"Putevi Bar" obnavljaju Martinićki put

Početak radova na rekonstrukciji puta u Danilovgradu očekuje se narednih sedmica

4005 pregleda 5 komentar(a)
Na put se čeka od 2018: Potpisivanje ugovora sa izvođačem, Foto: Opština Danilovgrad
Na put se čeka od 2018: Potpisivanje ugovora sa izvođačem, Foto: Opština Danilovgrad

Barska kompanija “Putevi Bar” radiće rekonstrukciju Martinićkog puta vrijednu 5,41 miliona eura, a ugovor o tom poslu sa Opštinom Danilovgrad potpisali su 26. marta.

Rok za završetak radova na ovoj 8,6 kilometara dugoj dionici Pažići-Spuž-Stologlav, biće sedam mjeseci od njihovog početka.

Iz ove lokalne samouprave su “Vijestima” saopštili da su ispunjeni svi preduslovi za početak radova, što očekuju kroz nekoliko nedjelja. Istakli su da će se kao podizvođači za rekonstrukciju, angažovati kotorska firma “Briv Construction” i barska kompanija “Ekvidistanca”, dok se stručni nadzor bira između šest pristiglih ponuda.

“Izvođač se ugovorom obavezao da će radove na rekonstrukciji puta Pažići-Spuž-Stologlav izvesti za ukupnu cijenu od 5.417.326,05 eura sa uračunatim PDV-om”, saopštili su iz Opštine Danilovgrad i istakli da će im ovo pitanje biti među prioritetima do završetka rekonstrukcije.

Prvobitni projekat za ovu dionicu urađen je 2018. dok je na vlasti u Danilovgradu bila Demokratska partija socijalista (DPS), a njen početak je ozvaničen tokom ljeta 2020. godine, kada su dionicu obišli tadašnji premijer Duško Marković i tadašnja predsjednica Opštine Zorica Kovačević. Lokalnu vlast je krajem 2022. smijenila koalicija Pokreta Evropa sad, Demokrata, Demokratskog fronta i GP URA.

Iz tamošnje Opštine su “Vijestima” ranije kazali da su u projektu koji je naručila prethodna administracija uočene brojne nepravilnosti, a među njima manjak pružnih prelaza, nivelacije mosta, nedostajući trotoari i autobuska stajališta... Dodali su da je zbog ovih tehničkih nedostataka urađen novi projekat kojim je sve obuhvaćeno, a radila ga je firma “SIMM inženjering”.

Istakli su da je novi projekat dopunio nedostatke ranijeg, predvidio trotoare u cijeloj dužini dionice sa lijeve strane, na potezu Generalne urbanističke razrade (GUR) Spuž sa obje strane, zatim i stajališta za autobuse, lođe za kontejnere, kao i da je temeljnije riješeno pitanje odvoda voda. Izrada ovog projekta je plaćena 26,25 hiljada eura. Revizija projekta je u avgustu 2023. ugovorena sa firmom “Vigoris ecotech” što je koštalo 5,44 hiljade eura. Naveli su i da je za izvođača radova prvobitno odabrana firma “Gradnja promet”, ali da je ugovor sa njom sporazumno raskinut.

Tender za rekonstrukciju raspisan je 6. decembra prošle godine, ali na njemu nije bilo prijavljenih firmi. Novi tender je raspisan 17. januara, završio je krajem februara a za najpovoljnijeg izvođača odabrani su “Putevi Bar”.

Bonus video: