Nabavka novih vozova neće skoro

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ŽPCG će pozajmicu za tri nova elektromotorna voza vraćati u dvije godišnje rate na period od 12 godina i uz grejs period od tri godine. Tender po pravilima i politikama javnih nabavki EBRD-a

16626 pregleda 26 reakcija 11 komentar(a)
Prosječan vijek starosti vozova 40 godina, Foto: Luka Zekovic
Prosječan vijek starosti vozova 40 godina, Foto: Luka Zekovic

Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) usaglašava sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) dokumentaciju u vezi s kreditom za kupovinu novih elektromotornih vozova koji će se nabaviti u tenderskom postupku u skladu sa politikom javnih nabavki ove međunarodne finansijske institucije.

Zbog ovih koraka u državnoj kompaniji pojasnili su da ne mogu da preciziraju kada će vozovi bi nabavljeni.

“Nije realno očekivati da se u tako kratkom periodu realizuje isporuka vozova. Kada se nabavljaju novi vozovi, oni moraju biti u potpunosti prilagođeni zahtjevima i uslovima naše pruge. Na osnovu iskustva sa prethodnim projektom nabavke elektromotornih vozova iz 2010. godine, rok isporuke je bio dvije godine od dana potpisivanja ugovora”, kazali su u ŽPCG.

Ovi vozovi se nabavljaju uz Vladinu garanciju koja je sastavni dio ovogodišnjeg zakona o budžetu, a pribavljena je i saglasnost Agencije za zaštitu konkurencije koja je ocijenila da su državne garancije u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, željeznička kompanija će kredit EBRD-u vraćati u dvije godišnje rate na period od 12 godina i uz grejs period od tri godine. U slučaju da kompanija ne bude mogla da vraća kredit, on će pasti na teret državnog budžeta jer je prema ugovoru o garanciji koji treba da se potpiše država primarni obveznik za sva plaćanja i izvršenje obaveza.

376

zaposlenih ima u Žejezničkom prevozu, godišnji pormet je u nivou od 10.250.257 eura, a ukupan godišnji bilans 30.440.967 eura.

“Zakonom o budžetu za 2024. godinu predviđeno je izdavanje državnih garancija za ovaj projekat u iznosu od 30 miliona eura. Nedavno smo dobili pozitivno mišljenje od AZK u dijelu usklađenosti ovih garancija sa Zakonom o državnoj pomoći, što je bio neophodan korak za dalju realizaciju ovog projekta. Trenutno se vrši detaljna finansijska i tehnička analiza od strane EBRD banke u cilju definisanja Ugovora o kreditu i Ugovora o garancijama sa ovom bankom. Nakon što budu usaglašena ova dokumenta, projekat treba da bude odobren od strane relevantnih organa i Ministarstva finansija i Vlade. Nakon toga, Ugovor o kreditu potpisuju ŽPCG i EBRD banka, a Ugovor o garancijama zaključuje se između Ministarstva finansija i banke.Sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom u skladu sa procedurama EBRD-a i nacionalnim zakonodavstvom”, pojasnili su u ŽPCG-u.

Kako su naveli plan nabavke sa svim tehničkim pojedinostima i rokovima će biti definisan tenderskom dokumentacijom i ugovorom sa budućim isporučiocem vozova, o čemu je u ovom trenutku rano govoriti.

Iz željezničke kompanije su pojasnili da se nabavljaju tri voza kroz sprovođenje sprovođenje dvofaznog tenderskog postupka u skladu sa pravilima i politikom javnih nabavki EBRD-a.

Ova kompanija ima elektromotorne vozove iz Španije koji su stari 10 godina, zatim elektromotorne vozove čija je prosječna starost 39 godina i oni su proizvedeni u Rigi u tadašnjem SSSR-u. Pored toga raspolažu i sa klasičnim garniturama (elektro lokomotivama prosječne starosti 50 godina i putničkim kolima raznih serija prosječne starosti 48 godina.

AZK je krajem prošle godine dala zeleno svjetlo za ovaj projekat koji je u prethodnom periodu izostao zbog finansijskih dubioza u kojima se kompanija nalazila.

“Može se zaključiti da je ŽPCG društvo kojem se u posljednjih nekoliko godina finansijsko stanje poboljšava. Ovo iz razloga što smo uvidom u bilanse uspjeha utvrdili da je dobitak u 2021. godini iznosio 866.987 eura, a u 2022. godini 1.527.934 eura. Dakle, tokom prethodne dvije godine privredni subjekat kontinuirano posluje sa pozitivnim rezultatom, što ukazuje na smanjenje akumuliranog gubitka iz prethodnog perioda”, navedeno je u mišljenju AZK koja je istakla da je ove podatke potvrdio je i vještak ekonomsko-finansijske struke.

Bonus video: