Dok SDT istražuje, kvadrat stana Adriatic Marinas prodaje i po 25.000 eura

Prostor za luksuzno naselje napravljen na osnovu sporne izmjene plana iz 2019, tako što je nasipano more i izmještena kulturno-istorijska baština

44474 pregleda 112 reakcija 34 komentar(a)
Crtež buduće luksuzne zgrade, koja se pravi na nasipu u moru, Foto: Visulent AB/Porto Montenegro
Crtež buduće luksuzne zgrade, koja se pravi na nasipu u moru, Foto: Visulent AB/Porto Montenegro

Kompanija Adriatic Marinas - Porto Montenegro iz Tivta započela je promotivnu kampanju i prodaju u pretplati stambenih nekretnina u novom i do sada najlusuznijem i najskupljem kvartu nautičko-turističkog rizorat Porto Montenegro - novom krilu nazvanom Synchro Yards, po cijenama i do 25.000 eura po kvadratu stana.

Taj kvart gradiće se u zapadnom dijelu Porto Montenegra, na morskoj obali na potezu od mula 3 prema Seljanovu.

Pripremni radovi na tom dijelu već su u toku, a izvodi ih kompanija “Briv Construction” iz Kotora.

To luksuzno naselje gradi se prema spornoj Državnoj studiji lokacije (DSL) “Arsenal” iz 2019, a Specijalno državno tužilaštvo je o ovom planu, koji omogućava i izgradnju zgrada u moru, prošle godine pokrenulo istragu.

“Synchro Yards biće izgrađen na lokaciji bivšeg synchro lifta i hangara brodogradilišta, će ponuditi nove mogućnosti koje će obogatiti život u Porto Montenegru. Budući avangardni kvart predstavlja dvije različite rezidencije: ”Aeris” i “IVO Residences”, od kojih svaka nosi obilježje neuporedivog luksuza, koje je dizajnirao međunarodno priznati ‘Voods Bagot’. Sinchro Yards će sadržati klub na plaži sa bazenima i lagunama, posvećenim prostorima za performanse i događaje, restoranima i vrhunskim buticima, podstičući živu zajednicu kulture i kreativnosti. U srcu Sinchro Yardsa nalaziti će se restaurirana zgrada bivšeg brodogradilišta kao oda industrijskom nasljeđu Porto Montenegra”, saopštili su iz menadžmenta Porto Montenegra uz napomenu da je završetak izgradnje ovog kvarta planiran za 2026. godinu.

Kvart će obuhvatiti i zgradu nekadašnje stare pilane Arsenala koja je svojevremeno rekonstruisana u Zbirku pomorskog nasljeđa Porto Montenegra. Sa drastično redukovanom muzejskom postavkom, bez brojnih dosadašnjih eksponata. Ova Zbirka je već i prostorno prepolovljena u odnosu na dosadašnju jer je čitavo prizemlje Pilane, koje je nekada bilo muzejski prostor posvećen pomorsko-brodograđevnoj baštini Tivta, “Adriatic Marinas” u međuvremenu pretvorio u poslovni prostor kojeg je dao u zakup proizvođaču votke iz Nikšića, kompaniji “Noblewood”.

Prema onome što su zamislili planeri Porto Montenegra, u “Synchro Yardsu” trebalo bi da ostane samo velika dizel-električna podmornica P-821 “Heroj” kao aktuelni najatraktivniji muzejski eksponat, dok bi ostala dva eksponata - mala podmornica P-912 “Una” i motorna barkasa - oldtajmer BM-58 “Barbara,” trebali da odavde budu uklonjeni.

Nove nekretnine će biti građene djelimično sa temeljima u moru, odnosno na prethodno nasutim površinama uz obalu, nastalim najvećim dijelom još za vrijeme Arsenala, ali koje je i sam Porto Montenegro u međuvremenu širio.

Tako će novi kondo hotel sa pet spratova biti građen na dijelu obale gdje je donedavno bio privremeni helidrom Porto Montenegra - nasipu između Lido Mar bazena (nekadašnjeg lučkog bazena za platformu sinhro lifta vojnog brodgradilišta) i tzv. oficirskog mula ispod upravne zgrade Porto Montenegra (nekadašnjeg Doma vojske na Seljanovu). Ovaj nasip je Porto Montenegro u proteklom periodu već proširio za oko 250 kvadrata, postupajući po važećem planskom dokumentu po kojem se razvija ovaj kompleks - kontroverznim izmjenama i dopunama DSL Arsenal iz 2019. godine. Po tom dokumentu, dio budućeg Synchro Yardsa razvija se na urbanističkoj parceli UP1-15 koja se “sastoji od katastarske parcele 965/23 KO Tivat, dijela katastarske parcele 185/2 KO Tivat i dijela Jadranskog mora”. Time je planeru Synchro Yardsa omogućeno da nove luksuzne zgrade sa stanovima za prodaju na tržištu, projektuje i u moru.

Buduće naselje 'Synchro' imaće dodatno nasute plaže za stanare
Buduće naselje "Synchro" imaće dodatno nasute plaže za stanarefoto: Porto Montenegro

Osim kondo hotela na vještačkom nasipu u moru, stotinjak metara jugoistočno, druga velika rezidencijalna zgrada “Aeris” kompleksa Synchro Yards, gradiće se na već postojećem mulu 3 nekadašnjeg Arsenala i to na mjestu gdje je sada međunarodni pomorski granični prelaz Porto Montenegro. Nova zgrada sa 22 luksuzne rezidencije, biće čak i šira nego što su gabariti aktuelnog mula 3 što znači da će i ovdje dio mora uskoro biti privatizovan gradnjom luksuznih nekretnina za prodaju na tržištu. Uz sve to, biće i dodatnog nasipanja mora i to sitnim pijeskom (nekarakterističnim za Boku Kotorsku) radi formiranja dva lida (pješčana žala) između mula 3 i Lido Mar bazena, odnosno Lido Mara i novog kondo hotela na nasipu sjeverozapadno od njega.

Novi hotel nazvanim “IVO Residences”, kako su saopštili iz menadžmenta Porto Montenegra, upravljaće “čuveni hotelski brend Rare Finds sa pet zvjezdica, Kerzner International”.

“IVO Redsidences predstavlja kolekciju od 25 domova. Nudeći pogled na zaliv, trg i marinu, zajedno sa vrhunskim sadržajima uključujući usluge hotelskog konsijerža, gostoprimstvo u sobama, članstvo na plaži i fitnes klubu, IVO obećava neuporediv način života počevši od 770.000 eura. Stanovi su dostupni u studijskim, i sa raspored od jedne, dvije i tri spavaće sobe, zadovoljavajući različite preferencije i stilove života…”, naveli su pored ostaloga, iz Porto Montenegra.

Prema odnosu cijene i površine stana, kvadrat u budućem Synchro Yards naselju u pretplati prodaju po cijenama od 21.000 do čak 25.000 eura.

Izradu plana ispituje tužilaštvo, ali ga Vlada ne stavlja van snage

Razvoj ovog luksuznog naselja, zbog kojeg će se nasipati more, a u zaleđu čak uklanjati i ostaci srednjevjekovnog ljetnjikovca Radali - registrovane kulturne baštine, omogućile su kontroverzne izmjene i dopune DSL Arsenal iz 2019. čiji je autor podgorički arhitekta Mladen Krekić i njegova firma “Business Art”.

Zbog toga je grupa mještana Seljanova krajem 2022. godine podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državom tužilaštvu- protiv Krekića kao tadašnjeg rukovodioca izrade i odgovornog planera DSL Arsenal iz 2019. te odgovornih lica u tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja i turizma zbog sumnji da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom izrade i prihvatanja izmjena ovog plana. Ministarstvo je tada obrađivaču plana dalo smjernice da je “cilj izmjena plana prilagođavanje interesima investitora”. U periodu aktivnosti na izmjenama ovog plana ministarstvom je upravljao ministar Pavle Radulović (DPS), a zatim nakon njegove ostavke tadašnji premijer Duško Marković (DPS).

Ovim izmjenama je prvobitna površina svih objekata u zahvatu DSL Arsenal, povećana sa 89 na čak 145 hiljada kvadrata, povećana spratnost na čak i do deset nadzemnih etaža, ucrtani objekti sa temeljima u moru, predviđen uklanjanje državne i lokalne kulturne baštine radi dobijanja prostora za komercijalnu stanogradnju…

Izmjene planskog dokumenta DSL Arsenal, zatražio je “Adriatic Marinas”, a tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma je to prihvatilo 2019. godine, dajući obrađivaču plana Krekiću dodatne smjernice kako bi “investitor ulaganja usmjeravao u onom pravcu u kojem mu trenutna ekonomska situacija daje najviše mogućnosti”. Po osnovu krivične prijave mještana Seljanova protiv Krekića i rukovodilaca tadašnjeg MORT-a, Specijalno državno tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Ni jedna od tri Vlade Crne Gore koje su se u međuvremenu u Crnoj Gori izmijenile nakon pada sa vlasti DPS-a, nije međutim, do danas pokrenula postupak izmjena ili stavljanja van snage ovako kontroverznog planskog dokumenta po kojem je Porto Montenegro u međuvremenu već napravio novi kvart nazvan Boka Place, a sad kreće i u gradnju najluksuznijeg dijela tog rizorta - novog kvarta Synchro Yards.

Bonus video: