Pljevlja: Ribnjak na upravljanje SRK "Lipiljenu" do kraja godine

Jednoglasno usvojena odluka o raskidu ugovora sa dosadašnjim korisnikom mrestilišta u Vodicama

4127 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Goran Malidžan
Sa sjednice, Foto: Goran Malidžan

Odbornici Skupštine opštine Pljevlja, bez rasprave, usvojili su danas Odluku o stavljanju van snage odluke o davanju na korišćenju nepokretnosti Sportskom ribolovnom klubu Lipljen, kojem je tadašnja lokalna administracija 2019 godine bez naknade ustupila na korišćenje ribnjak u gradskom parku Vodice.

Za odluku su glasali odbornici skupštinske većine, dok su opozicioni odbornici DPS-a i Bošnjačke stranke bili uzdržani.

Odluka je usvojena uz amandman predsjednika opštine Darija Vraneša, da se njena primjena odloži do 31. decembra ove godine, kako bi kako je obrazloženo pokazali dobru volju i kako se ne bi nanijela šteta Lipljenju.

U obrazloženju odluke navedeno je da se ranija odluka stavlja van snage "radi ostvarivanja pretežnijeg javnog interesa lokalne zajednice".

Predsjednik Opštine Dario Vraneš kazao je da niko nije protiv mrestilišta i ribnjaka u Vodicama.

On je kazao da raniji ugovor koji je potpisao jedan od prethodnih predsjednika opština bio nezakonit.

„Ja neću potpisati nijedan ugovor koji je nezakonit. Moj stav je da sve mora biti uokvireno u zakon. Korist od mrestilišta moraju da imaju svi ribolovci i svi građani i ne smije biti privilegovanih. Nas su građani izabrali da radimo po zakonu i štitimo imovinu opštine Pljevlja. Ne može par pojedinaca bez javnog konkursa dobiti vlaništvo opštine Pljevlja na korišćenje“, rekao je Vraneš u svom kratkom obraćanju odbornicima.

Odbornik DPS-a Saša Ječmenica pitao je ko je ulagao u rekonstrukciju ribnjaka i da li je opština dala saglasnost da se to uradi.

"Ovo pitam da se sjutra ne bi pojavio neki odštetni zahtjev za ulaganja kojih je očigledno bilo. Da li je zakupac tokom trajanja ugovora postupao savjesno i da li vas je obavjestio da će uložiti 50 ili 100 hiljada a opština mu dala saglasnost“, pitao je Ječmenica predlagače.

Pitao je i da li se mora potpisati ugovor sa Lipljenom koji će važiti do 31. decembra, s obzirom da je prethodni istekao sredinom prošle godine.

"Olako ste ocjenili da je nešto neustavno i nezakonito a sa druge strane dajete istu podlogu predsjedniku opštine da zaključi ugovor i pokrije period od 23.7. 2023 do 31.12. 2024“, rekao je Ječmenica.

Negica Manojlović iz Direkcije za imovinu opštine Pljevlja kazala je da je lokalna administracija odobrila rekonstrukciju ribnjaka na zahtjev SRK Lipljen.

"Opština je bila u obavezi da odobri korisniku rekonstukciju u iznosu ne većem od 15.000 eura“, rekla je Manojlović.

Skupština je usvojila i Program rada opštinskog preduzeća Vodovod uz zaključke koje je predložio odbornik Demokrata Milojica Tešović.

„Zadužuje se Odbor direktora Vodovoda da donese sanacioni program kojim bi se izvršila detaljna analiza poslovanja sa predlogom mjera na saniranju toga stanja.

Pošto problemi Vodovoda nisu od juče već su postojali i ranije predlažemo da se uradi revizija materijalno-finansijskog poslovanja za poslednjih pet godina i da nosilac posla bude opština Pljevlja“, zaključci su koje je predložio Tešović.

Kazao je da je Vodovod u veoma teškoj situaciji „koja je u poslednje vrijeme kulminirala do krajnjih granica“.

„Nedopustivo je da se u programu rada Vodovoda ni jednom rečenicom ne govori o teškoj situaciji u ovom privrednom društvu. Jednostavno u programu fali analiza i predlog mjera koje treba preduzeti radi saniranja toga stanja. Program je rađen kao da je redovna situacija a ona je vanredna po mnogo čemu“, rekao je Tešović.

U Programu rada Vodovoda predviđen je godišnji prihod od 2.03 miliona eura od čega prihod od vode svega 1.13 miliona eura. Za zarade zaposlenih biće potrošeno 1,52 miliona eura što je 75 odsto ukupnih troškova.

„Iz ovoga se izvodi zaključak da se iz tekućeg poslovanja ne mogu podmiriti zarade zaposlenih“, rekao je Tešović, čijoj partiji je pripalo upravljanje Vodovodom.

Istakao je da je akumulirani gubitak Vodovoda na kraju prošle godine iznosilo 2,85 miliona eura, a ukupne obaveze oko 3,3 miliona eura.

Skupština je usvojila odluku o povećanju premije za mijeko sa pet na sedam centi proizvođačima koji mlijeko isporučuju mljekarama u Crnoj Gori.

Skupština je dala saglasnost na izbor direktora Centra za kulturu i Lokalnih puteva Slavka Tošića i Darka Gačevića.

Odbornici lokalnog parlamenta nisu danas raspravljali o povećanju cijena parking usluga do 60 odsto jer je predlagač preduzeće Čistoća povuklo ovu odluku.

Povučena je i odluka o podizanju spomen obilježja, jer do početka sjednice, iako je bilo najavljeno, Ministarstvo kulture nije dostavilo potrebnu saglasnost.

Bonus video: