"Univerzal" sada traži četiri miliona zbog raskida ugovora za put Meljine - Petijevići

Firma biznismena Vuka Hamovića smanjila za 840 hiljada eura visinu odštetnog zahtjeva koji na sudu potražuje od države

9196 pregleda 5 komentar(a)
Ugovor raskinut sporazumno u maju 2021. godine: Put Meljine - Petijevići, Foto: Boris Pejović
Ugovor raskinut sporazumno u maju 2021. godine: Put Meljine - Petijevići, Foto: Boris Pejović

Kompanija “Univerzal Monte” smanjila je visinu naknade koju u sporu povodom izgradnje puta Meljine-Petijevići u Herceg Novom potražuje od države pred Privrednim sudom i to za 840 hiljada eura, pa je tužba sada vrijedna četiri miliona eura. Advokat ove privatne kompanije Mladen Ivanović pojasnio je da se ne radi o preinačenju, već da smanjuju iznos tužbenog zahtjeva za vrijednost PDV-a.

Osim toga na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu, zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa države Slavica Laković predložila je vještačenje ekonomsko-finansijske struke, kako bi se utvrdilo da li je “Univerzal” uopšte pretrpio štetu i koliku.

Sudija Vladimir Bulatović je naredno ročište zakazao za 7. mart, kako bi se vještaku građevinske struke Jovici Radovanoviću koji je prethodno uradio nalaz u vezi kvaliteta i vrijednosti radova na ovoj lokaciji, dalo vrijeme da se izjasni na prigovore.

Ugovor sa kompanijom, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, koja je 2008. godine izgradila put Meljine-Petijevići po aranžmanu na osnovu kog je trebalo da ga koristi 20 godina i vrati u vlasništvo Opštini Herceg Novi, sporazumno je 7. maja 2021. godine raskinula Vlada premijera Zdravka Krivokapića, nakon čega je putarina na ovoj dionici prestala da se naplaćuje.

Vlada je tada zadužila Ministarstvo finansija da prema sporazumu u budžetu za narednu godinu predvidi četiri miliona eura za isplatu obeštećenja “Univerzal Monteu”. To ministarstvo, kojim je rukovodio tada aktuelni premijer Milojko Spajić nije uradilo. Umjesto toga, na posljednjoj sjednici bivše Vlade u aprilu 2022. godine, donijet je zaključak da ovaj novac isplati iz budžetske rezerve.

Tu obavezu Vlada Dritana Abazovića nije izvršila, već je dokumentaciju u vezi sa ovim poslom proslijedila Specijalnom državnom tužilaštvu, dok je “Univerzal Monte” pokrenuo tužbu protiv države tražeći isplatu četiri miliona uz PDV. Država je odgovorila kontra tužbom tražeći poništenje sporazuma.

Laković je predložila da vještak ekonomsko-finansijske struke uvidom u sporazum o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići, izračuna stvarnu štetu koju je “Univerzal” pretrpio raskidom BOT-a. Na pitanje sudije Bulatovića u čemu se sastoji šteta koju bi vještak trebalo da računa, Laković je kazala da će se naknadno izjasniti.

Ivanović je naglasio da “Univerzal” ne traži naknadu štete već ispunjenje novčane obaveze koja je utvrđena sporazumom o raskidu, koji kako tvrdi, ima sve elemente ugovora. On je pojasnio da iznos od četiri miliona eura predstavlja dotadašnja ulaganja “Univerzala” i izgubljenu buduću dobit, zbog prestanka naplate putarine.

Sudija Bulatović je tražio objašnjenje, da li s obzirom da preciziraju tužbu na četiri miliona, za preostalih 840 hiljada eura povlače tužbeni zahtjev ili ga se odriču pri čemu je Ivanović naveo, da se iznos smanjuje i da se ne radi o preinačenju tužbe.

Ivanović je na ročištu tražio i da se pročitaju dokazi koje je dostavio uz podnesak 11. januara, odnosno izjašnjenja glavnog i odgovornog inženjera projekta sanacije Zvonka Tomanovića, glavnog nadzornog inženjera iz firme “Bokatim” Borisa Božovića, mišljenje profesora Selimira Lelovića i izjašnjenje odgovornog lica “Briv Construction”. Tražio je da se na iste vještak izjasni.

Laković je navela da se tome protivi zbog načela neposrednosti, dok je sudija Bulatović ovaj predlog odbio. Ivanović je zatražio dodatno vrijeme kako bi ova mišljenja dostavio u prigovoru na nalaz vještaka Radovanovića.

Bonus video: