Građevinski bum Kolašinci ne osjećaju

Iako se grade desetine kompleksa i zgrada, prijavljeno je svega sedam radnih mjesta iz oblasti građevinarstva, a prosječna stopa nezaposlenosti je veća nego dvaput u odnosu na crnogorski prosjek i iznosi čak 33,8 odsto

22424 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Zeleni Kolašin
Foto: Zeleni Kolašin

Uprkos tome što žive u gradu sa titulom najvećeg gradilišta u Crnoj Gori, sudeći prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Kolašinci još nijesu osjetili benefite u oblasti zapošljavanja.

Broj nezaposlenih na evidenciji Biroa rada na kraju prošle godine bio je 795, pa je u odnosu na 2022. godinu smanjen za svega 8,7 odsto. Smanjenje broja nezaposlenih na državnom nivou u istom periodu bilo je značajno više (14,3 odsto). Prema podacima iz Informacije koju sa iz ZZZ dostavili lokalnom parlamentu, prosječna stopa nezaposlenosti u Kolašinu je veća nego duplo u odnosu na crnogorski prosjek i iznosi čak 33,8 odsto.

U kvalifikacionoj strukturi ukupnog broja nezaposlenih dominantno učešće imaju oni sa III, IV i V nivoom kvalifikacija obrazovanja (52,7 odsto). Među Kolašinkama i Kolašincima koji traže posao oko 10 odsto je visokoškolaca.

Prema Informaciji, na posao je u decembru prošle čekalo 76 osoba sa invaliditetom, što je za pet manje u odnosu na isti period prethodne godine.

“U 2023. godini Birou rada poslodavci su prijavili 284 slobodna radna mjesta, što u odnosu na isti period prethodne godine (339) predstavlja smanjenje od 16,2 odsto. U istom tom periodu broj prijavljenih slobodnih mjesta u Crnoj Gori porastao je za 5,5 odsto”, piše u dokumentu dostavljenom Skupštini opštine (SO).

Kolašinski poslodavci su lani iskazali najveću potrebu za srednjoškolskim zanimanjima (114 prijavljenih slobodnih radnih mjesta), zatim za visokoškolcima (95), dok je bilo 75 slobodnih radnih mjesta za zanimanja I i II nivoa obrazovanja.

Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u djelatnosti obrazovanje, usluge smještaja i ishrane, te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti ... Iako je u Kolašinu nekoliko desetina gradilišta turističkih kompleksa i stambenih zgrada, prijavljeno je svega sedam radnih mjesta iz oblasti građevinarstva, što je za tri manje nego 2022. godine. Neznatno je za isti period porastao broj slobodnih radnih mjesta u oblasti usluga hrane i smještaja. Ukupno je lani zaposleno 273, dok ih se na Biro rada prijavilo 284.

Iako je u Kolašinu nekoliko desetina gradilišta turističkih kompleksa i stambenih zgrada, prijavljeno je svega sedam radnih mjesta iz oblasti građevinarstva, što je za tri manje nego 2022. godine. Neznatno je za isti period porastao broj slobodnih radnih mjesta u oblasti usluga hrane i smještaja. Ukupno je lani zaposleno 273, dok ih se na Biro rada prijavilo 284.

Bonus video: