Gradnja asfaltne baze "Tehnoputa" je legalna

Iz Agencije za zaštitu životne sredine kažu da planska dokumentacija u blizini zetskog naselja Mahala omogućava da se radi postrojenje za proizvodnju asfalta, ali i da je moguće zagađenje na štetu mještana

6275 pregleda 4 komentar(a)
Baze oko 200 metara od kuća: Naselje Mahala, Foto: Luka Zekovic
Baze oko 200 metara od kuća: Naselje Mahala, Foto: Luka Zekovic

Parcela na obali rijeke Cijevne na kojoj kompanija “Tehnoput” gradi postrojenje za proizvodnju asfalta nalazi se u industrijskoj zoni u kojoj su po prostorno-planskoj dokumentaciji ove aktivnosti dozvoljene. Opština Zeta će morati da donese Prostorno-urbanistički plan (PUP) kojim će planirati svoj razvoj, odnosno odlučiti hoće li ovaj prostor ostati industrijska zona ili uraditi njegovu prenamjenu.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Agencije za zaštitu životne sredine (EPA). Agencija je nedavno izdala saglasnost na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za asfaltnu bazu firme “Tehnoput”, a postrojenje je planirano na donjem toku Cijevne u blizini zetskog naselja Mahala. Iz EPA su pojasnili da je riječ o privremenoj saglasnosti, koja kao i planski dokument važi do 2025. godine. Taj dio Zete, u kojem već rade dva takva postrojenja, kategorisan je kao “Servisi i skladišta”, a vremenom je preinačen u industrijsku zonu.

Iz Opštine Zeta su “Vijestima” prethodno saopštili da izmještanje baza mora da predvidi Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, te da će Zeta to i zahtijevati tokom izrade detaljnih urbanističkih planova (DUP).

Žalbu na saglasnost koju je dala EPA već su podnijeli mještani obližnje Mahale i državno preduzeće Regionalni vodovod. Državna firma vjeruje da se ovim objektom ugrožava vodoizvorište Bolje sestra, dok stanovnici donjeg toka Cijevne ne žele postrojenje koje zagađuje, na 200 metara od svojih kuća. “Tehnoput” je već imao bazu na ovoj lokaciji ali je zatvorena, a novi objekat planiraju na parceli nedaleko od starog. Iz ove firme su kazali da neće biti zagađenja vode, vazduha ili zemljišta.

Industrija uvijek rizik po građane

Blizina kuća industrijskoj zoni, kako su istakli iz EPA, uvijek nosi rizik od negativnih posljedica po zdravlje, uslove života i komfor građana, ali su dodali da se baza nalazi na prostoru gdje joj je rad dozvoljen. Navode da nadležna inspekcija može da zabrani rad objekta, ako se utvrdi da zagađuje vazduh iznad graničnih vrijednosti. Naglasili su da po elaboratu, tokom optimalnog rada baze neće doći do prekoračenja ovih vrijednosti i da će kroz monitoring, utvditi i nivo uticaja njenog rada na kvalitet vazduha.

“Ne postoji industrijska proizvodnja koja nema negativnog uticaja na životnu sredinu, a narušavanjem segmenata životne sredine, mogući su i uticaji na zdravlje ljudi. U Elaboratu su prikazani podaci u vezi sa mogućim uticajima rada asfaltne baze na kvalitet vazduha, kao i tehničko rješenje za filtersko postrojenje prečišćavanja gasova koji nastaju tokom proizvodnog procesa. Opisani su i mogući uticaji na životnu sredinu i okolinu, kao i mjere koje će se sprovoditi da bi se uticaji sveli na najmanju moguću mjeru”, navodi se u odgovoru EPA.

Mještani Mahale i okolnih naselja donjeg toka Cijevne, “Vijestima” su prethodno kazali da je javna rasprava o ovom elaboratu zakazana u vrijeme godišnjih odmora u avgustu prošle godine, te da je cijeli proces bio netransparentan. Iz EPA su naveli da su javnu raspravu organizovali i o svemu obavijestili zainteresovane organe, organizacije i javnost. Navode da su obavještenje o raspravi i održavanju javne tribine, uz elaborat, bili dostupni na sajtu EPA i da je obavještenje izašlo u dnevnoj novini “Pobjeda”, kao i da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu. Naglasili su i da utvrđivanje tehnoloških uslova nije u nadležnosti EPA.

Direktor EPA Milan Gazdić je ranije saopštio da je Komisija za ocjenu elaborata zbog rizika po izvorište Bolje sestra tokom ocjene dokumenta tražila i mišljenje Uprave za vode, nakon čega je utvrđeno da se baza ne nalazi u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta i da je vazdušno udaljena 5,6 kilometara od tog izvora. Iz Uprave su naknadno pojasnili da “Tehnoputu” nisu izdali vodnu dozvolu.

Na saglasnost koju je dala EPA postojala je mogućnost žalbe od 15 dana, što je podnio Regionalni vodovod. Iz te državne firme su “Vijestima” prethodno kazali da oni štite sanitarne zaštite izvorišta, te da će u slučaju da se ne prihvati njihov prigovor, pokrenuti postupke protiv Uprave za vode i EPA kod nadležnih organa i institucija.

“Tehnoputu” već branili rad

Prvobitna asflatna baza “Tehnoputa” je zatvorena tokom 2022. jer je radila na državnoj zemlji i bez potrebnih dozvola. Preseljenje na novu parcelu započeli su početkom 2023. godine, ali je proces obustavljen zbog manjka dokumentacije i povrede službenog pečata.

Tada je uhapšen vlasnik kompanije Saša Aćimić, zbog sumnje da je gradio bez prijave i povrijedio službeni pečat. Aćimić je nakon tri dana pušten da se brani sa slobode, a protiv njega i firme je podnijet optužni predlog o kojem spor još traje.

Bonus video: