Mujović uključio CANU u proces rješavanja podjele voda iz Bilećkog jezera

"Istaknuto je da je neophodna jaka institucionalna saradnja u kojoj bi CANU, kroz uključivanje eminentnih i relevantnijih ličnosti koje okuplja, bila aktivan učesnik u rješavanju postojećih problema iz oblasti energetike i ekologije koji zahtijevaju stavove utemeljene prvenstveno na naučnim osnovama", navodi se u saopštenju

4696 pregleda 3 komentar(a)
Satstanak Mujovića i predstavnika CANU-a, Foto: CANU
Satstanak Mujovića i predstavnika CANU-a, Foto: CANU

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović zatražio je od Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), da se uključi i pomogne u rješavanju pitanja o podjeli voda Bilećkog jezera, procesa energetske tranzicije i razvoj elektroenergetskog sektora.

To je epilog sastanka koji je Mujović juče održao sa predstavnicima CANU-a.

"Istaknuto je da je neophodna jaka institucionalna saradnja u kojoj bi CANU, kroz uključivanje eminentnih i relevantnijih ličnosti koje okuplja, bila aktivan učesnik u rješavanju postojećih problema iz oblasti energetike i ekologije koji zahtijevaju stavove utemeljene prvenstveno na naučnim osnovama", navodi se u saopštenju.

Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) gazduje sa dvije od četiri hidroelektrane iz ovog sistema koji koristi vodu iz Bilećkog jezera, treća hidroelektrana je “Dubrovnik” u kojoj ERS i Hrvatska elektroprivreda dijele proizvedenu struju, dok se četvrta “Čapljina” nalazi u Federaciji BiH. Sve ove hidroelektrane, izgrađene u periodu od 1965. do 1981. godine, u potpunosti ili djelimično koriste vodu iz Bilećkog jezera čiji dio pripada i Crnoj Gori, koja tada nije učestvovala u njihov izgradnji, ali izgradnju nije ni odobrila niti se odrekla svog prava.

Predsjednik CANU Dragan K. Vukčević je kako se navodi, ponudio Mujoviću saradnju na potencijalnom budućem leksikografskom projektu CANU i izradi Leksikona inženjera Crne Gore. Osim toga, dogovoreno je potpisivanje Memoranduma o saradnji, kroz koji će se definisati polja zajedničkog djelovanja u smislu organizovanja okruglih stolova i tribina, na kojima će se čuti naučni stavovi i poruke te zajednice o važnim temama i problemima iz energetike i ekologije.

Sastanku su osim Mujovića i Vukčevića, prisustvovali i potpredsjednik CANU Ljubiša Stanković, predsjednik Odjeljenja prirodnih nauka Predrag Miranović, rukovodilac "ENEKO" centra Igor Đurović, načelnik Novak Vukadinović i samostalna savjetnica u "ENEKO" centru Snežana Dragićević.

Bonus video: