OŽVS i Željeznički prevoz pod lupom

Zbog najave spajanja i da bi spriječila zloupotrebe sa cijenama akcija, Berza ove dvije firme stavila na posmatranje

4702 pregleda 0 komentar(a)
Vlada očekuje da isplate malih akcionara koštaju do 1,7 miliona, Foto: Luka Zekovic
Vlada očekuje da isplate malih akcionara koštaju do 1,7 miliona, Foto: Luka Zekovic

Odbor za kotaciju Montenegroberze objavio je juče odluku o privremenom raspoređivanju emitenata Održavanje željezničkih voznih sredstava OŽVS i Željezničkog prevoza u segment za posmatranje, kako bi kretanje cijena njihovih akcija na berzi bilo pod posebnom pažnjom zbog najavljenog pripajanja OŽVS Željezničkom prevozu.

Ovo je bitno zbog sprečavanja mogućih zloupotreba sa vještačkim podizanjem cijena ovih akcija, čime bi nesaglasni akcionari sebi mogli povećati iznos naknade za otkup akcija.

Tokom procesa pripajanja ove dvije kompanije, mali akcionari koji bi na Skupštini akcionara OŽVS ili Željezničkog prevoza glasali protiv ove odluke o pripajanju, mogli bi da se proglase “nesaglasnim” i da od firme čiji su akcionari zatraže da im otkupi akcije po prosječnoj cijeni koja bi bila na berzi prije održavanja te Skupštine.

U analizi o spajanju preduzeća koju je uradio Ekonomski fakultet u Podgorici, za potrebe Vlade, navedena je mogućnost da bi isplata nesaglasnih akcionara u OŽVS i ŽPCG mogla koštati od 720 hiljada do 2,3 miliona. Ukoliko bi se cijene akcija na berzi povećavale do Skupštine akcionara, to bi značilo i veće troškova za isplatu nesaglasnih akcionara.

U obrazloženju odluke, Odbor za kotaciju Montenegroberze se poziva na zakonsku obavezu da ovu mjeru sprovedu i ukoliko se očekuje donošenje odluke Vlade i drugih institucija koje se odnose na emitenta, a koje mogu uticati na cijenu akcija, kao i u slučaju ako je emitent u postupku statusnih promjena.

Razlog za donošenje mjera vide u tome što je Vlada usvojila zaključak o pripajanju OŽVS Željezničkom prevozu, kao i zbog toga što je Vlada saglasnost da se 1,7 miliona eura iz budžetske rezerve koristi za “uvećanje kapitala države u društvima, a troškovima eventualnog angažmana finansijskog konsultanta i drugih troškova u vezi sa realizacijom navedene transakcije”.

Period posmatranja, kako su naveli, trajaće do prestanka okolnosti zbog kojih je emitent raspoređen u segment za posmatranje, a najduže do šest mjeseci.

Bonus video: