Pečata i dalje nema, građani trpe: Više lokalnih katastara imaju problem

Redakciji se juče opet javili brojni građani iz svih gradova koji ukazuju na probleme u radu Uprave za katastar

27101 pregleda 26 reakcija 27 komentar(a)
“Vijesti” čekaju odgovor od Ministarstva: Janko Odović, Foto: Savo Prelević
“Vijesti” čekaju odgovor od Ministarstva: Janko Odović, Foto: Savo Prelević

Više područnih jedinica Uprave za nekretnine otežano ili uopšte ne funkcioniše zbog manjka pečata, a problem kako saznaju “Vijesti” osim Budve, imaju i lokalni katastri u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Žabljaku i Kolašinu.

Redakciji od početka 2024. stižu pritužbe građana povodom problema koje im pravi manjak pečata, a pritužbe su i juče stigle. Između ostalog, navode da ne mogu da prodaju, kupuju, založe svoje nekretnine, dobiju listove nepokretnosti i ostala dokumenta. Problem je posebno izražen na primorju, gdje strani državljani koji su vlasnici velikog broja nekretnina, ne mogu da izvade listove nepokretnosti koji im trebaju radi dobijanja uvjerenja o boravku.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Odlukom Vlade su početkom godine, razdvojene Uprava za katastar i državnu imovinu (UKDI) i Uprava prihoda i carina (UPC) na četiri nove uprave, zbog čega je problem i nastao. Građani nisu mogli dobiti tražena dokumenta iz katastra, Centra za registraciju privrednih subjekata (CRPS), Poreske i Uprave carina jer su ove službe čekale na nove službene pečate sa novim nazivima tih institucija. Dio problema je otklonjen ali ne u svim područnim jedinicama.

Prema nezvaničnim informacijama, katastrom na Žabljaku rukovodi službenik iz Rožaja, dok u Beranama rukovodi osoba koja nije zaposlena u katastru. Prema istim informacijama, ova lica imaju ovlašćenja da obavljaju administrativno-tehničke poslove i obavještavaju ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića. Problemi su izraženi u područnim jedinicama u Kotoru i Kolašinu, gdje nema ni načelnika niti koordinatora. Odović trenutno po ovlašćenju Vlade rukovodi ovom upravom.

“Vijesti” su za ove navode pitale i resor kojim rukovodi Odović, ali odgovori nisu stigli do zaključenja ovog broja. Konkretno koje opštine imaju problem sa katastrima, imaju li radne snage u područnim jedinicama, mogu li građani dokumenta preuzeti u Podgorici, kada će problem biti riješen...

Iz ovog resora su u reagovanju na raniji tekst “Vijesti” povodom iste teme, kazali su da će pečate u Budvu i druge područne jedinice dostaviti, kada na dnevnom nivou “ne budu davali izjašnjenja Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO) zbog (ne)postupanja službenika i raznih struktura”.

Bonus video: