Opština i TO Mojkovac o planovima Skijališta: Nepotrebno, štetno i bacanje para

Namjera Skijališta da žičaru koja je odlukom Vlade namijenjena spajanju mojkovačkog i bjelopoljskog ski centra, postave na kolašinski je “nepravedna i remeti dugoročne planove i investicije ta dva grada”

64814 pregleda 34 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Skijališta.me
Foto: Skijališta.me

Eventualno zaustavljanje investicija u mojkovačko skijalište višestruko je štetno, propuštena je prilika za tu opštinu, ali i gubljenje značajnog do sada uloženog kapitala.

To su saopštili iz Turističke organizacije (TO) Mojkovac povodom planova Skijališta Crne Gore (SCG) da žičaru, koja je odlukom Vlade namijenjena spajanju mojkovačkog i bjelopoljskog ski centra, postave na kolašinski.

Ti planovi, kako tvrde iz TO, “osim što su nepravedni, remete dugoročne planove i investicije Mojkovca”.

Saopštenje TO stiglo je nakon teksta objavljenog u “Vijestima”, u kojem su citirani djelovi dopisa koji su SCG uputili resornom ministarstvu, a koji se odnosi na širenje Ski centra Kolašin 1600 ka Andrijevici i Beranama. U tom dopisu nije bilo riječi o daljim investicijama u započeta skijališta na mojkovačkoj i bjelopoljskoj strani Bjelasice. Ta dva ski centra, takođe su sastavni dio SCG.

“Izgradnja ski centra Žarski budućnost je razvoja Mojkovca kao turističke destinacije i predstavlja okosnicu ekonomskog i privrednog razvoja opštine. Sjeverozapadni dio Bjelasice, koji pripada mojkovačkoj opštini najveći je potencijal za razvoj ski turizma. Skijalište Žarski predviđeno je Prostornim planom posebne namjene (PPPN) “Bjelasica i Komovi”. Njegova izgradnja počela je 2020. godine i napominjemo da su uložena značajna sredstva. Mišljenja smo da zaustavljanje investicija na račun drugih područja, ne samo da je nepravedno i da predstavlja propuštenu priliku za razvoj Mojkovca, nego je gubitak uloženog kapitala vrijednog nekoliko miliona eura”, saopštili su iz TO.

Objašnjavaju da je “važno da se donose odluke koje su u interesu dugoročnog razvoja cijele države, uzimajući u obzir već uložene resurse”. Iz TO podsjećaju da će se “povezivanjem ski centra Žarski, na mojkovačkoj i ski centra Cmiljača na bjelopoljskoj strani Bjelasice dobiti 14 žičara i ski liftova, te 60 kilometara skijaških staza”.

“Međutim, plan SCG koji je upućen ministru turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimiru Martinoviću je da druga opština dobije žičaru, na račun građana Mojkovca i Bijelog Polja. Preusmjeravanje već planirane infrastrukture u drugi grad, remeti dugoročne planove i investicije u našoj opštini. Ovo dodatno naglašava potrebu za transparentnim procesom donošenja odluka kako bi se osiguralo da interesi svih uključenih strana budu adekvatno uzeti u obzir”, poručuju iz mojkovačke TO.

Podsjećaju da je SCG javno preduzeće, koje ima odgovornost da donose odluke koje su u interesu društva u cjelini, a ne samo pojedinih lokalnih zajednica. Iz TO tvrde da je “igranje uloženim državnim novcem i favorizovanje samo jedne lokalne zajednice, na štetu drugih, nije u skladu sa principima transparentnosti, pravičnosti i ravnomjernog razvoja”.

“Radujemo se izgradnji žičare na Jelovici, kao i dodatnim ulaganjima na Ski centru Kolašin 1600, ali ne nauštrb razvoja budućih centara Žarski i Cmiljača. Važno je da javna preduzeća rade u interesu svih građana i da postupci budu u skladu sa zakonom i principima pravičnosti... Pozivamo SCG da ponovo razmotre svoje planove i da ne izuzimaju Mojkovac iz strategije razvoja skijaških destinacija. Turizam treba da bude inkluzivan i da maksimalno koristi sve potencijale koje Crna Gora ima”, saopštili su iz TO.

Očekuju da će “država što hitnije preuzeti korake kako bi osigurala završetak radova na ski centru u Mojkovcu i iskoristiti uložene resurse i tako doprinijeti razvoju i grada i sjevera Crne Gore”. Iz TO su pozvali premijera Milojka Sajića da posjeti Mojkovac i, kako kažu, iz prve ruke se uvjeri u stanje radova na ski centru i u potencijale koje to područje nudi. To će, objašnjavaju, “biti ključan korak ka osiguranju podrške i pažnje koju Mojkovac zaslužuje”.

Ašanin: Jasno je u čijem su interesu ovakvi planovi Skijališta

Na planove SCG za širenje državnog skijališta reagovao je i potpredsjednik Opštine Ivan Ašanin. On je pozvao ministra Vladimira Martinovića da potpiše dokumentaciju, koja je, kako Ašanin tvrdi neophodna da bi Uprava kapitalnih projekata počela realizaciju spajanja ski centara Žarski i Cmiljača.

“Nemojte kao vaš prethodnik staviti pod tepih taj najznačajniji projekat za Mojkovac i Bijelo Polje. Mislim da nemate namjeru da, kao neki vaši sugrađani, razmišljate lokalistički. Uvjeren sam da shvatate da su Žarski, Cmiljača i Hajla u sastavu SCG”, poručio je Ašanin ministru.

On podsjeća na sve što je do sada urađeno na mojkovačkom i bjelopoljskom skijalištu, kao i na projekte čija je realizacija započela ili treba da počne, a vezani su za infrastrukturu na Žarskom i Cmiljači. Ašanin, koji je bio i član odbora direktora SCG, objašnjava da su mojkovačko i bjelopoljsko skijalište tako pozicionirani “da garantuju produžetak skijaške sezone i za 15 do 20 dana”.

“Nećemo dozvoliti da se odluka Vlade preinači i nećemo dozvoliti da 50 miliona eura ide u staro gvožđe. Skijališta u Mojkovcu i Bijelom Polju će se otvoriti i to je sigurno. Dinamika od nas ne zavisi, ali, kako sam i ranije rekao: Vlada koja ne otvori ta skijališta u sezoni 2025/2026. neće imati povjerenje te dvije opštine i sjevera Crne Gore”, saopštio je Ašanin.

On poručuje da će žičara, namijenjena spajanju skijališta Žarki i Cmiljača biti postavljena na toj lokaciji. Kako tvrdi, jasni su razlozi zbog kojih su planovi SCG drugačiji kao što je, kaže, “jasno u čijem su privatnom interesu”.

Bonus video: