Ministarstvo želi da zaustavi pustošenje budžeta: Na novi način definisati rad komisija koje se bave invaliditetom

Cilj izmjena zakona je da se definiše novi način rada komisija koje određuju status osoba sa invaliditetom i procenat invaliditeta Najavljeno i ograničenje iznosa subvencija za poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom

13878 pregleda 9 komentar(a)
Zavod i Fond sada nemaju mogućnost provjere isplate zarada niti ljekarskih uvjerenja: ZZZ, Foto: BORIS PEJOVIC
Zavod i Fond sada nemaju mogućnost provjere isplate zarada niti ljekarskih uvjerenja: ZZZ, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo rada i socijalnog staranja želi da na novi način definiše rad komisija koje određuju status osoba sa invaliditetom i procenat invaliditeta, kao i način određivanja i ograničenja iznosa subvencija za poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kako bi spriječili zloupotrebe fonda za ove namjene vrijednog preko 20 miliona eura, saznaju “Vijesti”.

Ministarstvo je juče na svom sajtu objavilo da pokreće proceduru za izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, zbog čega pozivaju nevladine organizacije i druge zainteresovane da im predloge i sugestije dostave u roku od 15 dana.

“Vijesti” su o ovoj problematici prošle godine pisale više puta. Zbog velikog rasta broja osoba sa invaliditetom koji traže subvencije, kao i visokih zarada na koje su prijavljeni, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom bankrotirao je prošle godine u maju jer je za subvencije zapošljavanja osoba sa invaliditetom isplatio 13 miliona eura, dok su njegovi prihodi bili devet miliona. Vlada je zatim iz budžetske rezerve morala Fondu da isplati još 13 miliona eura. Novac koji nedostaje ovom Fondu, koji funkcioniše u okviru Zavoda za zapošljavanje, isplaćuje se iz budžeta, jer je država garant ovih isplata.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Dejan Vojvodić i načelnik ovog Fonda Denis Martinović, su više puta upozoravali na pražnjenje ovog fonda i sumnje na zloupotrebe, zbog čega su od ministarstva tražili da izmijeni zakon.

U sadašnjem Zakonu nema ograničenja visine subvencije niti zarade na koju poslodavac može prijaviti osobu sa invaliditetom, a u zavisnosti od stepena invaliditeta država subvencioniše do 75 odsto te zarade. Tako da je bilo slučajeva da se za subvencije prijavljuju osobe sa zaradama preko osam hiljada eura. Zavod i Fond, prema sadašnjem Zakonu, nemaju mogućnost provjere da li se taj iznos plate stvarno zarađuje i na osnovu čega je obračunata, već samo mora da isplati zatraženu subvenciju.

“Vijesti” su pisale i o velikoj nesrazmjeri osoba sa invaliditetom prema opštinama, jer se u prijavi Zavoda za teritoriju opštine Rožaje nalazi dvije hiljade osoba kojima je priznat ovaj status, dok ih u Kotoru na isti broj stanovnika ima 35. Berane je lani imalo 2.188 osoba sa invaliditetom a sedam puta veća Podgorica ukupno 700.

U jučerašnjem pozivu Ministarstva rada i socijalnog staranja se objašnjava na šta se ovaj zakon odnosi i šta je cilj njegovih izmjena.

“Pripremi izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom pristupa se zbog potrebe unapređenja važećih zakonskih rješenja, posebno u dijelu odredbi koje se odnose na nadležnost za obrazovanje prvostepenih komisija za profesionalnu rehabilitaciju, nosioce vrednovanja kvaliteta sprovođenja mjera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije, subvencije za poslodavce koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, kao i na program socijalne uključenosti”, naveli su iz ovog resora na čijem je čelu ministarka Naida Nišić.

Za ovu godinu predviđeno 20 miliona, ali će nedostajati još

Za isplatu subvencija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, budžetom je za ovu godinu predviđeno 20 miliona eura, ali njihov broj i dalje raste, moguće je da i ta suma neće biti dovoljna.

Isto Ministarstvo u prethodnoj Vladi planiralo je izmjene ovog Zakona, ali ih je u tome spriječila blokada parlamenta i politička kriza.

U aprilu prošle godine iz ovog resora su “Vijestima” kazali da su od Zavoda za zapošljavanje dobili informaciju o slučajevima isplate subvencija za sumnjive natprosječno velike zarade. Tada su najavili izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, kao i Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja.

U međuvrememu je za isplate ovih naknada iz budžeta dodatno otišlo još 13 miliona eura.

Bonus video: