Tivat: Kontić da riješi probleme u katastru

Imenovan novi načelnik tivatske filijale Uprave za nekretnine. Najavljeno da će službenici raditi prekovremeno, kako bi riješili čak 5.500 neriješenih predmeta, a građani, Opština i privreda počeli da rade normalno

11618 pregleda 8 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Uprava za nekretnine Crne Gore, svjesna zatečenog stanja u Područnoj jedinici Tivat, a zbog pronalaženja najboljeg rješenja i na rizik rada Područne jedinice Podgorica, privremeno je prerasporedila na mjesto načelnika u Tivtu iskusnog pravnika Marka Kontića, kako bi on svojim iskustvom, radom i dobrom organizacijom riješio dugogodišnje probleme u Opštini.

To je saopšteno iz tivatskog katastra, uz napomenu da je u toj područnoj jedinici zatečeno čak oko 5.500 neriješenih predmeta upravnog postupka.

Oni su obavijestili javnost da je radno vrijeme Područne jedinice za prijem pošte i izdavanje podataka svakog radnog dana od 8 do 11 sati, a da će načelnik i pravnici primati stranke utorkom i četvrtkom od 9-11h.

Napomenuli su da je, zbog situacije u Područnoj jedinici Tivat, akcenat stavljen na rješavanju zaostalih predmeta, a da je “s obzirom da se radi o odgovornim poslovima, rad sa strankama ograničen u tim terminima, kako bi se zaostaci riješili u što kraćem roku”.

“Opšte poznata činjenica je da ovaj organ ima dugogodišnje kadrovske probleme, ali uz dobru organizaciju i isti broj zaposlenih, već je smanjen broj zatečenih neriješenih predmeta i nadamo se da će prekovremenim radom uskoro rezultati biti na zavidnom nivou. VD direktor Uprave za nekretnine će organizovati i ispomoć iz drugih područnih jedinica koji će u svakom momentu biti na raspolaganju Područnoj jedinici, kako bi se i što kraćem periodu značajno smanji broj nezavršenih predmeta”, navodi se u saopštenju Uprave za nekretnine.

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović nedavno je na sjednici lokalnog parlamenta kazao da je “tivatski katastar ubjedljivo najgori u državi” i da problem u radu te institucije traje već godinama, što pravi ogromnu štetu građanima, Opštini i brojnim stranim investitorima i da se ne mogu završiti postupci eksproprijacije, poreskih zaduženja obveznika, preknjižavanje nekretnine na novog vlasnika ili na brz, efikasan i oodgovoran način završiti većina poslova koji na bilo koji način imaju dodir sa katastrom.

Samo Opština Tivat zbog nerada tamošnjeg katastra ima blokirano nekoliko desetina višemilionski vrijednih investicija u lokalnu komunalnu infrastrukturu, kao i nezavršene brojne procese eksproprijacije privatnih nekretnina neophodnih da bi se na njima gradile nove ulice, vodovodi, kanalizacija, širilo gradsko groblje….

Tako, tivatski katastra lani nije postupao ni u jednom od prošle godine od Opštine pokrenutih deset postupaka eksproprijacije iako je Opština Tivat za njih na poseban račun Ministarstva finansija uredno izdvojila ukupno skoro 780.000 eura radi plaćanje eksproprijacione naknade vlasnicima tih nekretnina. Zbog takvog lošeg stanja u tivatskom katastru na čijem je čelu donedavno bila Tijana Dašić, brojni građani ne mogu riješiti administrativno-pravne poslove vezano za raspolaganje nekretninama, a u problemu su i veliki strani investitori poput Porto Montenegra i Luštice Bay kojima je izgradnja i promet nekretnina glavni dio njihovog biznisa u Tivtu.

Problemi u funkcionisanju tivatskog katastra počeli su krajem 2020. kada je u akciji policije i Specijalnog državnog tužilaštva kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić, zbog sumnje u malverzacije prilikom upisa državne svojine u pojasu morskog dobra u Tivtu kao privatne imovine, uhapšen direktor tadašnje Uprave za nekretnine Dragan Kovačević (SD), tadašnja načelnica tivatskog Katastra Ana Lakićević i još nekoliko sa njima povezanih osoba. Zbog toga su narednih nekoliko mjeseci građani i privreda u Tivtu trpjeli veliku štetu, jer su prostorije Područnog odjeljenja Uprave za nekretnine bile potpuno zatvorene i van funkcije, pa građani i institucije poput Opštine nisu mogli završiti bukvalno niti jednu pravnu radnju koja je vezana za raspolaganje nekretninama na teritoriji Tivta.

Brojni apeli Opštine Tivat upućeni bivšim premijerima Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću, te Ministarstvu finansija u čijem se resoru nalazi Uprava za katastar, ali i rukovodstvu te Uprave na čijem je čelu tada bio Koča Đurišić (Nova) da se tivatski katastar popuni adekvatnim brojem ljudi i da ta služba konačno krene da radi na pravi način u skladu sa potrebama građana, institucija i privrede, više od tri godine od nastavka problema, nisu efektuirali njegovim zadovoljavajućim rješenjem.

Đurišić je, pravdajući se za loše stanje nedostatkom kadrova, u više navrata javno obećavao da će srediti stanje u tivatskom katastru, riješiti zaostale predmete i napraviti “dnevno ažuran katastar”, ali se to nije desilo. On se oglušio i na brojne primjedbe građana, ali rukovodstva Opštine na (ne)rad i ponašanje v. d. načelnice tivatskog katastra Tijane Dašić koju je Đurišić kao tadašnji direktor Uprave za katastar i državnu imovinu Crne Gore u aprilu 2022. doveo iz Podgorice u Tivat, iako su te primjedbe bile veoma ozbiljne, a odnosi toliko loši da su na kraju v. d. načelnica i rukovodstvo Opštine čak potpuno prekinuli međusobnu komunikaciju.

Nova Vlada premijera Milojka Spajića u međuvremenu je dotadašnju jedinstvenu Upravu za katastar i državnu imovinu na čijem je čelu bio Đurišić, razdvojila na dvije nove: Upravu za nekretnine u čijoj je nadležnosti katastar i Upravu za državnu imovinu. Đurišić je početkom prošlog mjeseca postavljen za v. d. direktora Uprave za državnu imovinu, dok je krajem februara za v. d. direktora Uprave za nekretnine, imenovan mr Marko Bulatović kome je dopalo u nezahvalnu dužnost da “gasi požar” u tivatskom katastru koje mu je u nasljeđe ostavio Koča Đurišić.

Bonus video: