Bivši radnici Rudnika boksita blokirali rudokop u Seocima, sjutra će se sastati sa Mujovićem

Bivši radici godinama traže da im se isplate potraživanja. Za njih oko 560 radnika, po raznim osnovama, duguje se oko tri miliona eura

18676 pregleda 40 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.04.2024. 14:37h

Bivši radnici Rudnika boksita blokirali su rudokop u Seocima u Župi nikšićkoj, a, kako su poručili, neće dozvoliti eksploataciji rude ni sa kopa Štitovo, dok se ne riješi, kako su rekli, pitanje imovine i isplata njihovih potraživanja. Prema njihovim riječima za 560 radnika, po raznim osnovama, duguje se oko tri miliona eura, a tu je i oko 80 radnika koji imaju privremene penzije jer im još uvijek nije povezan radni staž.

Oni će se sjutra u Podgorici sastati sa ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem.

"Ima li u Crnoj Gori neko od političara koja je sad trenutno u Vladi da stavi jednom tačku na Boksite. Možemo da se skupljamo godinama, ali ne možemo da živimo 200 godina. Boksitima izgleda nikad kraja", kazao je predstavnik bivših rudara Rašo Čivović.

Kako je istakao, duže od deset godina čekaju isplatu potraživanja.

„Nekome se duguju plate, nekome zimnica, nekome regres, nekome nije povezan radni staž. Nema proizvodnje, dok se ne proda imovina, dok pare ne legnu", poručio je Čivović.

Podsjetio je da je utvrđeno da oko 17.000 kvadrata zemljišta na Seocima, uključujući i upravnu zgradu na rudokopu, nije privatizovano, a to im je, kako su kazali, potvrdio i sadašnji stečajni upravnik Boksita Nenad Amidžić.

U stečajnoj masi preduzeća je i upravna zgrada u Nikšiću, a prema riječima Čivovića „štetu radnicima napravili su stečajni upravnici“.

“Ova parcela je naša. Stečajna uprava može da je proda i isplati naša potraživanja i da se priča oko Boksita konačno završi. Rješenje za nastalu štetu, vezano za upravnu gradu, je postalo pravosnažno u korist radnika. Šteta je nastala u iznosu od 890.000. Stečajni upravnici su namjerno napravili štetu da bi novac dali mađarskoj firmi 'Vagon impeks'. To je čista korupcija. Na državnim organima je obaveza, a najviše na stečajnoj upravi, da nadoknade nastalu štetu“, naglasio je Čivović.

Upozorio je da “Lidl”, koji je kupio upravnu zgradu Boksita i zemljište oko nje, ne može izvoditi radove sve dok se njihovo pitanje ne riješi, u protivnom je najavio okupljanja radnika.

Pitanje sindikalalnog placa, koji je takođe jedno od neriješenih pitanja, nalazi se, prema riječima Čivovića, kod Specijalnog tužilaštva. ali Čivović naglašava da je taj „slučaj“

„Parcela ima vlasnika, ali slučaj još nije riješen. Prva specijalna tžiteljka, koja je u međuvremenu suspendovana, taj slučaj je držala u fioci od 2017. godine. Sada je pitanje sindikalnog placa preuzela nova specijalna tužiteljka i očekujemo brzi odgovor od nje“, rekao je Čivović.

Ovoga puta, kako su kazali, očekuju poziv nadležnih jer su im se za ovo desetak godina obratili „hiljadu puta“, ali bezuspješno.

„Ja im dopise neću pisati jer sam im pisao dosta, preko hiljadu dopisa. Da ne pominjem one ranije dopise, ali od ovih novih, Momo Koprivica je obećao da će nas primiti još u 11. mjesecu i ništa. Imam kod ministra pravde isto dopis koji je rekao da njegova nadležnost nisu pitanja koje ja sam postavio. Toliko o nadležnim institucijama...Imao sam samo jedan razgovor sa sekretaricama ministra rudarstva Saše Mujovića i jedna me uključila dok je stečanji upravnik bio kod njih u kancelariji. Rekao sam da ovo traje od 2013. Godine, a sekretarica mi je rekla da je ona tada bila u osnovnoj školi ", istakao je Čivović.

blokada rudokop Seoci
foto: Svetlana Mandić

Radnici su pokušali da uđu u krug kopa Seoca, ali im obezbjeđenje nije dozvolilo, već je pustilo samo dvojicu predstavnika koji su razgovarali sa predstavnikom firme „Zeta Mine“, podizvođačem na kopu, i obavijestili ga da proizvodnje na pomenutom kopu neće biti dok se njihova situacija ne riješi.

Bivši rudari su pozvali kolege koji imaju potraživanja iz stečajne mase da im se pridruže u blokadi rudokopa. Poručili su da će praviti spiskove onih koji dolaze, kao i da će svi koji ne budu dolazili morati sami da se bore za svoja prava.

O blokadi su obavijestili policiju, kao i "Uniprom metali" i tursku firmu "Zeta mine".

Imovinu Boksita iz stečaja kupila je firma Veselina Pejovića "Uniprom metali", a proizvodnju na Seocima i Štitovu organizuju sa podizvođačima.

Stečaja je u Boksite je uveden 2013. godine.

blokada rudokop Seoci
foto: Svetlana Mandić

Amidžić: Čekamo usklađivanje podataka da znamo šta Boksitima u stečaju pripada

Kako je kazao stečajni upravnik Nenad Amidžić imovina na rudokopu Seoca je u vlasništvu Boksita u stečaju, ali je geometarski izvještaj, koji je urađen u dogovoru sa Uniprom metali, pokazao neslaganje numerike i grafike.

"Nakon geodetskog izvještaja utvrđena je značajna razlika u površinama parcela. Samim tim mi smo predali zahtjev Upravi za katastar da se izvrši poređenje numeričkih i grafičkih podataka, tj. da nam katastar precizno navede površine koje pripadaju Boksitima u stečaju. Čekamo da se procedura odradi i da tačno znamo šta pripada stečajnoj masi. Moja obaveza dalje je da izvršim procjenu imovine i nakon toga da objavim prodaju. Sa svim ovim pojedinostima sam upoznao i bivše radnike Boksita“, kazao je Amidžić i dodao da će nakon dobijanja rješenja u roku od mjesec objaviti tender za prodaju imovine.

Istakao je da stečajni postupak ne poznaje instituciju štrajka,

"Ja sam ljudima objasnio, što se tiče procedure, i potpuno je transparentna moja reorganizacijska aktivnost u stečaju, tako da su upoznati sa svime", kazao je Amidžić.

Bonus video: