Nema pečata, nema ni papira - razdvajanje uprava ukočilo sistem

Građani ne mogu dobiti dokumenta iz više institucija koje su odlukom Vlade pred praznike razdvojene - katastar CRPC, Poreska i Uprava carina. Iz institucija navode da će problem biti riješen do ponedjeljka

32189 pregleda 60 reakcija 27 komentar(a)
Građani ne mogu do potrebne papirologije (ilustracija), Foto: Shutterstock
Građani ne mogu do potrebne papirologije (ilustracija), Foto: Shutterstock

Zbog razdvajanja Uprave za katastar i državnu imovinu (UKDI) i Uprave prihoda i carina (UPC) na četiri nove uprave, o čemu je odluku krajem prošle godine donijela Vlada, brojne probleme proteklih dana imali su građani i privrednici. Oni nisu mogli dobiti tražena dokumenta iz katastra, Centra za registraciju privrednih subjekata (CRPS), Poreske i Uprave carina jer su ove službe čekale na nove službene pečate sa novim nazivima tih institucija.

Prema nezvaničnim informacijama koje su “Vijesti” dobile od nadležnih institucija, pečati će u toku vikenda biti dostavljeni u sve podružnice ovih institucija po opštinama, pa će i problemi biti otklonjeni do ponedjeljka 15. januara. “Vijestima” se proteklih dana obratilo više nezadovoljnih građana koji tvrde da su potrošili novac i vrijeme i izgubili šansu da učestvuju na tenderima jer nisu mogli da dobiju potvrde o aktivnosti svojih firmi, listove o nepokretnostima i druga dokumenta...

Vlada je odlučila da od početka 2024, UKDI razdvoji na dvije uprave - za katastar i za državnu imovinu, dok je UPC podijeljena na Poresku i Upravu carina. Ukidanje i dijeljenje uprave pred praznike dovelo je do dužeg čekanja na nove pečate u podružnicama ovih institucija koje izdaju razna dokumenta građanima, privrednicima i drugim organizacijama. Ove uprave se sada rasparčavaju iako su za vrijeme 42. Vlade u kojoj je Milojko Spajić bio ministar finansija, spojene u jednu.

Da bi problem nedostatka pečata zbog kojih građani nisu mogli da preuzmu dokumenta iz prostorija CRPS-a trebalo da bude riješen do vikenda, kazali su iz nadležnog Ministarstva finansija. Iz ovog resora nisu zvanično poslali odgovore do zaključenja ovog broja, ali kako “Vijesti” nezvanično saznaju, preduzeli su sve korake da bi se situacija riješila.

Isti izvor je pojasnio da izrada pečata nije zavisila od tog resora na čijem je čelu Novica Vuković, već od Ministarstva javne uprave i firme koja je za taj posao bila zadužena. Naglasili su da užurbano rade i da će problem biti otklonjen do ponedjeljka.

Do tog dana će biti riješeni i problemi sa listovima za nepokretnosti, koje neki građani nisu mogli da preuzmu iz opštinskih katastara zbog nepostojanja pečata. “Vijesti” su nezvanično od Uprave za nekretnine saznale da će pečati i propratna oprema u podružnice po opštinama biti dostavljeni u toku vikenda. Naglasili su da će građani potrebnu papirologiju moći regularno da preuzimaju od 15. januara.

Razdvajanjem UKDI početkom ove godine, mandat je zvanično prestao direktoru te uprave Koči Đurišiću, koji je na tu poziciju izabran u aprilu 2022. godine, a prethodno je bio vršilac dužnosti direktora. Iz istog razloga, mandat je prestao i direktoru UPC Vladimiru Bulajiću koji je na poziciju imenovan u aprilu 2023. godine, a prethodno je bio vršilac dužnosti ove institucije. Bulajić je u četvrtak imenovan za direktora Uprave carina, koordinator Poreske uprave je ministar finansija Novica Vuković, dok Upravom za imovinu privremeno koordinira Janko Odović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Predlogom budžeta za 2024. godinu kao posebne potrošačke jedinice predviđene su Uprava prihoda sa budžetom od 10,45 miliona eura i Uprava carina sa 11,19 miliona, ali i Uprava za državnu imovinu sa budžetom od 23,5 miliona i Uprava za katastar sa sedam miliona eura.

Propalo učešće na tenderu, uzaludan put do katastra

Jedan od nezadovoljnih Podgoričana, koji se požalio redakciji “Vijesti”, kazao je da je otišao u CRPS u tom gradu kako bi dobio potvrdu o statusu svoje kompanije. On je pojasnio da mu je taj dokument bio potreban za učestvovanje na tenderu i da mu je poslovna prilika sada propala pošto papir nije mogao da dobije bez pečata. Tvrdi da ni ostalu dokumentaciju nije mogao da dobije iz istog razloga.

“Poslovi mi propadaju jer nemam potvrdu. Ne razumijem da čitava država treba da stane jer nemaju pečat”, naglasio je on.

Sličan problem sa “Vijestima” je podijelila i mještanka Herceg Novog. Ona je kazala da je otišla do katastra u toj lokalnoj samoupravi kako bi preuzela list za nepokretnost, ali da su vrata institucije bila zatvorena jer nisu imali pečat. Dodala je da je pokušala da problem riješi u zgradi lokalne Opštine, ali da ni ta institucija nije radila.

“Ne mogu da vjerujem šta se dešava, nije bilo nikakvog obavještenja. Potrošila sam i vrijeme i novac da dođem do te institucije”, navela je ona.

Bonus video: