U četiri opštine 10.731 nezavršeni predmet

Iz Ministarstva urbanizma nijesu precizirali kada će biti riješeno pitanje katastarskih pečata u više crnogorskih opština

9506 pregleda 77 reakcija 15 komentar(a)
Svakodnevne žalbe građana zbog haosa sa pečatima: Odović, Foto: SAVO PRELEVIC
Svakodnevne žalbe građana zbog haosa sa pečatima: Odović, Foto: SAVO PRELEVIC

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine za “Vijesti” nije precizirali kada će biti riješeno pitanje pečata u više crnogorskih opština, a resor kojim rukovodi ministar Janko Odović najavljuje da će ubrzo javnosti prezentovati zatečeno stanje u katastrima.

“Vijesti” su iz nezvaničnih izvora i na osnovu brojnih poziva građana objavile informaciju da više područnih jedinica Uprave za nekretnine otežano ili uopšte ne funkcioniše zbog manjka pečata, a problem imaju i lokalni katastri u Budvi, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Žabljaku i Kolašinu.

Iz Ministarstva urbanizma su kazali da je na dan formiranja Uprave za nekretnine (koja je bila sastavni dio nekadašnje Uprave za katastar i državnu imovinu) u područnim jedinicama (Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Žabljaku i Kolašinu), katastrima, zatečen ukupno 10.731 nezavršeni predmet.

“Ovo je suštinski, najveći i jedini prisutni problem, a istovremeno predstavlja i veliki teret za ostvarivanje prava građanima i pravnim licima. Kontrolom rada katastara ustanovljeno je da se većina predmeta u određenim područnim jedinicama završavala upitnim kriterijumima kada su u pitanju prioriteti pa se tako zakonska obaveza rješavanja predmeta po redosljedu prosto nije poštovala. Iz ovih razloga ovim područnim jedinicama je kao ključni zadatak i obaveza dato da riješe sve zaostale predmete u datom roku. Ovo ministarstvo više neće dozvoliti rješavanje predmeta na dosadašnji način već će se poštovati datumi predaje zahtjeva”, kazali su iz ovog resora.

Kada je u pitanju PJ “Žabljak”, njome rukovodi načelnik, ali zbog nove organizacije određen je broj službenika koji su u ovom momentu teritorijalno zaduženi da informišu ministarstvo o stanju u predmetima upravnog postupka, kako bi ministarstvo raspolagalo tačnim i preciznim podacima.

“Svako drugo saznanje o PJ “Žabljak” nije istinito. Što se tiče PJ “Berane” prema podacima kojim raspolaže ovo ministarstvo ukupan broj nezavršenih predmeta iznosi 468, a ista ima u radnom odnosu 4 diplomirana pravnika. Sudeći po predstavkama građana u ovoj PJ međuljudski odnosi su poremećeni do tog nivoa da je proizvod takvog stanja ovoliki broj nezavršenih predmeta, što je apsolutno neprihvatljivo. Podatak da u Beranama rukovodi osoba koja nije zaposlena je netačan. Kako je ministar Odvović i obećao, resorno ministarstvo će se baviti sređivanjem stanja u katastrima, i ubrzo će cjelokupnoj crnogorskoj javnosti biti prezentirano zatečeno i tekuće stanje u područnim jedinicama”, kazali su iz ovog resora.

Bonus video: