ je o 'Agrovoltacs' projektu, koji bi sistemski riješio nekoliko problema sa kojima se susreću 'Plantaže' u proizvodnji grožđa i preradi vina, a ekonomski doprinosi daljem oporavku kompanije i stvaranju dodatne vrijednosti. Ova kompanija je na sastanku prezentovala projekat čiji je fokus na zelenim tehnologijama, održivosti, ekonomskim prednostima, tehnološki napretkom, tržišnoj konkurentnosti", kazao je Stijović, navodeći da je investicija oko 50 miliona eura.

On je dodao da bi kompanija “Plantaže” kroz projekat dobila pristup održivoj energiji po nižoj cijeni, što dovodi do potencijalnih ušteda troškova električne energije na dugi rok.

Stijović je pojasnio da je “agrivoltaika” praksa kombinovanja poljoprivrede i proizvodnje solarne energije, gdje su solarni paneli postavljeni iznad poljoprivrednog zemljišta kako bi se iskoristila sunčeva energija, a da pritom i dalje raste usjevi ispod njih.

Stijović je kazao da je potencijalni investitor saopštio da bi preuzeo obavezu potpunih kapitalnih ulaganja, dok bi “Plantaže” obezbijedile određeno zemljište za testno područje, komunalni pristup, potrebne dozvole.

“Posebno je naglašeno da “Plantaže” uvijek zadržavaju pravo vlasništva nad zemljištem”, kazao je Stijović.

Bonus video: