Aerodrom Podgorica opslužio 45 odsto više putnika nego 2019. godine

Prema najavama, broj putnika će rasti, jer će tokom ljeta Aerodrom Podgorica biti povezan sa oko 45 destinacija što je, kako saopštava, između ostalih, i resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, dokaz da je avio-dostupnost ključna u procesu jačanja pozicije Crne Gore kao rastuće turističke destinacije

4529 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Aerodrom Podgorica je od 1. januara do 21. aprila opslužio skoro 370 hiljada putnika, što je 45 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Iz kompanije su rekli da se saobraćaj, očekivano, od početka ljetnje sezone koja je u avijaciji startovala krajem marta, dodatno intenzivirao.

Prema najavama, broj putnika će rasti, jer će tokom ljeta Aerodrom Podgorica biti povezan sa oko 45 destinacija što je, kako saopštava, između ostalih, i resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, dokaz da je avio-dostupnost ključna u procesu jačanja pozicije Crne Gore kao rastuće turističke destinacije.

"Zato podsjećamo da je terminalna zgrada Aerodroma Podgorica, koja je otvorena 2006. godine, projektovana da u vršnom satu, kada je saobraćaj, najgušći, prihvati oko 600 putnika u odlasku i dolasku. Taj broj, na terenu, često prevazilazi i hiljadu, sa maksimalno zabilježenim opterećenjem od oko 1,3 hiljade putnika, zbog čega su gužve godinama unazad, pa i sada, očekivane i realnost“, navodi se u saopštenju.

Letnji red letenja
Letnji red letenjafoto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ipak, shodno očiglednim prostornim ograničenjima ali i uz maksimalnu posvećenost njihovih zaposlenih, operativne službe uradiće sve da se opsluživanje putnika, prtljaga, tereta i vazduhoplova obavlja u skladu sa redom letjenja i to tako da sve operacije budu bezbjedne i sigurne.

"Međutim, javnost treba da zna da se red letjenja avio-kompanija kreira uz međusobno usaglašavanje i zajedničke kompromise, jer ni avio-kompanije ne mogu, zbog drugih planiranih letova i ograničenja na drugim aerodromima u potpunosti da uvaže zahtjeve Aerodroma Podgorica, dok na njihov zahtjev, red letjenja se, tokom sezone, često mijenja, čak i na dnevnom nivou“, navodi se u saopštenju.

U tim situacijama, kako se dodaje, Aerodrom Podgorica, uprkos ograničenim kapacitetima, uvjek pokazuje fleksibilnost i, u granici izvodljivog i racionalnog, avio-prevoznicima izlazi u susret, ali vodeći računa da se u maksimalno mogućoj mjeri izbjegne preklapanje većeg broja letova.

"Nije neuobičajeno i da na Aerodrom Podgorica, uslijed različitih razloga, budu preusmjerni avioni sa drugih aerodroma što dodatno utiče na broj putnika koji borave u našem terminalu“, rekli su iz Aerodroma Crne Gore.

Svi ti faktori se, kako se dodaje, direktno odražavaju na dodatnu opterećenost aerodromske infrastrukture i zaposlenih, ali se sve operacije realizuju uz sprovođenje svih preventivnih mjera iz domena sigurnosti i bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, što je apsolutni prioritet.

"Stoga molimo putnike da se u kontinuitetu informišu o statusu letova kod avio-kompanija i da sve ove činjenice imaju na umu tokom boravka na Aerodromu Podgorica“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su podsjetili da je osnivač Aerodroma Crne Gore Vlada, koja će odlučiti o modelu njihovog daljeg razvoja. Od ranije je poznato da je, shodno rastećem interesovanju putnika i avio-kompanija za Crnu Goru, neophodno širenje postojeće infrastrukture na aerodromima Podgorica i Tivat.

Bonus video: