Od ponedjeljka počinju kazne za nepoštovanje Vladinih mjera

Ministar naveo da će od 31. marta u svim predviđenim objektima biti realizovana ograničenja marži

14762 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Puna primjena mjera od 31. marta: Đeljošaj, Foto: Vlada Crne Gore
Puna primjena mjera od 31. marta: Đeljošaj, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.03.2024. 14:12h

Tržišna inspekcija će tek od ponedjeljka početi sa kažnjavanjima trgovaca koji ne poštuju nove Vladine mjere za ograničenje marži u trgovinama, a propusta ima jer većina njih nije uspjela da se pripremi za primjenu ovih ograničenja u svim objektima, radi kratkog vremenskog roka.

To je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade juče kazao ministar ekonomskog razvoja (MER) Nik Đeljošaj. On je istakao da je te informacije dobio od trgovaca i od tržišne inspekcije.

“U proceduri se prilikom objavljivanja odluke našao manjak komunikacije, kao što sam najavio prije sedam dana, akcija je trebalo da počne 31. marta, pri čemu smo ostavili vrijeme trgovinama da se pripreme. Tako da, ukoliko nije odmah, 31. marta će u svakoj trgovini biti realizovane mjere”, istakao je on i dodao da su cijene prema prvim podacima, niže za deset do 15 odsto.

“Vijestima” su juče iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) zvanično kazali da su sa sprovođenjem kontrola počeli 27. marta, ali da inspektori nisu zabilježili nepravilnosti pa samim tim, nisu izricane ni kazne.

Vlada je krajem prošle sedmice usvojila odluku o ograničenju trgovačkih marži od 5 do 15 odsto u veleprodaji i maloprodaji, nakon dogovora sa trgovcima. Na spisku su 43 proizvoda, a iz Vlade su kazali da je to 500 artikala kada se uzmu u obzir sve gramaže i proizvođači. Ovi proizvodi u marketima su označeni crvenom oznakom “Limitirana cijena”, dok će ova akcija trajati do kraja maja.

“Vijestima” su iz Đeljošajevog resora, kazali da novčane kazne za nepoštovanje ovih mjera iznose od 5.000 do 10.000 eura za trgovce, i od 500 do 2.000 eura za odgovorno lice u marketu. Dodali su da se osim toga, trgovcu koji krši zakon može naložiti da otkloni nepravilnosti, ali i izreći zabrana obavljanja trgovine u trajanju od mjesec.

“Za inspekcijski nadzor nad primjenom odluke kojom je Vlada ograničila marže na proizvode od značaja za život i zdravlje ljudi nadležna je tržišna inspekcija. Ova odluka je pravno obavezujuća, a osnov za kažnjavanje je propisan Zakonom o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi”, istakli su iz MER-a.

Upitani da li je inspekcijski nadzor vršen i tokom akcije “Stop inflaciji” koju je sprovodila prethodna 43. Vlada, iz UIP-a su kazali da je tržišna inspekcija i tada imala kontrole, ali da nisu otkrili nepravilnosti.

“Što se tiče kontrola tokom akcije “Stop inflaciji” i njenog nastavka, tržišna inspekcija je vršila redovne kontrole privrednih subjekata i tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti”, naveli su iz UIP-a.

Akcija “Stop inflaciji” je prvobitno počela u martu prošle godine i trajala je do jula 2023. Njen nastavak “100+” zvanično je počeo 2. oktobra i njome su snižene cijene za više od 100 artikala, među kojima su osim hrane i robe široke potrošnje, lijekovi i bijela tehnika.

Cilj te kampanje tadašnje Vlade, trgovačkih lanaca i uvoznika bio je čuvanje standarda građana i usporavanje inflacije. Na objavljenim spiskovima artikala bili su mliječni i mesni proizvodi, tjestenine, slatkiši, sokovi, hrane za bebe, šamponi, sapuni, kupke, deterdženti za pranje veša i suđa...

Bonus video: