Budva: Kasa praznija zbog odlaska Ukrajinaca

Najnoviji podaci Turističke organizacije Budva pokazuje da je ostvareno 40 odsto manje prihoda od naplate boravišne takse za prva dva mjeseca ove godine. Manja je naplata i turističke takse

18068 pregleda 38 reakcija 41 komentar(a)
Detalj iz Budve, Foto: Vuk Lajović
Detalj iz Budve, Foto: Vuk Lajović

Da će se odlazak ukrajinskih, ali i ruskih državljana, odraziti na turistički promet potvrđuju i najnoviji podaci Turističke organizacije Budva, koja je ostvarila 40 odsto manje prihoda od naplate boravišne takse za prva dva mjeseca ove godine.

TO Budve inkasirala je od početka godine do 4. marta ukupno 134 hiljade eura na ime boravišne takse, što je za čak 40 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, navodi se u podacima koji su “Vijestima” dostavljeni iz najbogatije turističke organizacije u Crnoj Gori.

Prošle godine je u istom periodu, tokom januara i februara ukupno inkasirano 227 hiljada eura od naplate boravišne takse.

Ovako manji prihodi su povezani sa manjim brojem ukrajinskih, ali i ruskih državljana, koji borave u Budvi, te da su mnogi od njih u proteklih pola godine napustili metropolu turizma, dok je dolazak građana sa prostora sukobljenih država znatno manji nego prije godinu.

Slabiji prilivi od boravišne takse bili su naročito tokom februara, kada je TO Budva ostvarila prihod od 65 hiljada eura, ili 35 odsto manje, nego u februaru prošle godine.

Služba budvanske TO bilježi manji broj prijava boravaka inostranih građana, nego lani. Pa tako, kako su kazali “Vijestima” do 4. marta ukupno je bilo 14.182 prijava, što je u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 19.443, za 27 odsto manje. Tokom februara bilo je ukupno 7.045 prijava boravka ili za petinu manje nego lani.

Manja je naplata i turističke takse, pa je do početka marta ukupno inkasirano 81 hiljadu eura, što je za šest hiljada eura manje nego prošle godine u istom pariodu, ali za čak 21 hiljade eura više nego 2022.

Kada je riječ o članskom doprinosu, TO Budva je za prva dva mjeseca ove godine inkasirala 7.600 eura, pet hiljada manje nego prošle godine ili čak 32 hiljade manje nego u istom periodu 2022.

Jedino gdje je ostvareno povećanje prihoda, kako je “Vijestima” saopšteno u TO Budva, jeste od naplate izletničke takse. Do početka marta prihodovano je po tom osnovu ukupno 3.767 eura, duplo više nego lani, dok je 2022. ostvareno svega 156 eura od naplate izletničke takse.

Od naplate boravišne takse za plovne objekte, kako navode iz TO, nije ostvaren prihod tokom prethodne sedmice.

Ovakve statističke podatke o smanjenju svih vidova prihoda, iz TO Budva za “Vijesti” obrazlažu da se pad u broju prijava boravaka i naplate boravišne takse odnosi na mali uzoraka prometa, odnosno period van glavne turističke sezone.

“Poređenja radi, tri dana u sezoni imaju “ težinu” odnosno broj prijava boravka i naplatu boravišne takse kao jedan cijeli mjesec u periodu od 1. novembra do 1. aprila”, naglašavaju u TO Budva.

Kako navode, pad broja prijava boravka se odnosi mahom na ukrajinske i ruske državljane koji se vraćaju u matične zemlje ili idu u neku drugu državu, sele se iz Budve.

“U vezi sa tim je i pad naplate boravišne takse koji je nešto više izražen zbog toga što je znatan broj državljana pomenute dvije zemlje regulisao privremeni boravak u Crnoj Gori, te više nemaju status turiste, samim tim ne plaćaju boravišnu taksu”, pojašnjavaju u lokalnoj TO.

Kada je riječ o prognozama za predstojeću ljetnju sezonu, u TO Budva ističu da je još rano davati prognoze i zaključke.

“Rupe” u naplati boravišne takse do sada su uvijek bile sanirane tokom špica ljeta, kada je broj prijava boravaka izuzetno veliki, jer na desetine hiljada gostiju dolaze u Budvu na odmor.

Bonus video: