Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Više kompanija tražilo da se novim Prostorno-urbanističkim planom Kolašina omogući izgradnja infrastrukture, između ostalog i za turističku zonu ispod hotela “Bianka”

5384 pregleda 9 komentar(a)
Jedna od novih zgrada u Kolašinu, Foto: Zeleni Kolašin
Jedna od novih zgrada u Kolašinu, Foto: Zeleni Kolašin

Kompanije “Beppler&Partners”, “Stablo” i “Irenia Investments” tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare.

Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu, “turističke zone ispod hotela ‘Bianca Resort&Spa’”. Objašnjavaju da je taj način snabdijevanja vodom budućeg turističkog naselja, čiji dio će biti i takozvane sojenice, predviđen i odlukom koju je donijela Opština Kolašin 16. decembra 2022. godine.

Tri firme tražile su i promjenu saobraćajnog rješenja za takozvanu turističku zonu u pravcu rijeke Tare. I oko toga su se, tvrde, dogovorili su se s opštinom u ljeto 2022. godine.

“Investitori su predali Opštini Kolašin 26. juna 2022. godine inicijativu za pokretanje procedure projektovanja za zone D, E2 i E4 u okviru DUP Centar. Nakon podnošenja inicijative investitori su potpisali ugovor o projektovanju saobraćajnice sa Civil Engineer, a zatim i ugovor sa Opštinom, kojim su se saglasili da doniraju projekat”, napisali su predstavnici tih kompanija.

Obje sugestije investitora budućeg naselja na samoj obali Tare, planerski tim dao je na tumačenje.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, Uprava za vode dala je saglasnost investitorima na glavni projekat za jedan od 14 depadans objekata na samoj obali Tare. U dokumentu u kojem se razmatra mogućnost priključenja sojenica i ostalih objekata, koje su investitori planirali na obali Tare, na hidrotehničku infrastrukturu iz preduzeća Vodovod i kanalizacija napominju da u tom dijelu grada ne postoji izgrađen sistem fekalne kanalizacije.

Iz tog preduzeća kažu da, iako je u izmjenama i dopunama DUP Centar Kolašin u podzoni D3, na kojoj su planirani depadansi, ucrtan cjevovod fekalne kanalizacije, ali da on niti postoji, niti je ikada postojao na toj lokaciji. Objašnjavaju i da se otpadne vode iz objekata na susjednim parcelama disponiraju u septičke jame. U podzoni D3, kako su napisali, ne postoji ni sistem atmosferske kanalizacije.

Poseban problem, prema ocjeni Vodovoda i kanalizacije, je snabdijevanje vodom tolikog turističkog naselja. Objašnjavaju da bi obezbjeđivanje vode za depadanse te površine ugrozilo redovno snabdijevanje sadašnjih potrošača.

Svi depadansi planirani su na urbanističkoj parceli (UP) 3, u zahvatu DUP-a Kolašin centar, zona D. Ukupna površina UP je 66.053 kvadrata i u vlasništvu je investitora. DUP-om Centar na toj parceli predviđena je izgradnja depadanasa ukupne bruto površine od preko 107.000 kvadrata koji mogu imati suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje.

Prema broju predloga, primjedbi i sugestijama, koje su kompanije pojedinačno predale tokom javne rasprave o nacrtu PUP-a, jasno je da su zainteresovane za gradnju na još nekoliko desetina lokacija na području kolašinske Opštne. Tako je, na primjer, “Irenia Investments” tražila proširenje stambenih zona na više od 10 parcela, koje se nalaze u katastarskim opštinama (KO) Kolašin i Smailagića Polje. To je od planera, djelimično ili u cjelosti prihvaćeno.

Zahtjevi “Beppler & Partners” odnosili se na proširenje Glavnog projekata regulacije korita rijeke Tare, Pčinje, Svinjače i potoka Pažanja. Tačnije, traže da se on odnosi na cijelu dužinu rijeke Pčinje do ušća u Taru. Ta kompanija zainteresovana je i da se brojne pacele u okviru KO Donja Tara i Žirci prenamijene i na njima se omoguće direktne smjernice za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova. U tom dijelu kolašinske opštine traže mogućnost za izgradnju “elitne turističke zone” sa “eko-vilama do 500m² i hotela od 50 soba”.

Bonus video: