Britanske sankcije u Herceg Novom ne važe

Turistička organizacija nastaviće saradnju sa banjalučkom marketinškom agencijom, kojoj su uvedene sankcije zbog promocije neustavnog Dana Republike Srpske...

14939 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Turistička organizacija (TO) Herceg Novi ne namjerava da raskine ugovor sa marketinškom agencijom “Mania” iz Bosne i Hercegovine (BiH), uprkos tome što je toj kompaniji Vlada Velike Britanije nedavno uvela sankcije zbog promocije Dana Republike Srpske.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz TO Herceg Novi, uz pojašnjenje da banjalučka agencija “Mania” radi profesionalno i da se pridržava svih ugovorenih obaveza, zbog čega, kako su naveli, vjeruju da ne postoji potreba za raskidanjem ugovora.

Iz TO Herceg Novi su pojasnili da su “Maniu” angažovali za izradu sajta te organizacije i promotivne brošure o turističkoj ponudi grada. Naveli su da je izrada sajta koštala 5.420 eura, a brošura, na našem i engleskom jeziku, 2.250 eura.

Iz TO Herceg Novi su naglasili da i dalje imaju ugovor sa “Maniom”, koji se odnosi na održavanje njihove internet stranice:

“Kako se marketinška agencija ‘Mania’ pridržava svih ugovornih stavki te profesionalno izvršava ugovorene obaveze ne postoji razlog za raskidanje ugovora”.

Pojasnili su da su se sa kvalitetom rada “Manie” upoznali tokom 2022. godine, kada su na konferenciji u Herceg Novom predstavnici banjalučke agencije kao panelisti predstavili “ribrending” TO Republike Srpske, čiji je rad proglašen za najbolji promotivni video na svijetu, u okviru liste Međunarodnog komiteta turističkih filmskih festivala (CIFFT).

Prijetnja suverenitetu

Britanska Vlada prije nekoliko dana je sankcionisala marketinšku firmu zbog, kako su saopštili, podrivanja vladavine zakona, širenja podjela i straha, tokom organizacije i promocije neustavnog obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske. Naveli su i da posljedice moraju postojati za one koji podrivaju mir obezbijeđen Dejtonskim sporazumom...

Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini je na mreži X (bivši Tviter) saopštila da su sankcije uveli jer je agencija “Mania” značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara. Naveli su da je Ustavni sud BiH 2015. i 2019. godine donio odluku da je datum za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran jer stvara povlašćeni pololožaj jedne etničke zajednice u odnosu na ostale.

“Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, ‘Mania’ je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah. Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva (UK) omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku BiH”, navodi se u objavi.

Naglasili su da posljedice moraju postojati za kompanije ili političare koji podrivaju mir obezbijeđen Dejtonskim sporazumom.

Mania: Sarađivali smo i sa britanskom ambasadom

Iz agencije su odgovorili da su ih sankcije neprijatno iznenadile, da su posao dobili putem tendera i da su se pridržavali pravila kao i agencije koje su prethodno radile taj posao i za to nijesu sankcionisane. Istakli su da će nastaviti da dokazuju svoj kvalitet na domaćim i stranim projekatima. Naglasili su da su se pridržavali normi i pravila struke i profesionalno ispunili obaveze iz ugovora.

Istakli su da gotovo deset godina, od kako postoje, sarađuju sa mnogim domaćim i stranim organizacijama:

“Radili smo projekte za EU, GIZ, UNICEF, UNDP, USAID, ali i na projektima sa amabasadom Velike Britanije. Ta ista ambasada nas je pozvala na učešće na okruglom stolu kao primjer uspješnih preduzetnika kao pokretača promjene na lokalnom i državnom nivou”, navodi se u saopštenju “Manie”

Iz “Manie” su ocijenili da se nadaju da odluke o sankcijama ne šalju negativne poruke mladim ljudima, da je, kako su naveli, ostanak u BiH i profesionalno obavljanje posla moguće bez različite vrste pritisaka.

Saopštili su da zapošljavaju više od 25 osoba i da će i ubuduće, bez nepotrebne politizacije, nastaviti da dokazuju kreativnost i kvalitet u realizaciji domaćih i stranih projekata.

Dodali su da su prepoznati po uspješnim projektima u kojima su promovisali BiH, da su tu zemlju dva puta predstavljali i pobijedili na međunarodnom festivalu iz marketinga u Kanu.

Bonus video: